Polyethyleen verwerken, hoe doe je dat?

Polyethyleen is een kunststof die zich uitstekend laat verwerken. Zo behoren zagen, verspanen, water- en lasersnijden allemaal tot de mogelijkheden. Vanwege het apolaire oppervlak is de kunststof Polyethyleen erg lastig te verlijmen. Daarom worden de koppelingen tussen Polyethyleen onderdelen meestal gerealiseerd door het aanbrengen van lasverbindingen. Natuurlijk moet

Inhoudsopgave

Wat zijn de eigenschappen van Polyethyleen?

De kunststof Polyethyleen wordt ook vaak HDPE genoemd. HDPE is de afkorting van High Density Polyethyleen en het gaat hier om een kristallijne thermoplastische kunststof die valt binnen de groep van polyolefinen. Polyethyleen is te verkrijgen in de vorm van platen, buizen, staven, fittingen en hulpstukken voor leidingsystemen. Het temperatuurbereik van HDPE ligt tussen de -30°C en +80°C. Deze veel gebruikte kunststof heeft een aantal unieke eigenschappen, zoals een uitstekende elektrische isolatie, grote taaiheid en goede slagvastheid. Daarnaast neemt HDPE geen vocht op.

Polyethyleen wordt breed toegepast

Het toepassingsgebied van Polyethyleen platen, staven en leidingsystemen ligt hoofdzakelijk in het industriële segment. Bekende toepassingsgebieden zijn: de apparatenbouw, waterbehandeling en de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast wordt HDPE ook ingezet voor andere toepassingen, zoals orthopedie, opvangbakken en viskwekerijen.

Polyethyleen buizen dragen bij aan hoogwaardig ventilatiesysteem

Een duurzaam en betrouwbaar ventilatiesysteem wordt de laatste jaren steeds belangrijker bij het realiseren van industriële bouwprojecten. Er wordt daardoor steeds vaker gekozen voor het gebruik de toepassing van de kunststof Polyethyleen bij de realisatie van de ventilatiesystemen. Polyethyleen  beschikt over eigenschappen die perfect passen bij de gestelde eisen.

Een uitgebreid assortiment buizen en hulpstukken

Er is, ten behoeve van het samenstellen van complete ventilatiesystemen, een uitgebreid assortiment buizen en hulpstukken beschikbaar. Het buizenprogramma bestaat uit zwarte ventilatiebuizen die te verkrijgen zijn in diameters tussen de 400 en 1400 mm. Daarbij zijn er vele soorten hulpstukken beschikbaar. Voorbeelden van deze hulpstukken zijn: dakdoorvoeren, bochten, terugslagkleppen, buiseinden met rooster en regenkragen. Op vinkkunststoffen.nl is uitgebreide informatie over deze buizen en bijbehorende hulpstukken beschikbaar.

Polyethyleen zagen

Als u dik polyethyleen snijdt, moet u langzaam te werk gaan. Dit komt omdat de kunststof hard is en de neiging heeft te smelten als het heet wordt. Hierdoor kunnen de zaagtanden verstopt raken, waardoor het moeilijk wordt om goed te zagen.

U moet er ook voor zorgen dat er veel water over de zaag stroomt. Het water wordt gebruikt om het zaagblad af te koelen en om eventueel gesmolten plastic van de tanden te spoelen. Het is vooral belangrijk dat er water over het zaagblad stroomt wanneer het niet wordt gebruikt om te zagen, omdat dit de hitte en de wrijving van het smelten van plastic op het zaagblad zal stoppen.

Als u dun polyethyleen snijdt, dan zijn er een paar dingen die u moet weten. Ten eerste moet u geen mes met fijne tanden gebruiken bij het snijden van dun plastic. Fijngetande bladen hebben de neiging vast te lopen in het plastic en ze snijden er niet altijd even zuiver doorheen. Gebruik in plaats daarvan een ruw mes met grote openingen tussen de tanden, zodat ze minder in het plastic vast komen te zitten.

Bij het snijden van polyethyleen zal het materiaal de neiging hebben om van het blad weg te “lopen” of “kruipen”. Dit komt doordat het materiaal enigszins glad is. Om dit probleem te voorkomen, snijdt u het polyethyleen op een vlakke, harde ondergrond en gebruikt u klemmen om het vast te houden.

HDPE kan niet goed tegen snel zagen; het wordt het beste gedaan bij gemiddelde snelheden met scherp gereedschap. Als u een lintzaag gebruikt en het vermogen tijdens het zagen begint af te nemen, vertraag dan enigszins; dit wordt veroorzaakt door oververhitting van zowel het zaagblad als het werkstuk, en kan verbranding van beide veroorzaken als u niet vertraagt. U zult merken dat het zaagblad langer meegaat als u het af en toe met water afkoelt; als u een elektrisch aangedreven zaag gebruikt

Conclusie

Ondanks de vele voordelen van polyethyleen, heeft het ook nadelen. De verwerking van dit polymeer is moeilijk en energie-intensief. Het heeft niet de beste mechanische eigenschappen, maar verbeteringen in de polymerisatie technologie hebben geleid tot de productie van betere materiaalkwaliteiten.

Polyetheen wordt al sinds 1939 commercieel gebruikt en is vandaag de dag nog steeds een belangrijke thermoplast.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo