Cirkels zagen met cirkelgeleiderail

Voor heel veel klusjes in huis kun je je decoupeerzaag gebruiken. Als je even snel een stukje wil zagen, biedt dit type zaag meestal uitkomst. Het makkelijkst is de decoupeerzaag uiteraard te gebruiken om rechte stukken te zagen, maar ook voor minder makkelijke vormen komt hij van pas. Deze pagina gaat specifiek over de mogelijkheden die er zijn omtrent het zagen van cirkels met een decoupeerzaag. We zullen tips geven over hoe je dit het beste kunt doen, en welke hulpmiddelen je hiervoor kunt gebruiken.

Cirkel zagen met decoupeerzaag zonder hulpmiddelen

Hulpmiddelen maken het leven van een klusser natuurlijk een stuk makkelijker, maar als je nou eenmaal geen accessoires in huis hebt, houdt het op. Gelukkig kun je zonder speciale hulpmiddelen nog steeds een cirkel zagen met een decoupeerzaag. Het is dan wel heel belangrijk dat je de juiste materialen hebt. Je moet de perfecte match vinden tussen het zaagblad en het materiaal dat je wil zagen. Hardhout heeft natuurlijk een ander type zaag nodig dan verlijmd hout.

Ook is het belangrijk dat je een goede tekening hebt van wat je precies wilt zagen. Gebruik een passer, liniaal en zorg voor een potlood dat duidelijke lijnen tekent. Als je vervolgens met een boor een gaatje maakt waar het zaagblad precies doorheen kan, kun je beginnen met zagen. Zaag niet te snel en zet niet te veel kracht. Als je dit doet zal het hout versplinteren. Dit geldt overigens ook als er recht gezaagd wordt.

Hulpmiddelen

Cirkels zagen met cirkelgeleiderailAls je toch een beter resultaat wilt, kun je bepaalde hulpmiddelen gebruiken. Met een zogenaamde cirkelgeleider zaag je perfecte cirkels met een decoupeerzaag. Deze cirkelgeleider monteer je als het ware op je decoupeerzaag. Een cirkelgeleider is helemaal niet moeilijk om te gebruiken. Wel is het wederom belangrijk dat je de zaag zijn eigen werk laat doen. Druk niet te hard, want dan wordt er scheef gezaagd. Bovendien zullen er veel splinters komen.

Je kunt ook zelf een cirkelgeleider maken. Eigenlijk is het namelijk niet meer dan de straal van de cirkel die je wilt zagen. Door deze te laten bewegen over het hout, kun je gemakkelijk een cirkel zagen met een decoupeerzaag. Je kunt bijvoorbeeld een stukje hout monteren met een draadnagel. Je hoeft nu alleen de zaag voort te doen bewegen, er zal automatisch een perfecte cirkel ontstaan. Een cirkel zagen was nog nooit zo gemakkelijk. Je kunt de grootte van de cirkel dus aan passen door de cirkelgeleider aan te passen. Een groter stuk hout zorgt logischerwijs voor een grotere cirkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *