Waar wordt een CNC machine voor gebruikt?

Een CNC machine wordt door tal van productiebedrijven gebruikt. Met zo’n computergestuurde machine is het namelijk mogelijk om tal van materialen te bewerken. Bovendien kan het materiaal op verschillende manieren verwerkt worden.

Inhoudsopgave

Wat doet een CNC machine precies?

Een CNC machine is in staat om een product geheel automatisch te maken. Het enige dat de machine hiervoor nodig hebt, zijn ruwe grondstoffen en een juist ontwerp van het product. Nadat je dit ontwerp geprogrammeerd hebt, kun je al het werk aan een CNC machine overlaten.

Voor veel materialen geschikt

Eén van de voordelen is dat een CNC machine voor veel materialen geschikt is:

  • Glas. Wil je bijvoorbeeld in een glasruit op een bepaalde plek een gat hebben? Dat krijg je voor elkaar met een CNC machine.
  • Kunststof. Een kunststof plaat kan een CNC machine geheel naar wens bewerken.
  • Metaal. Dat wat voor kunststof en glas geldt, geldt ook voor metaal. Ook een metalen plaat, buis of ander object kan een CNC machine volledig naar wens bewerken.
  • Hout. Met een CNC machine is het ook nog mogelijk om hout te bewerken. De mogelijkheden die je hiervoor hebt, zijn eindeloos. Dit geldt ook voor de drie bovenstaande materialen.

Veel bewerkingsmogelijkheden

Wil je één van bovenstaande materialen bewerken? Een CNC machine biedt hier de nodige bewerkingsmogelijkheden voor: boren, brootsen, draaien, frezen, kotteren, steken, vijlen, slijpen, honen, tappen en zagen.

Wat dit betekent? Dit betekent dat je elk product met een CNC machine kunt laten produceren. Hoe de machine dit gaat doen, is wel afhankelijk van de instructies. Je moet daarom veel tijd besteden aan het programmeren van de machine. Nadat dit allemaal goed geprogrammeerd is, heb je naar de CNC machine weinig omkijken.

In welke branches wordt een CNC machine gebruikt?

In elke moderne productiehal kom je tegenwoordig een CNC machine tegen. Dit heeft puur met de bovengenoemde veelzijdigheid te maken. Ongeacht of het nou om glas- of metaalbewerking gaat, kan een bedrijf voor een CNC machine kiezen. En dat geldt dus ook voor het bewerken van hout danwel kunststof.

Veel soorten CNC machines

Het mag duidelijk zijn; de CNC machines zijn veelzijdige machines. Dit komt ook doordat je op dit moment uit meerdere soorten CNC machines kunt kiezen.

Zo kun je kiezen voor een 3- of 4-assige CNC machine. Met zo’n machine kun je in een object onder meer gaten, vormen en contouren aan laten brengen. Wil je nóg meer aan het object bewerken? Dan kun je beter voor een 5-assige CNC machine kiezen.

Of heb je nou een hele grote plaat van bijvoorbeeld kunststof die je wilt bewerken? Dan kies je voor een zogeheten portaalfreesmachines. Dit zijn de grootste CNC machines die ook voor grote objecten uiterst geschikt zijn.

Verder kun je voor een zogeheten draai-freescombinatie kiezen. Zo’n CNC machine is in staat om objecten te draaien en te frezen, waardoor je al helemaal geen omkijken meer naar het productieproces hebt. Uiteraard bestaan er ook CNC machines die alléén draaien of alléén frezen.

Waarom voor een CNC machine kiezen?

Er zijn meerdere zwaarwegende redenen om voor een CNC machine te kiezen:

  • Ongekende nauwkeurigheid. Een CNC machine is in staat om ongekend nauwkeurig te werken. Dit betekent dat elk eindproduct aan de meest strenge kwaliteitseisen voldoet.
  • Geschikt voor een grote hoeveelheid producten. Met een CNC machine kun je in grote series producten laten produceren. De machine hoef je maar één keer in te stellen, waarna deze een oneindige hoeveelheid producten kan fabriceren.
  • Kosten- en tijdsbesparing. Met een CNC machine geniet je van een flinke tijdsbesparing. Er zijn minder menselijke handjes nodig, terwijl het eindresultaat een stuk nauwkeuriger is. Dit betekent dat je niet alleen tijd bespaart, maar ook veel geld. 

Een CNC machine koop je echter niet zomaar. Vanwege de hoge kosten kun je er ook voor kiezen om het uit te besteden. In diverse plaatsen kun je dit doen. Bijvoorbeeld in Amsterdam, via Edustry: CNC Amsterdam en Rotterdam: CNC Rotterdam.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo