Hardhout zagen met decoupeerzaag

Zagen met decoupeerzaag in hardhoutMet hardhout maak je de mooiste werkstukken, maar als je ermee werkt is dit een heel ander verhaal. Zeker als het gaat om het zagen van hardhout. Onmogelijk? Nee dat zeker niet, maar je moet hiervoor wel het één en ander weten. Allereerst heb je het juiste gereedschap en de juiste kennis nodig. Het gereedschap zal je zelf moeten inkopen, maar op deze pagina is de benodigde kennis te vinden. Via onderstaande button worden een tiental decoupeerzaagmachines met een groot vermogen en zaagcapaciteit weergegeven. Een aanrader is de Makita 4350FCTJ decoupeerzaagmachine.

Vergelijk 10 krachtige decoupeerzagen
Meer informatie

Inhoudsopgave

Wanneer heb je te maken met hardhout?

Wanneer klussers spreken over hardhout dan wordt hier vooral loofhout (hardwood) mee bedoeld. Het tegenovergestelde van loofhout is naaldhout (softwood) wat van naaldbomen is. Toch is het niet altijd waar dat loofhout staat voor hardhout en naaldhout voor zachthout. De belangrijkste reden van deze verklaring ligt hem in de groei van de bomen. Loofbomen groeien langzaam en daarom geven ze vaak harder hout. Als je wilt zagen met een decoupeerzaagmachine krijg je te maken met veel verschillende soorten hardhout. De benamingen zijn vaak lastig en op het eerste gezicht moeilijk te onderscheiden van zacht- en hardhout. In onderstaande tabel zie je een groot scala aan exotische hardhout soorten.

Timborana Sapupira Muirapiranga
Tauari Vermelho Piquia marfim Muiracatiara
Tatajuba Pakan Massaranduba
Sucupira preto Okan Mandioqueira
Mahonie Louro preto Louro gamela
Jutai Jatoba Jarana
Itauba Ipé Guariuba
Garapa Favinha Fava Amargosa
Demerara Groenhart Dapalo Cumaru
Cedrinho Basralocus Azobé

Bij het in bezit zijn van hardhout is het vaak snel te merken of het hard- of zachthout is. De belangrijkste eigenschap van hardhout is dat het een stuk harder is. Wanneer je zaagt met een decoupeerzaag zal het snel duidelijk worden dat dit meer tijd in beslag neemt dan wanneer je zachthout zaagt. Ook kun je een stuk minder scherpe bochten zagen in hardhout met een decoupeerzaagmachine. De vraag is: hoe kun je dit proces versnellen?

Tips hardhout zagen met decoupeerzaag

Het is mogelijk om hardhout te zagen met een decoupeerzaag, mits je de juiste kennis bezit. Een aantal belangrijke aandachtspunten zijn: zaagblad, toerenregeling en het gebruik van je decoupeerzaagmachine. Om te beginnen met het juiste decoupeerzaagblad.

Decoupeerzaagjes voor hardhout

Decoupeerzaagjes hardhoutEr zijn decoupeerzaagjes te koop die speciaal bedoeld zijn voor het zagen van hardhout. Een opvallend kenmerk  aan deze zaagjes is dat de tanddichtheid groter is. De naam die hieraan wordt gegeven is ‘BIM’, wat staat voor Bimetaal decoupeerzaagjes. Het is daarmee mogelijk om splintervrij en fijn te zagen. Ideaal voor het zagen van steigerhout of MDF hout. Wel wordt een krachtige decoupeerzaag aangeraden met een hoge zaagcapaciteit.

Toerenregeling

Toerenregeling decoupeerzaagDe toerenregeling is niet beschikbaar op elke decoupeerzaag. Mocht je nog een decoupeerzaagmachine moeten aanschaffen dan kan dit een handige functie zijn. De belangrijkste reden is wel dat zagen in hardhout het effectiefst is als de zaagsnelheid laag is. Een decoupeerzaagmachine die hierover beschikt is de PST 900 PEL decoupeerzaag van Bosch. Bij het gebruiken van de toerenregeling heb je vaak zo’n 6 standen. De PST 900 Pel beschikt over een traploos toerental.

Decoupeerzaag gebruiken

Als je hardhout zaagt is het niet alleen belangrijk om een lage zaagsnelheid te gebruiken. Ook moet je er rekening mee houden dat de machine het werk doet. Ga de machine niet forceren door extra kracht te zetten. Hierdoor neemt de duurzaamheid van het zaagje en de machine af. Hou er ook rekening mee dat wanneer je bochten zaagt in hardhout de pendelfunctie moet worden ingezet. In zachthout heb je een grotere draaihoek dan in hardhout. Daarbij geldt hoe dikker het hout hoe moeilijker het is om een scherpe bocht te maken.

2 Opmerkingen
  1. Goed om te weten dat er niet per se een zaagblad nodig is met weinig zaagtanden (grof), waardoor het creëren van fijne zaagsneden gewoon mogelijk is in hardhout. Echter heb ik nog wel een vraag, welke machine kan ik het beste aanschaffen voor het zagen van hardhouten planken? Zelf zat ik te denken aan een Makita of Festool decoupeerzaag…

    Zie jullie reactie graag tegemoet!

    • Hallo Gerrit,

      Bedankt voor je reactie! Wanneer je hardhout gaat zagen dan is dat nog wel een klus. De Makita kan volstaan en de Festool ook zeker. Weet wel dat de Festool een stuk duurder is dan de Makita. Daarnaast moet je gaan voor een type die een hoog vermogen heeft en dus voldoende weerstand kan verdragen. Kortom een machine die toch wel wat geld kost! Een extra tip die ik je wil meegeven, wat mezelf laatst is overkomen. Forceer je decoupeerzaag niet door te gaan schulpen met een parallelgeleider of langs geleider. Veel zaagjes trekken door knoesten in het hout verraderlijk snel krom en creëren een hoge warmte die zelfs duurdere zaagje in korte tijd vervormen. Laat het zaagje dus deels zelfs zijn weg vinden.

      Met vriendelijke groet,

      Team Decoupeerzaagkopen.nl

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo