Decoupeerzaag gebruiken

Decoupeerzaag gebruikenEen decoupeerzaag gebruiken? Wat de prijs of kwaliteit ook is van je decoupeerzaagmachine je zult uiteindelijk zelf de handeling moeten verrichten. Nu wordt kwaliteit deels toegevoegd door de decoupeerzaag zelf, maar vergeet niet dat jij dus de belangrijkste factor bent in het toevoegen van kwaliteit. Om je een beetje op weg te helpen geven wij je verschillende tips om je decoupeerzaag beter te kunnen gebruiken. De tips zullen gaan over hoe je het beste de instellingen van een decoupeerzaag kunt gebruiken. Te denken aan toerenregeling, pendelstand en verstek zagen. Wil je weten wanneer een decoupeerzaag het meest geschikt is om te gebruiken? Klik dan eens op onderstaande button.

Wanneer zagen met decoupeerzaag?
Advies bekijken

Decoupeerzaag gebruiken, toerenregeling?

De toerenregeling is een belangrijke eigenschap van een decoupeerzaag. De toerenregeling zie je alleen terugkomen bij de wat duurdere decoupeerzaag merken. Denk maar aan Festool, Bosch en Makita. De toerenregeling komt van pas wanneer je verschillende soorten materiaal wilt zagen.

Voor harde materialen (hardhout, aluminium, staal en plexiglas) wordt een lage snelheid geadviseerd. Zachtere materialen (composietmateriaal, triplex, vurenhout en vezelplaat) vragen een hogere snelheid (zie tabel voor een kort overzicht). De wat prijzige decoupeerzagen, zoals de Bosch PST 900 PEL, beschikken over een traploos toerental. Dit betekent dat bij het zacht indrukken van de startknop het zaagje langzaam in toerental versneld. Ideaal om gecontroleerd en precies een zaagsnede te starten.
Lage zaagsnelheid Hoge zaagsnelheid
Hardhout Composietmateriaal
Aluminium Triplex
Staal Vurenhout
Plexiglas Vezelplaat

Pendelstand

Wanneer je bochten wil zagen heb je vast weleens gemerkt dat je decoupeerzaag soms wel erg scherpe bochten moet overwinnen. Het zaagje schiet los of de geur van verbrand hout of plastic begin je te ruiken. Dit is het moment om gebruik te maken van de pendelstand. Deze functie bevindt zich aan de linkerkant en is in te stellen in 3 en soms wel 4 standen.

Een pendelstand doet niks anders dan het zaagje, niet alleen van boven naar beneden te laten bewegen, maar ook van voor naar achteren. Zo creëert de decoupeerzaag meer zaagruimte in de bochten en wordt voorkomen dat de zaag vast komt te zitten. Gebruik deze functie niet in een rechte zaagsnede, want er wordt wel ingeleverd op de kwaliteit van de zaagsnede.

Wil je meer weten over de pendelstand? Bekijk dan het filmpje van Makita met de uitleg van verschillende eigenschappen.

Verstek zagen met decoupeerzaag

Verstek zagen met decoupeerzaagWanneer je de voetzool instelt op 15, 30 of 45 graden kun je verstek zagen. Verstek zagen is niks anders dan dat je in een rechte zaaglijn schuin zaagt. Handig om mooie afwerkingen te maken in hoeken, zonder dat de zijkant van de plaat zichtbaar is. Wel is het bij verstek zagen zo, dat de kwaliteit vooral door de decoupeerzaag wordt bepaald en niet zo zeer door het gebruik.

Veel decoupeerzagen hebben namelijk een slechte geijkte of duidelijke gradeninstelling. Voor professionele verstek zaagsneden adviseert Decoupeerzaagkopen.nl je machines van merken als Makita, Festool of Bosch. Bij voordelige en minder kwalitatieve decoupeerzagen zie je al snel dat het zaagje begint te dansen en er een golvende zaagsnede ontstaat. Echt een perfecte 45 graden verstek zaagsnede maken is dus lastig, maar wel gewoon mogelijk!

Advies ontvangen?
Advies opvragen

Wil je ook een decoupeerzaag gebruiken, maar nog een specifieke vraag? Stel deze dan in onderstaand reactieveld, wij van Decoupeerzaagkopen.nl helpen je namelijk graag verder.

2 Opmerkingen
 1. Is het verstandig om met een decoupeerzaagmachine hardhout te gaan zagen? Of kun je dan beter een cirkelzaag gebruiken? De decoupeerzaagjes moet ik namelijk nog halen, en daarom wil ik zeker weten of dit wel mogelijk is.

  • Hallo Roel,

   Met een decoupeerzaagmachine is het zeker mogelijk om hardhout te zagen, bekijk maar eens deze pagina. Echter moet je er wel rekening mee houden, dat je zaagmachine voldoende vermogen heeft. Daarnaast zijn er speciale zaagjes verkrijgbaar voor het zagen van de wat hardere houtsoorten.

   Veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo