MDF zagen met decoupeerzaag
MDF zagen met decoupeerzaag
MDF zagen met decoupeerzaag, welke uitgerust is met een lasergeleider.

MDF zagen met decoupeerzaag? Met een decoupeerzaag zijn vele materialen te bewerken. Niet alleen hout, maar kunststof en zelfs metalen zijn te bewerken met dit type zaag. Eén van de houtsoorten die te bewerken is met een decoupeerzaag is MDF. Vooral voor ronde vormen in het MDF materiaal is de decoupeerzaag dé zaag bij uitstek.

Hierbij is het wel van belang dat je een aantal zaken in acht neemt voordat je begint met het bewerken van MDF, met behulp van een decoupeerzaag. Hieronder wordt uitgelegd wat MDF precies is en waar je op moet letten wanneer je deze houten boards gaat zagen met een decoupeerzaagmachine. MDF zagen met decoupeerzaag vereist namelijk enige vakkundigheid, waardoor tips en adviezen goed van pas zullen komen.

Wat is MDF precies?

MDF, wat staat voor Medium Density Fibreboard, is een board waarbij fijne houtvezels en kunstharslijm (droog) samengeperst worden. Hierbij ontstaat een dichtheid die als middelhoog gekarakteriseerd kan worden. Door deze structuur splinteren de MDF platen niet. Daarnaast reageren de platen niet op temperatuurverschillen. Deze platen zijn er in vele soorten en afmetingen. Hierdoor zijn MDF platen een frequent gekozen optie voor allerlei klusoplossingen.

MDF zagen met decoupeerzaag tips

Er zijn meerdere soorten gereedschap die ingezet kunnen worden om MDF te bewerken. Echter gaat MDF zagen met een decoupeerzaag het beste wanneer je van plan bent om deze soort platen te bewerken. Vooral voor ronde vormen kun je het beste MDF zagen aan de hand van een decoupeerzaag.

Echter zijn er wel een aantal zaken die je in de gaten moet houden vooraf en tijdens het bewerken van de MDF platen. Denk aan zaken zoals de snelheid waarop de decoupeerzaag staat ingesteld en de type zaagjes die je uitkiest voor de klus. Immers is niet elke type zaagje (en de tandjes die er aan zitten) geschikt voor het bewerken van MDF.

Juiste zaagje kiezen

Van nature is MDF eenvoudig te zagen. Er is echter wel sprake van een hogere mate van slijtage tijdens de bewerking met een zaag in vergelijking met andere soorten hout, dankzij de opbouw van MDF platen. Daarom is het advies om gebruik te maken van hardmetalen zagen. Let hierbij wel op dat je een zaagje kiest met fijne tanden en niet te grof, zodat je het optimale resultaat krijgt. En niet alleen zal het uiteindelijke resultaat er beter uitzien, maar door deze zaagjes (met dit soort tandjes) te hanteren levert het je gelijk minder houtstof op. Een aangenaam bijkomend voordeel!

In het volgende filmpje wordt duidelijk gemaakt hoe je splintervrij kunt zagen in MDF. Zowel de soort decoupeerzaagmachine, het type zaagje als de snelheid spelen hierbij een rol. In dit geval gaat het om een zaagmachine met pendelfunctie.

Juiste snelheid

Daarnaast is het van belang om de juiste snelheid te hanteren tijdens het bewerken van MDF platen. Alhoewel MDF bekend staat als een soort board die relatief eenvoudig te bewerken is door diverse soorten zagen, is het wel van belang dat er speciale aandacht gevestigd wordt op de snelheid van het zaagblad. De praktijk leert ons dat machinaal zagen met een te lage snelheid (wanneer de zaag zich te langzaam door de plaat beweegt) er voor kan zorgen dat de MDF plaat verbrandt. Echter is een te hoge snelheid ook niet gunstig voor het uiteindelijke resultaat. Hierdoor ontstaat een zaagsnede die te ruw is. Hanteer dus een gepaste snelheid.

Heb je nog vragen over het MDF zagen met decoupeerzaag? Stel deze dan in een reactie en wij van Decoupeerzaagkopen.nl zullen jou dan van het juiste antwoord voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *