Recht zagen met decoupeerzaag

Recht zagen met decoupeerzaagEen decoupeerzaag is erg multifunctioneel. Door het formaat van de zaag kun je deze gemakkelijk in lastige hoeken manoeuvreren. Een decoupeerzaag is officieel een machine die door middel van een klein zaagblad, dat door een elektromotor wordt aangevoerd, lastige vormen kan zagen.

Door het ontwerp en de werking van de decoupeerzaag is er echter een ander probleem aan het licht gekomen. Want hoewel je mooie cirkels kunt zagen met een decoupeerzaag, is recht zagen een stuk lastiger. Zelfs al werk je met een goede bouwtekening, zonder de juiste techniek en goede spullen wordt het al vaak erg lastig. Wij hebben wat dingen voor je op een rijtje gezet, zodat je beter recht kunt zagen met een decoupeerzaag.

Hulpmiddelen voor rechte zaagsneden
Meer informatie

Tips voor recht zagen

Als je iets recht wilt gaan zagen met je decoupeerzaag is het doen van onderzoek erg belangrijk. Je moet precies weten wat je precies wilt gaan zage, en hoe je dat wilt doen. We hebben een aantal dingen waar je op kunt letten op een rijtje gezet:

 • Kies voor de juiste combinatie van materiaal en zaagblad;
 • Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een zaagblad zonder mankementen;
 • Voor recht zagen met een decoupeerzaag gebruik je het liefst een zaagblad met een fijne vertanding. Voor hele dunne materialen kun je zelfs een ijzerzaag nemen.

Dit zijn alle tips met betrekking tot de materialen die je gaat gebruiken als je gaat zagen. Een tip die ook zeker genoemd moet worden gaat over het zaaggedrag. Als je als klusser te snel wilt gaan met een decoupeerzaag, is de kans op vervormingen groot. Recht zagen gebeurt alleen als je niet te veel druk zet op de zaag. Te veel duw-werk zorgt ervoor dat het zaagblad alle kanten opgaat. Ook kan de zaag breken bij teveel druk, of kunnen er schroeiplekken komen op het hout.

Een van de laatste dingen waar je rekening mee moet houden zijn de zaagsplinters. Bij een decoupeerzaag ontstaan veel splinters. Het is dus handig om je werkstuk om te draaien als je gaat zagen. De goede kant moet dan andersom.

Gebruik een zaagstation of zaaggeleider

Als je echt zeker wilt weten dat je een perfecte rechte lijn zaagt met een decoupeerzaag, kun je denken aan een zaagstation. Het merk Bosch heeft een aantal mooie zaagstations voor decoupeerzagen. Als je je decoupeerzaag en je werkstuk hierop bevestigt, hoef je slechts een beetje kracht te zetten. De motor van de zaagmachine doet de rest, en het zaagstation zorgt ervoor dat niks scheef gaat.

Een andere (provisorische) zaaggeleider kan uiteraard ook uitkomst bieden. Met een rechte liniaal of met een ander stukje hout dat recht is kun je ook een soort geleider maken. Monteer deze met een klem, en zaag vervolgens met de machine recht langs deze geleider.

Uiteraard moet je, naast het zaagstation nog steeds kiezen voor het juiste materiaal. Brede zagen hebben door hun ontwerp nou eenmaal een stuk minder de neiging om scheef te trekken.

5 gedachten over “Recht zagen met decoupeerzaag

  1. Hallo Patry,

   Super bedankt voor je reactie, dit doet echt goed! Mochten er vragen zijn dan horen we het graag.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *