Decoupeerzaag met stofafzuiging
Decoupeerzaag met stofafzuiging
Festool decoupeerzaag, welke uitgerust is met een stofafzuiging

Stofvrij zagen met decoupeerzaag? Wanneer je aan de slag gaat met een zaag, was het voorheen altijd vrij standaard dat dit gepaard ging met veel rommel. Specifiek hebben we het hier over de zaagstof die ontstaat wanneer men met een decoupeerzaag aan de slag gaat. Immers is dit een logisch vervolg van het feit dat wanneer men met een decoupeerzaag hout of ander materiaal zaagt, er residu ontstaat, zoals stof en andere resten van het materiaal in kwestie.

Echter beschikken de beste decoupeerzaagmachines inmiddels over manieren om stofvrij zagen mogelijk te maken. Zo zijn er decoupeerzagen met stofafzuiging. Dit gebeurt aan de hand van een adapter waaraan een externe stofzuiger wordt aangesloten. Zo kun je voortaan stofvrij zagen met een decoupeerzaag.

Vergelijk de 50 beste bouwstofzuigers
Bekijk in winkel

Waarom stofvrij zagen met decoupeerzaag?

Niet alleen voor doe-het-zelvers, maar ook voor professionals is het van belang om de boel schoon te houden. Stofvrij zagen met een decoupeerzaag is daar een essentieel onderdeel van. Niet alleen is het schoner, maar het is ook veiliger en gezonder voor jezelf wanneer je zo stofvrij mogelijk werkt. Immers kan er bij sommige klussen fijnstof vrijkomen, wat een negatief effect kan hebben op je gezondheid en dan met name je longen.

Naast de gezondheidsaspecten, is het ook gewoon fijn om niet meer op te hoeven ruimen, nadat je al flink bezig bent geweest met een klus. Voor de professional is het van belang dat de werkplek schoon is. Immers is dit toch het visitekaartje van een bedrijf, een slechte eerste impressie maak je niet snel meer goed. Kortom, meer dan genoeg redenen om stofvrij te werken.

Schadelijke stoffen voorkomen

Niet alleen kan er sprake zijn van regulier stof, maar het is tevens mogelijk om schadelijke stoffen tegen te komen bij het bewerken van bepaalde materialen. Om schadelijke stoffen te voorkomen dan wel te minimaliseren, kun je de volgende stappen in acht nemen. Ten eerste wordt het aangeraden om met zachthout te werken in plaats van hardhout. Daarnaast kun je het beste kiezen voor prefab bouwen. Tenslotte wordt het aangeraden om stofvrije gereedschappen en/of processen te gebruiken.

Decoupeerzaag met stofafzuiging correct gebruiken

Inmiddels hebben vele (bekende) merken accessoires die het stofvrij zagen met een decoupeerzaag mogelijk maken. Zo is het mogelijk om een stofzuiger aan te sluiten op een speciale adapter, welke op de decoupeerzaag is bevestigd. Aan de hand hiervan kan het stof en het zaagsel gelijk weggezogen worden.

In het volgende filmpje kom je meer te weten over de externe stofzuigers van het merk Festool. Hierdoor is eenvoudig een decoupeerzaag met stofafzuiging te creeren.

Wil je er echt zeker van zijn dat de decoupeerzaag voldoet aan de meest recente normen? Let dan op de certificatie van het TNO. De Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek test elke vorm van gereedschap om te bekijken of ze voldoen aan de meest recente wet- en regelgeving van het ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zo ben je gegarandeerd van een schonere, gezondere en veiligere werkomgeving.

Natuurlijk is het mogelijk om een decoupeerzaag met een blaasfunctie aan te schaffen, zodat het stof wordt weggeblazen en jij het zicht op jouw werk behoudt. Maar dan moet je alsnog de rommel na de klus opruimen, en bovendien dwarrelt het stof alsnog overal rond. Daarom wordt het aangeraden om stofvrij te zagen met een decoupeerzaag die voorzien is van een adapter voor stofafzuiging. Gezonder, schoner en veiliger zagen!

Wil je ook stofvrij zagen met een decoupeerzaag? En weet je nog niet zeker welke decoupeerzaag met stofafzuiging het beste voor jou is? Dan is het verstandig om hieronder een reactie achter te laten, wij zullen je dan van advies voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *