Hoe werk je veilig met een zaagtafel?

Houd je van klussen en ben je een enthousiaste doe-het-zelver? Of ben je een professionele klusser die van zijn hobby zijn bedrijf heeft gemaakt? Dan kan het zijn dat je op zoek bent naar een bouwzaagtafel. Dit is een professionele zaagtafel, zoals je die in de bouw kent. Waar kun je het best op letten als je een zaagtafel gaat kopen?

Tafelverbreding

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zelf kunnen zagen. Dan is tafelverbreding handig. Want hoe groter het materiaal dat je wilt gebruiken, hoe breder de tafel moet zijn. Het zagen moet immers wel stabiel gebeuren. Daarom is het een goed idee te kiezen voor een zaagtafel met mogelijkheden voor tafelverbreding.

Met of zonder onderstel?

Je kunt een bouwzaag in verschillende soorten en maten kopen. Zo zijn er zaagtafels met en zonder onderstel te koop. Het voordeel van een zaagtafel zonder onderstel is dat deze kleiner is in omvang en daardoor makkelijker te vervoeren valt. Maar wanneer je een zaagtafel op verschillende hoogtes wilt kunnen zetten, heb je een tafel nodig die in hoogte verstelbaar is.

Dat kan vaak alleen met zaagtafels met een onderstel. Werken op de juiste werkhoogte zorgt voor meer veiligheid en is bovendien beter voor het lichaam. Welke keuze is voor jou het handigst? Flexibiliteit om snel en makkelijk te kunnen verplaatsen, of comfortabel werken? De keuze is voor iedereen anders.

Overigens sluit het een het ander niet uit: er zijn ook zaagtafels met een inklapbaar onderstel. Zaagtafels zijn ook steeds vaker met wieltjes verkrijgbaar. Wel zo praktisch.

Let op de veiligheid

Het liefst werk je zo veilig mogelijk. Tref dan ook beschermende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan stukken waarmee je de zaagtafel kunt afschermen en ander bouwgereedschap. En natuurlijk is een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen rondvliegende delen en gehoorbescherming ook geen overbodige luxe. Met een stofkap op je mond en neus voorkom je dat je schadelijke deeltjes inademt.

Veel mensen denken dat werken met werkhandschoenen de veiligheid vergroot, maar het tegendeel is waar: de schade in je hand is vaak groter als de zaag zich vastgrijpt in de handschoen.

Heb je geen idee wat de beste en meest veilige keuze is? Vraag dan advies aan een expert. Vraag bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om de tafel mee te kunnen nemen of om de tafel breder te kunnen maken. Of vraag naar hulpstukken om veiliger te kunnen werken. Advies vragen is altijd een goed idee. Zo weet je zeker dat je een veilige koop doet.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo