Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest gestelde vragen als het om decoupeerzagen gaat. Momenteel wordt er nog aan de FAQ pagina gewerkt, waardoor er nog geen vragen en antwoorden zijn opgenomen. Mocht je op zoek zijn naar een specifiek antwoord of een vraag voor ons hebben? Dan mag je gerust een reactie achterlaten of contact met ons opnemen.

Inhoudsopgave

Veelgestelde vragen over decoupeerzagen

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen met daarbij een kort en bondig antwoord.

Voor welke zaagklussen wordt een decoupeerzaag gebruikt?

In vergelijking tot andere zaagmachines, is de decoupeerzaag ontzettend veelzijdig. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met een decoupeerzaagmachine rechte zaagsneden te maken, als zowel bochten. In dit geval presteert deze zaagmachine het beste als het om bochten zagen gaat. Geen andere zaagmachine is hier meer geschikt voor.

Daarnaast heb je bij de decoupeerzaagmachine veel keuze als het gaat om decoupeerzaagbladen. Deze zaagbladen verschillen van elkaar op basis van diverse factoren. Denk hierbij aan het te zagen materiaal, snelheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit. Kortom voor zaagklussen waarbij zowel rechte zaagsneden als bochten gemaakt dienen te worden.

Welke materialen zagen met een decoupeerzaagmachine?

Met deze zaagmachine is het mogelijk om de volgende materialen te zagen: hout (o.a. MDF en andere dunne materialen), kunststof, gelamineerd plaatmateriaal, gipsplaten en zelfs tegels.

Waarvoor gebruik je de pendelstanden?

In de meeste gevallen beschikken decoupeerzagen over een pendelfunctie. De voornaamste reden om de pendelstanden te gebruiken, is om sneller en productiever te kunnen zagen. Denk hierbij aan het maken van rechte zaagsneden. Voor het zagen van bochten is meer nauwkeurigheid benodigd en dan worden de pendelstanden niet aangeraden.

Bij het inschakelen van de pendelfunctie gaat het zaagblad niet alleen maar op en neer bewegen, maar ook van voren en naar achteren. Dit worden ook wel cirkelbewegingen genoemd.

Hoe gebruik je de snelheidsregeling?

Wanneer je decoupeerzaagmachine over een snelheidsregeling beschikt, dan is het mogelijk om per materiaal soort de juiste zaagsnelheid in te stellen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om voor hardere materialen een lagere snelheid aan te houden. Denk hierbij aan materialen als staal, aluminium, plexiglas en hardhout.

Daarentegen kun je weer een hogere snelheid gebruiken voor zachtere materialen. Voorbeelden hiervan zijn vezelplaat, triplex, vurenhout en MDF. Daarnaast wordt de snelheidsregeling gebruikt om langzaam en met de nodige precisie te beginnen met zagen. Vervolgens, wanneer het zaagblad juist is gepositioneerd, wordt de snelheid verhoogd.

Welk zaagblad gebruiken voor welk materiaal?

Als het gaat om decoupeerzaagbladen, dan heb je ontzettend veel keuze. Aan de ene kant heel handig, maar aan de andere kant ook ingewikkeld. Zo wordt er bijvoorbeeld al een onderscheid gemaakt op basis van de volgende materialen: hout, metaal, plastic en laminaat.

Daarnaast zijn er ook nog speciale zaagbladen voor het maken van bochten. Over het algemeen wordt alles keurig aangegeven op de verpakking van de betreffende zaagbladen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het aantal tanden, als zowel de grootte ervan, het zaagresultaat bepaald. Hoe minder tanden, hoe grover het resultaat en andersom.

Welke zaagbladsystemen bestaan er?

Er zijn maar twee varianten zaagbladsystemen, dit zijn: T-schacht en U-schacht. Waar deze termen voor staan? Nou, voor de vorm van het uiteinde van het zaagblad (het einde waarmee deze in decoupeerzaag wordt bevestigd). In dit geval is het belangrijk om te weten, welke variant zaagblad jouw decoupeerzaagmachine ondersteund. T-schachtbladen of misschien wel U-schachtbladen? Bij sommige machines, worden zowel beide varianten ondersteund.

Hoe bereik ik het beste zaagresultaat?

Gouden tip: laat de zaagmachine het werk doen. Wanneer je teveel druk of kracht uitoefent op de machine, dan werkt dit alleen averechts. De snelheid neemt dan af, waardoor je minder efficiënt zaagt. Daarnaast is de kans op ‘happen in het materiaal’ groot en is de zaagsnede minder mooi.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo