Accu decoupeerzaagEen accu decoupeerzaag kan een hele verademing zijn! Vele klussers onder ons kennen het probleem wel een tekort aan snoerlengte. Niks is irritanter dan bijzaken die je afhouden van je werkzaamheden. Gelukkig is de techniek in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Zeker als we kijken naar de capaciteit van accu’s en de toepassingsmogelijkheden. Nog niet overtuigd? In dit artikel laten we je de ware kracht van een decoupeerzaagmachine op accu aanschouwen. Zo leer je in wat voor vermogens, zaagcapaciteit, gewicht en accutypes ze verkrijgbaar zijn.

Vergelijk 15 accu decoupeerzagen
Meer informatie

Accu decoupeerzaag kopen

Een accu decoupeerzaag kopen kan in verschillende winkels. Wel mag je er vanuit gaan dat een decoupeerzaag op accu altijd prijziger is dan één op netspanning. De prijzen kunnen variëren van 70 tot wel 800 euro. Het verschil zit hem in krachtigere accu’s en betere eigenschappen. Een professionele accu decoupeerzaag is al verkrijgbaar voor een bedrag rond de 200 euro. Veel aanbieders bieden dezelfde decoupeerzaag aan met en zonder accu. Let dus altijd goed op of je product met of zonder accu wordt geleverd. Het is aan te raden om een extra accu bij te kopen om routine opladen mogelijk te maken. Om je alvast een indicatie te geven van goede accu decoupeerzagen hieronder een samengestelde top 3. Gebaseerd op bestverkocht, met accu geleverd en reviews van gebruikers.

Makita DJV182RTJ

Makita DJV182RTJ

Al vanaf: € 450,-

De Makita accu decoupeerzaagmachine DJV182RTJ heeft een zaagdiepte van 135 mm in hout en in metaal kan die zelfs een zaagdiepte van 10 millimeter behalen.

Meer informatie

Bosch PST 18 LI 1

Bosch PST 18 LI 1

Al vanaf: € 183,-

Een krachtige Bosch accu decoupeermachine is wel de Bosch PST 18 LI 1 die met een 18V/2,5Ah Li-ion accu hoge prestatie kan leveren als het gaat om zaagkracht.

Meer informatie

Accu decoupeerzaag eigenschappen

Nu is het tijd om wat meer te vertellen over de eigenschappen van een accu decoupeerzaag. Veel klussers zijn nog niet zo huiverig over elektrische gereedschap op accu. Dit omdat ze verwachten dat accu’s niet de kracht leveren die ze verwachten. Toch zijn de accu decoupeerzagen van nu voorzien met krachtige accu’s en interessante eigenschappen. Laten we er eens een aantal behandelen zoals vermogen, zaagcapaciteit, gewicht en accutype. In het filmpje wordt de accu beugelgreep en T-handgreep decoupeerzaag van Makita geïntroduceerd. Zie de mogelijkheden en wat voor kracht een decoupeerzaag op accu kan leveren.

 • Capaciteit hout: accu zagen zijn verkrijgbaar met een zaagdieptebereik van 25 tot wel 135 mm.
 • Capaciteit metaal: een zaagdiepte in metaal kan van 4 tot wel 35 mm oplopen met accu zagen.
 • Toerenregeling: 90% van de accu decoupeerzagen worden geleverd met variabele snelheid.
 • Bochten zagen: scherpe bochten zagen zonder hinder te ondervinden van het snoer voor de zaag.
 • Gewicht: het aantal kilo’s dat een accumachine weegt verschilt tussen de 2 en 3 kilogram.
 • Flexibel: onafhankelijk van netstroom dus werken zonder beperkingen.

Vermogen

De kracht van een accu decoupeerzaag wordt niet zoals bij een normale decoupeerzaag aangegeven met een wattage. De capaciteit en kracht van een accu wordt weergegeven door middel van het aantal voltages en ampère-uur. Het voltage geeft de elektrische spanning weer van een accu. Momenteel zijn decoupeerzagen verkrijgbaar in: 10,8V, 12V, 14,4V, 18V en 28V. De ‘ampère-uur’ is de hoeveel elektrische stroom die een accu kan leveren per uur. Het wattage kun je bereken door P is U keer I. Voltage maal de stroom resulteert dus in het wattage. Bij een accu kun je deze formule niet toepassen, omdat we hier over ampère-uur spreken en niet over ampères.

Zaagcapaciteit

De zaagcapaciteit zegt iets over hoe goed de decoupeerzaag kan presteren op zaagvlak. Je verwacht nu dat de accu decoupeerzaag hier wat steekjes laat vallen. Toch zal het je benieuwen wat deze machine je kan bieden en tot welke dieptes die kan zagen. We kunnen de zaagcapaciteit onderverdelen in aantal slagen en de zaagdiepte.

Aantal slagen

Het aantal slagen geeft weer hoe snel een decoupeerzaag zich door het hout vreet. De waarde die wordt weergegeven zijn het aantal slagen per minuut. Een accu decoupeerzaag haalt 2400 tot wel 3000 slagen per minuut. Dit wijkt niet veel af van een decoupeerzaag die niet op accu werkt. Stel je eens voor, kan jij jouw handzaag 3000 keer in een minuut bewegen? Dat dacht ik al! Wel is vaak de zaagsnelheid afhankelijk van de zaagdiepte, maar daar meer over in ‘zaagdiepte’.

Zaagslaglengte

De zaagslaglengte geeft aan hoeveel millimeter de zaag op en neer beweegt. Deze waarde kun je zelf niet veranderen, want dit is een vastgestelde eigenschap van de decoupeerzaag. Als je twee decoupeerzagen met hetzelfde aantal slagen bij elkaar zet zullen deze even snel zagen. Wat gebeurt er als de zaagslaglengte van één hoger is dan de ander? Dan zal die ene decoupeerzaag met een hogere zaagslaglengte sneller gaan. Kortgezegd de zaagslaglengte geeft aan hoeveel tandjes per zaagslag zich door het hout vreten.

Gewicht

In bijna alle gevallen heb je niet met gewicht te dealen, maar als je boven je hoofd werkt wordt dit een ander verhaal. Dan merk je al snel dat elke kg een zware last wordt. Nu verwacht je dat een accu decoupeerzaag zwaarder is door zijn extra accu. Toch valt dit reuze mee je hebt ook niet meer te make met een kabel die je achter je aan moet sjouwen. In bijna alle gevallen zal een decoupeerzaag vallen in een gewicht van 1,5 a 3 kg.

Accu

Bosch accu pakketAls laatste, maar zeker niet het minst belangrijk! Het accutype, want er zit nogal wat verschil in accu’s. De meest bekende accu is wel de nikkel-cadmium-accu (NiCd) gelukkig is deze accu langzaam volledig verdwenen in elektrisch gereedschap. Met als simpele reden dat deze accu geheugenverlies had. Dit betekend dat bij verkeerd gebruik de machine capaciteit verliest.

De vervanger hierop is de lithium-ion-accu (Li-ion). Een accu die niet alleen een grote levensduur heeft, maar ook spanning controleert om diepe ontlading te voorkomen.  Het grootste voordeel is dat de accu geen last heeft van geheugenverlies. De accu komt ook voor in mobieltjes en laptops. Een nadeel is wel dat de accu langzaam capaciteit verliest dit wordt versterkt in een warme omgeving. In de meeste gevallen gaat een lithium accu drie tot vijf jaar mee. Bosch biedt een geheel overkoepelend accu pakket aan geschikt voor al je Bosch accu gereedschap.

Accu decoupeerzaag
3.3 (66.32%) 19 votes

2 gedachten over “Accu decoupeerzaag

  1. Hallo Linda,

   Hoe lang je met een accu decoupeermachine kunt zagen is moeilijk te zeggen. Dit hangt namelijk af van vele factoren, zoals:

    accutype (Li-ion of NIMH)
    accuspanning (14,4 of 18 volt)
    Intensiviteit werkzaamheden
    Merk decoupeerzaag

   Dat zijn nog niet eens alle factoren, want tijd en plaats spelen ook een rol. Je zult merken dat na 1000 x herladen de capaciteit al sterk is verlaagd.

   Toch mag je ervan uitgaan dat een decoupeerzaag bij continue werkzaamheden wel 30 tot 60 minuten te gebruiken is. Als tip is het daarom handig om tijdens het werken een extra accu alvast op te laden. Hierdoor kun je mooi afwisselen tussen beide accu’s en continue doorwerken.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *