Tegels zagen met een decoupeerzaag is het mogelijk? Jazeker, maar het komt niet al te vaak voor. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat tegels vaak in een rechte lijn moeten worden afgekort. Zoals je vast al wel wist is dit niet de sterkste kant van een decoupeerzaag, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is! De vraag is wat voor kwaliteit verwacht je en hoe goed kun je zagen? Bijvoorbeeld bij het plaatsen van wandcontactdozen in keramische tegels heb je best wat marge. Het afdekplaatje verbergt kleine uitschieters. In deze blog gaan wij jou wat meer vertellen over het zagen van tegels met een decoupeerzaag. Te denken aan : ‘welk zaagje nodig?’ en ‘tips bij het zagen’.
Inhoudsopgave
Tegel decoupeerzaagje?
Je begrijpt natuurlijk wel dat je een tegel niet kunt zagen met een decoupeerzaagje voor hout. Nee hiervoor zijn speciale decoupeerzaagjes ontworpen. Toch moet je daarbij wel rekening houden dat dit zaagproces zeer sloom kan verlopen. Dit heeft met een aantal factoren te maken. Namelijk dikte van de tegel, koeling en kwaliteit zaagblad. Over het algemeen worden de decoupeerzaagjes die voor tegels geschikt zijn bekleed met hardmetaal of diamant. Dit is niet een tand die uitsteekt, maar is te omschrijven als korrels op een zaagblad zonder tanden. Hoe lager de korrelgrote des te grover de machine zaagt. Korrelgrote 30 is een veelgebruikte hoeveelheid bij decoupeerzaagjes voor tegels.
Nu weet je dus dat er tegelzaagjes bestaan voor een decoupeerzaag. Belangrijk om te weten is wat je ermee kunt zagen. Er staat wel tegelzaag, maar betekent dat meteen dat je elke tegel kunt zagen? Nee er zit nogal wat verschil in en daar gaat Decoupeerzaagkopen.nl je ook meer over vertellen. In onderstaande opsomming staat precies welke materialen je kunt zagen met een tegelzaag. Let op! Dit verschilt per zaag. Over het algemeen is Festool, Mafell en Bosch het beste. Daarnaast heb je nog consumenten producten, zoals Kreator. De prijzen zijn niet mis, want je betaald al snel 4 a 8 euro voor één zaagje.
- Keramiek
- Baksteen
- Gewapend materiaal (30 mm)
- Vezel versterkt materiaal (30 mm)
- Dakpannen
- Glas
- Leisteen
- Tegels
- Keramische producten (15 mm)
- Zachte keramische wandtegel
- GRP
- Gietijzer
- Glasvezel versterkt kunststof
Tips
Tegels zagen met een decoupeerzaag is niet het makkelijkste werk. De kans dat een tegel breekt is dan ook erg groot. Dit snappen wij als Decoupeerzaagkopen.nl heel goed en daarom speciaal voor jou een aantal tips die je kunnen helpen. Misschien heb je aan sommige tips al wel gedacht, maar voorkomen is beter dan genezen.
1. Voorkom krassen
Het klinkt misschien een beetje een voor de hand liggend, maar over het algemeen is het handig om krassen te voorkomen. Hoe doe je dat? Nou dat kan met een kunststof voetplaat voor je decoupeerzaag. Deze zijn online verkrijgbaar en kun je over de aluminium voetzool van de decoupeerzaag heen schuiven. Mocht dit voor jou te duur zijn plak dan de zaaglijn en het omliggende van de tegel af met plakband. Wat nog sneller gaat is het afplakken van de schuurzool. Vergeet ook niet het zaagsel continue op te zuigen dit heeft namelijk de nadelige werking dat het anders gaat schuren tussen de tegel en de voetzool van de decoupeerzaag.
2. Koelen
Bij hout is het koelen van het decoupeerzaagje niet nodig, maar bij zware en intensieve klussen is dit zeker geen overbodige luxe. Bij het zagen van tegels ontstaat nogal veel wrijving en waar wrijving is is hitte. Deze hitte kan je zaagje zwak maken en daarmee de levensduur verlagen. Zorg er dus voor dat je koelt met water of het zaagje eens in de zoveel min laat koelen. Let erop dat je decoupeerzaag werkt op elektriciteit en elektriciteit en water gaan niet goed samen dus wees voorzichtig.
3. Zaag met geduld
Wanneer je tegels zaagt moet je goed letten op de tegel. Bij het teveel uitoefenen van kracht kan de tegel nog weleens knappen. Geduld is de sleutel tot succes! Veel klussers vinden een decoupeerzaag te sloom voor het zagen van tegels. Moet je teveel tegels zagen? Maak dan eens de overweging om misschien een tegelslijper te huren.
Uiterst handige tips. Men moet secuur te werk gaan wil men tegels goed zagen. Met enige behendigheid (en uiteraard met de nodige veiligheid in acht genomen) kan je van wandtegels de mooiste creaties voor bijvoorbeeld de badkamer maken.
Hallo Johannes,
Bedankt voor je reactie, dat is helemaal waar! De veiligheid is erg belangrijk. Wat nogal snel door alle haast erbij inschiet.
Met vriendelijke groet,
Team Decoupeerzaagkopen.nl
Is het misschien een optie om de tegel om te draaien en op de achterkant te zagen?
Hallo Willy,
Het is zeker mogelijk, maar zoals je bij hout goed ziet krijg je aan één zijde van de plaat altijd een splinterwerking. Dit is vaak niet het geval aan de bovenzijde, mits je natuurlijk een zaagje neemt met de zaagtanden naar beneden. Bij tegels is dit een iets ander verhaal, omdat hier een ander soort zaagje voor wordt gebruikt. Kortom! Het is een kwestie van proberen en dan zie je welke manier de beste kwaliteit levert.
Met vriendelijke groet,
Team Decoupeerzaagkopen.nl
Interessant artikel, ik wist niet dat je met een decoupeerzaag ook tegels kon zagen. Toch vraag ik mij af hoe het zit met de koeling. Zijn er ook machines, welke je d.m.v. een slang, op een waterkraan kan aansluiten? Want anders zou iemand anders het zaagblad moeten koelen tijdens het zagen, wat mij onpraktisch lijkt.
Hallo Frits,
Het klinkt inderdaad indrukwekkend dat je met een decoupeerzaag tegels kunt zagen, maar hier moet je je niet al teveel bij voorstellen. het gaat hier namelijk om douchetegels en geen grindtegels of anderen soorten tegels waar veel mensen vaak aan denken.
Voor zover ik weet zijn er geen decoupeerzagen met bijvoorbeeld een waterkoeling. Mocht je toch opzoek zijn naar zo’n koelsysteem dan raad ik je aan om in de richting van cirkelzagen te zoeken, maar dan kom je al snel uit bij de big guys en die zijn vaak niet geschikt voor het zagen van kleine tegeltjes.
Tip! Niet altijd even praktisch, maar wellicht kun je meerdere zaagbladen gebruiken en deze vervolgens onderling uitwisselen, zodat het ene blad weer kan koelen wanneer je een andere tegel zaagt. Dit voorkomt onnodig veel vorming van het blad.
Met vriendelijke groet,
Team Decoupeerzaagkopen.nl
Wanneer kun je het beste droog zagen en wanneer nat?
Hallo Bob,
Droog zagen is belangrijk wanneer je werkt met elektronisch zaaggereedschap. Mocht je beschikken over een pneumatische zaagmachine? Dan kan nat zagen ook een optie zijn. Daarnaast wordt nat zagen aangeraden wanneer er hoge temperaturen kunnen ontstaan door wrijving. Zonder koeling zal het zaagje te warm worden, waardoor de kwaliteit van de zaagtanden sterk achteruit gaan of zelfs bij één zaagbeurt wegsmelten.
Met vriendelijke groet,
Team Decoupeerzaagkopen.nl
In mijn keuken heb ik een blad van keramiek. de spoelbak is van rvs en te klein. Ik wil deze vervangen door een zwarte spoelbak , opbouw. is het mogelijk om met een decoupeerzaag en het goede zaagblad de nieuwe uitsparing te zagen?
Blad is ca 12 mm dik massief keramiek , met opdikmateriaal tot ca 30 mm.
Zoja, welk zaagblad kan ik dan het beste nemen?
Dag Sjaak,
Het is wel mogelijk, maar of het verstandig is. Voor keramiek zijn er wel zaagjes beschikbaar, deze worden door het merk Festool aangeboden. Daarnaast zou je een tegelzaagmachine kunnen overwegen met een zaagblad, deze zijn robuuster en krachtiger in gebruik. Dan weet je zeker dat je goed zit. Ook snijden van tegels is een mogelijkheid.
Gamma en Bol.com bieden ook keramiek zaagjes aan.
Met vriendelijke groet,
Team Decoupeerzaagkopen.nl
Hallo,
Ik wil graag keramische vloertegels 0,97 cm in vorm zagen. Wat raad u hiervoor aan?
Met vriendelijke groet
Hallo Annuska,
Dat hangt heel erg af van wat voor vormen je wilt zagen. Voor recht toe recht aan zagen kan een tegelzaag of tegelsnijder ook prima uitkomst bieden. Wil je bijvoorbeeld tegels leggen om leidingwerk of rondaflopende muren dan kan een decoupeerzaag met keramisch zaagblad uitkomst bieden. Festool en kreator hebben zaagbladen die geschikt zijn voor 10 tot wel 15 mm dik keramisch materiaal.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Team Decoupeerzaagkopen.nl