Natuursteen zagen met decoupeerzaag

NatuursteenEen decoupeerzaag is breed inzetbaar. Zo kan de machine worden ingezet voor het zagen in veel verschillende materialen. Een grote vraag die dan speelt: “kan een decoupeerzaag natuursteen zagen?”. Deze vraag zullen we dan ook uitgebreid behandelen, omdat er op het internet weinig te vinden is over dit onderwerp. Ook geven we een aantal handige tips bij het zagen in natuursteen. Via onderstaande link zijn decoupeerzaagjes te zien die geschikt zijn voor keramiek en steen. Let op! Gebruik de decoupeerzaagjes alleen waarvoor deze bedoeld zijn. Dit wordt altijd aangegeven bij de specificaties en eigenschappen.

Tegel decoupeerzaagje
Meer informatie

Inhoudsopgave

Wat is natuursteen?

Er zit een groot verschil in natuursteen. Natuursteen is namelijk een verzamelnaam voor veel verschillende typen gesteenten. Drie bekende soorten zijn: graniet, hardsteen en marmer. Het granieten gesteente is erg bekend voor de aanrechtbladen. Vaak moet hier een gat worden gezaagt voor de spoelbak. Welk materiaal je gebruikt bepaalt dan ook direct welke zaagmachine geschikt is.

Kan ik natuursteen zagen met een decoupeerzaag?

Dit is een ja en nee, want er zijn zagen die geschikt zijn om keramiek en tegels te zagen. Deze zaagbladen hebben vaak een grof- en korrelachtig zaagblad die is belegd met hardstaal of diamant. De grofheid wordt net als met schuurpapier bepaald met een bepaalde korrelgrote. Een veel gebruikte korrelgrootte is 30. Kortom! Een decoupeerzaag kan geen natuursteen zagen, maar wel keramiek of tegels (is geen natuursteen). Zelfs al mocht het lukken dan gaat het veel te langzaam en is de duurzaamheid van het zaagblad erg laag.

Goed alternatief

Een goed alternatief voor een decoupeerzaag is een slijptol (met diamantschijf). Een andere mogelijkheid is een waterzaag (met diamantblad). In beide gevallen is het heel belangrijk om het zaagblad goed te koelen om de duurzaamheid van het zaagblad optimaal te houden. Bij grote klussen is het belangrijk om te beschikken over een krachtige en kwalitatief goeie zaagmachine. Mocht je deze niet hebben en te duur zijn in aanschaf? Dan kan het handig zijn om een machine te huren.

Tips tijdens het zagen

Ook al is een decoupeerzaag niet geschikt. Er zijn een aantal handige tips die je kunt gebruiken wanneer je natuursteen wilt zagen. Deze tips maken het werk niet alleen gemakkelijker, maar ook nog eens sneller en aangenamer. De drie tips zijn hieronder in een opsomming weergegeven:

  1. Bij het aftekenen kan een potlood (eerst) en kras pen (definitief) worden gebruikt.
  2. Houd rekening met de dikte van het zaagblad.
  3. Houd rekening met vrijgekomen fijnstof (schadelijk longen). Ook kunnen er stukjes steen losspatten en ontstaat er veel lawaai. Zet daarom ten alle tijden een veiligheidsbril, gehoorbescherming en mondkapje op.

3 Opmerkingen
  1. Goed beschreven artikel. Wij krijgen ook vaak de vraag of natuurstenen gezaagd kunnen worden. In veel gevallen wil men geen dergelijke machine kopen voor een éénmalige klus. Jullie optie om er 1 te huren, lost dus veel problemen op!

    Mvg,

    Lars

  2. Voor een buitenterras wil ik graag ook natuurstenen leggen. Zoals al duidelijk wordt is het voor een eenmalige klus verstandig om een machine te huren i.p.v. te kopen. Nu de vraag, waar kan ik zo’n machine het beste aanschaffen? En waar moet deze machine dan minimaal aan voldoen en hoeveel gaat het mij dan ongeveer kosten (per dag).

    Mvg,

    Rik

    • Hallo Rik,

      Als het gaat om een eenmalige klus dan is huren zeker een optie. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen betaald voor het huren van de machine, maar ook voor de mm slijting van het zaagblad. Een geschatte prijs ligt denk al snel rond de 50 euro daarnaast kun je bij bekende verhuurbedrijven zoals Boels de machine vinden die je zoekt. Daarbij kunnen zij je ook verder van dienst zijn in het kiezen van het juiste zaagblad als zowel machine.

      Met vriendelijke groet,

      Team Decoupeerzaagkopen.nl

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo