Decoupeerzaagtafel

DecoupeerzaagtafelEen decoupeerzaag is de ideale zaag voor de doe-het-zelver. Het is een relatief kleine en goedkope zaag, die toch multifunctioneel is. Er zijn tal van hulpmiddelen bedacht die een decoupeerzaag nog handiger maken. Een van deze hulpmiddelen is de decoupeerzaagtafel die veel weg heeft van een figuurzaag apparaat. Hiermee wordt het nog makkelijker om de juiste vormen te zagen. Bovendien maakt dit hulpmiddel je klusjes een stuk veiliger. Op deze pagina kun je te weten komen wat een decoupeerzaagtafel precies is. Ook geven we tips voor het zelf maken van zo’n tafel waar je decoupeermachine in kan worden geplaatst.

Vergelijk decoupeerzaagtafels
Meer informatie

Wat is een decoupeerzaagtafel?

Maar wat is een decoupeerzaagtafel nou precies? Eigenlijk is het praktisch gezien niet meer dan een stellage die de decoupeerzaag op zijn plek houdt. Om ervoor te zorgen dat de rest van de zaagmachine niet in de weg zit, wordt de decoupeerzaag op zijn koop in het omhulsel geplaatst. Het enige wat je van de decoupeerzaag zelf ziet, is de onderkant van het zaagje. De decoupeerzaag wordt op zijn plek gehouden met een aantal houders. Zo heb je aan de onderkant een aantal plekken waaraan je de decoupeerzaag moet monteren. Aan de bovenkant is een houder geplaatst die ervoor zorgt dat het zaagje en het materiaal op de juiste plek blijven.

Het gedeelte van de decoupeerzaagtafel waar je het materiaal oplegt wordt ‘de tafel’ genoemd. Dit gedeelte ziet er per product anders uit. Sommige zijn groter dan de andere, en een aantal hebben relingen waardoor je het materiaal op een bepaalde manier kan zagen. Denk bijvoorbeeld aan een soort geleiderail waardoor je perfect recht kunt zagen.

Zelf een decoupeerzaagtafel maken

Een decoupeerzaagtafel is dus niet extreem ingewikkeld. Daarom is het ook niet lastig om zelf zo’n tafel voor je zaagmachine te maken. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een speciale Wolfcraft decoupeerzaagtafel maken. Je koopt dan een omhulsel van Wolfcraft. Deze is zo gemaakt dat hij perfect aansluit op de meest gangbare decoupeerzagen. Je kunt dus gewoon je eigen decoupeerzaag blijven gebruiken. De Wolcraft decoupeerzaagtafel is volledig gemaakt van staal. Dit is dus erg veilig, en hij gaat bovendien lang mee. Een andere oplossing is de Festool Moduledrager (cms-ts 55). Hier wat meer over in het filmpje aan de rechterzijde.
Je kunt er ook voor kiezen om je decoupeerzaagtafel volledig zelf te maken. Je kunt dan elk materiaal gebruiken wat je maar wilt. Als je een beetje handig bent kun je van een paar stukken hout een tafel maken. Want nogmaals, een decoupeerzaagtafel is eigenlijk niet meer dan een houder voor je zaag. Je moet alleen wel denken aan de veiligheid. Je wilt natuurlijk niet hebben dat je zaag zomaar op de grond valt, of dat je tafel opeens doormidden breekt. Daarom raden we aan om stevige materialen te gebruiken. Ook is het natuurlijk handig om je creatie grondig te testen. In het filmpje wordt goed getoond hoe je op een simpele manier een decoupeerzaagtafel maakt. Let op! Pas wel de nodige veiligheidsmaatregelen toe, zoals hieronder weergegeven.

Maak je eigen houten decoupeerzaagtafel

Een aantal veiligheidshulpmiddelen die zeker niet mogen ontbreken zijn:

  • Een noodstop of koord
  • Eén verstelbare poot
  • Plastic afschermplaat
  • Zaaggeleider (asjes)

 

 

Eén gedachte over “Decoupeerzaagtafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *