decoupeerzaag-gebruiken

decoupeerzaag gebruikenHoe kun je het beste een decoupeerzaag gebruiken? Wat de prijs of kwaliteit ook is van je decoupeerzaag je zult uiteindelijk zelf de handeling moeten verrichten. Nu wordt kwaliteit deels toegevoegd door de decoupeerzaag zelf, maar vergeet niet dat jij dus de belangrijkste factor bent in het toevoegen van kwaliteit. Om je een beetje op weg te helpen geven wij je verschillende tips om je decoupeerzaag beter te gebruiken. De tips zullen gaan over hoe je het beste de instellingen van een decoupeerzaag kunt gebruiken. Te denken aan toerenregeling, pendelstand en verstekzagen. Wil je weten wanneer een decoupeerzaag het meest geschikt is om te gebruiken? Klik dan eens op onderstaande button.

Decoupeerzaag advies
Meer informatie

Toerenregeling

De toerenregeling is een belangrijke eigenschap van een decoupeerzaag. Vaak zie je de toerenregeling alleen terugkomen bij de wat duurdere decoupeerzaag merken. Denk maar aan Festool, Bosch en Makita. De toerenregeling komt van pas wanneer je verschillende soorten materiaal wilt zagen.

Voor harde materialen ( hardhout, aluminium, staal en plexiglas) wordt een lage snelheid geadviseerd. Zachtere materialen (composietmateriaal, triplex, vurenhout en vezelplaat) vragen een hogere snelheid (zie tabel voor snel overzicht). Sommige duurdere decoupeerzagen, zoals de Bosch PST 900 PEL beschikken over een traploos toerental. Dit betekend dat bij het zacht indrukken van de startknop het zaagje langzaam in toerental versneld. Ideaal om gecontroleerd en precies een zaagsnede te starten.
Lage zaagsnelheid Hoge zaagsnelheid
Hardhout Composietmateriaal
Aluminium Triplex
Staal Vurenhout
Plexiglas Vezelplaat

Pendelstand

Wanneer je bochten wil zagen heb je vast wel eens gemerkt dat je decoupeerzaag soms wel erg scherpe bochten moet overwinnen. Het zaagje schiet los of de geur van verbrand hout of plastic begin je te ruiken. Dit is het moment om gebruik te maken van de pendelstand. Deze switch bevindt zich aan de linkerkant en is in te stellen in 3 of soms 4 standen.

Een pendelstand doet niks anders dan het zaagje niet alleen van boven naar beneden te laten bewegen, maar ook van voor naar achteren. Zo creëert de decoupeerzaag meer zaagruimte in de bochten en wordt er voorkomen dat de zaag vast schiet. Gebruik deze functie niet in een rechte zaagsnede, want er wordt wel ingeleverd op de kwaliteit van de zaagsnede.

Meer willen weten over de pendelstand? Bekijk dan het filmpje van Makita met uitleg van verschillende eigenschappen.

Verstekzagen

verstekzagenWanneer je de voetzool instelt op 15, 30 of 45 graden kun je verstekzagen. Verstekzagen is niks ander dan dat je in een rechte zaaglijn schuin zaagt. Handig om mooie afwerkingen te maken in hoeken, zonder dat de zijkant van de plaat zichtbaar is. Wel is het bij verstekzagen zo dat de kwaliteit vooral door de decoupeerzaag wordt bepaald en niet zo zeer door het gebruik.

Veel decoupeerzagen hebben namelijk een slechte geijkte of duidelijk gradeninstelling. Voor professionele verstekzaagsneden adviseert Decoupeerzaagkopen.nl je Makita, Festool of Bosch. Bij andere goedkopere decoupeerzagen zie je al snel dat het zaagje begint te dansen en er een golvende zaagsnede ontstaat. Echt een perfecte 45 graden verstekzaag maken is dus lastig, maar wel degelijk mogelijk!

Decoupeerzaag gebruiken
4.7 (94.55%) 11 votes

2 gedachten over “Decoupeerzaag gebruiken

 1. Is het verstandig om met een decoupeerzaagmachine hardhout te gaan zagen? Of kun je dan beter een cirkelzaag gebruiken? De decoupeerzaagjes moet ik namelijk nog halen, en daarom wil ik zeker weten of dit wel mogelijk is.

  1. Hallo Roel,

   Met een decoupeerzaagmachine is het zeker mogelijk om hardhout te zagen, bekijk maar eens deze pagina. Echter moet je er wel rekening mee houden, dat je zaagmachine voldoende vermogen heeft. Daarnaast zijn er speciale zaagjes verkrijgbaar voor het zagen van de wat hardere houtsoorten.

   Veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *