Aluminium zagen met decoupeerzaag

aluminium-zagen-met-decoupeerzaagAluminium zagen met een decoupeerzaag is toch wat anders dan het vertrouwde hout waarmee de meeste klussers werken. Er zit een wereld van verschil tussen de eigenschappen van metaal en hout. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Dat brengt ons direct bij het punt dat je toch het één en ander moet weten voor je aluminium wilt zagen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat Aluminium behoort tot de metalen. Dat betekent dus dat je niet een decoupeerzaagje gebruikt die voor hout geschikt is, maar voor metaal. Hier vertellen wij je meer over in ‘aluminium decoupeerzaagje’. Wil je een decoupeerzaag kopen die metaal of aluminium kan zagen? Dan raden wij de volgende decoupeerzagen aan.

Vergelijk decoupeerzagen voor aluminium
Meer informatie

Aluminium decoupeerzaagje

aluminium-decoupeerzaagjeHet verschil tussen aluminium of houten decoupeerzaagjes is de tandvorm- en zetting. Een houten decoupeerzaagje heeft vaak scherpe en uitstekende tanden. Dit is bij een decoupeerzaagje voor metaal toch een heel ander verhaal. Er vallen hier twee dingen op. Een metaalzaagje is niet alleen korter, maar de tanden van het zaagje steken ook minder ver uit. Ook kun je de metaal decoupeerzaagjes weer onderverdelen in meerdere categorieën.

Zo heb je universele zaagjes die geschikt zijn voor zowel hout, metaal als kunststof. Misschien wil jij wel heel dunne of juist middel dikke metaal platen zagen. Dan is het verstandig om hier ook onderscheidt in te maken. De zaagtanden voor het zagen van een middel dikke metaalplaat zijn vaak iets langer. Bij het gebruiken van een decoupeerzaagblad voor aluminiumplaten en buizen zie je dat de tanden nog iets verder uit elkaar staan. Voor de simpele klussen hoef je het niet al te nauw te nemen met het zagen van aluminium. Mits dit natuurlijk wel een metaalzaagje is.

Tips zagen met aluminium

oogbeschermingJe kunt wel begrijpen dat het voor een decoupeerzaag een stuk moeilijker is om aluminium te zagen i.p.v. hout. Wat vooral te maken heeft met de structuur van het materiaal. Verstandig is daarom om je decoupeerzaag voldoende tijd te geven om zich door het materiaal heen te vreten. Je mag zeker wel druk zetten, maar zorg ervoor dat je niet meer drukt zet dan nodig is. Een simpele vuistregel: laat het zaagje het werk doen. Zeker als het gaat om bochten zagen in aluminium. Bij het te snel draaien van de machine kan het zaagblad vervormen, kromtrekken of losschieten.

Een heel belangrijke tip is oogbescherming! Hoewel dit toch aan het eind staat is dit misschien wel het allerbelangrijkste. Het kan nog weleens voorkomen dat er aluminium splinters vrijkomen tijdens het zagen. Als je deze in je ogen krijgt kan de schade soms niet te overzien zijn. Natuurlijk moet dit ook bij het zagen van hout, maar over het algemeen zijn dan de gevolgen een stuk kleiner. Mocht je nog tips hebben of een aanvulling op deze tekst benader ons dan gerust via het contactformulier of in de reactie.

5 Opmerkingen
 1. Als je aluminium gaat zagen, gebruik dan een beetje snijolie. Dit voorkomt dat het aluminium tussen de zaagtanden blijft zitten, waardoor de kwaliteit van het zaagblad afneemt en dus ook van de zaagsnede.

 2. Interessante informatie! Hebben jullie nog specifieke tips voor het maken van rechte zaagsneden? Wil namelijk een aantal aluminium profielen gaan zagen, maar ben bang dat mijn decoupeerzaag alle kanten opgaat.

  • Hallo Victor,

   Allereerst is het handig om te weten welke zaagdiepte jouw decoupeermachine ondersteunt vaak zal dit enkele millimeters zijn.
   Dit bepaalt namelijk heel erg de manier waarop je te werk moet gaan voor een rechte zaagsnede:

    Dun plaatmateriaal: wanneer je een dunne plaat hebt kan een geleiderail uitkomst bieden of wanneer je deze niet hebt kun je improviseren met een lange waterpas/balk.
    Dik plaatmateriaal: bij wat dikker plaatmateriaal kan een geleiderail teveel forceren (ligt echt aan de dikte), zagen door een lijntje te volgen houdt vaak de zaag verticaler in het hout.

   Laat het ons weten als er nog vragen zijn!

   Veel succes groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 3. Een andere tip: kleef ducktape op het te versnijden aluminiumstuk en teken daar de volglijn op. Het volgen van de lijn gaat eenvoudiger met ducktape erop dan zonder.

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo