Decoupeerzaag geleiderail

Decoupeerzaag geleiderailWat kun je precies met een decoupeerzaag geleiderail? Eenvoudig gezegd is een geleiderail niks anders dan een hulpmiddel voor een decoupeerzaag. De naam van het hulpmiddel laat al een beetje doorschijnen waar hij voor bedoeld is. Namelijk het geleiden van de decoupeerzaag in de juiste richting. Geleiderails zijn te herkennen aan hun aluminium langwerpige plaat met een gleuf voor de bevestiging van de decoupeerzaag. Handig om professionele zaagsneden te creëren waar je menig klusser mee zal verbazen. Let op dat alleen de merken Mafell & Festool een geleiderail op de markt hebben gebracht voor decoupeerzagen.

Geleiderails vergelijken?
Vergelijk hier!

Inhoudsopgave

Decoupeerzaag geleiderail soorten

Je kunt drie geleiderails van elkaar onderscheiden. Namelijk de cirkelgeleiderail, langsgeleider en parallelgeleider. Alle drie hebben ze een belangrijke eigenschap, namelijk zorgen dat de zaaglijn perfect is. Niet alleen voor het blote oog, maar ook volgens tekening. Hieronder worden kort even de drie decoupeerzaag geleiderails met hun eigenschappen beschreven.

Cirkelgeleiderail

CirkelgeleiderEen niet zo bekende is de cirkelgeleiderail. De naam verraad al een beetje wat de functie inhoudt. Juist! Het helpen bij het zagen van cirkels oftewel rondjes. De werking van een cirkelgeleiderail is heel eenvoudig. Eigenlijk is het een lange aluminium plaat. Aan de ene kant van de cirkelgeleiderail zit het centerpunt. Het centerpunt wordt midden in het rondje geplaatst en van daaruit wordt gemeten. De andere kant heeft een bevestigingsstuk om de decoupeerzaag te koppelen aan de geleiderail. Met de getallenlijn op de geleiderail kan de radius oftewel diameter worden bepaald van het te zagen rondje.

Langsgeleider

Een al wat bekendere geleider is de langsgeleider. De langsgeleider is bedoeld voor het maken van een lange rechte zaaglijn ergens in het midden van een plaat. Over het algemeen maken klussers gebruik van een langsgeleider, als de parallelgeleider tekort schiet in functionaliteiten. Ook frees- en cirkelzaagmachines maken gebruik van een langsgeleider. De decoupeerzaag wordt aan de langsgeleider bevestigd en zo kan makkelijk een rechte zaaglijn worden gemaakt.

Een populaire langsgeleider is die van de Mafell decoupeerzaagmachine. In het filmpje aan de rechterkant wordt wat meer verteld over deze geleiderail.

Parallelgeleider

ParallelgeleiderDe parallelgeleider is de eenvoudigste en meest voorkomende variant. In bijna alle gevallen wordt er bij een decoupeerzaagmachine set ook een parallelgeleider meegeleverd. Een parallelgeleider doet zoals de naam al aangeeft, het parallel inkorten van een plaat. De ene kant wordt bevestigd in de decoupeerzaag en de andere kant van de parallelgeleider haakt achter de zijkant van een plaat. Jammer genoeg kun je meestal tot een lengte van 15 cm inkorten met een parallelgeleider. Wil je niet parallel inkorten of juist meer dan 15 cm inkorten? Dan wordt een langsgeleider aangeraden.

Beste decoupeerzaag geleiderail bestellen?
Bestel nu

Mocht je vragen hebben over een decoupeerzaag geleiderail? Laat het ons dan weten, door een reactie achter te laten. Een decoupeerzaag geleiderail kopen? Dan adviseren wij om deze gewoon online te bestellen. Het aanbod is dan immers groter, en je kunt eenvoudiger diverse geleiderails met elkaar vergelijken.

6 Opmerkingen
 1. Hallo, welke onderdelen zijn handig om te hebben wanneer ik een geleiderail aanschaf?

  • Hallo Henk,

   Het is van belang dat je allereerst weet welke geleiderail je nodig hebt. Beschikt het merk wel over een geleiderail die te combineren is met jou decoupeermachine? Bijvoorbeeld een Festool geleiderail is te gebruiken in combinatie met de Mafell decoupeerzaag. Terugkomend op je vraag hieronder een aantal handige hebbedingetjes:

   Geleidestop: Festool levert momenteel een geleidestop. Dit is een klein blokkade blokje die ervoor zorgt dat je geen mm verder zaagt dan nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je wilt invallen midden in een plaat.
   Verbindingsstukken: mocht het zo zijn dat je aan één geleiderail te weinig hebt? Dan kun je met verbindingstukken meerdere geleiderails aan elkaar bevestigen.
   Geleide-inrichting: wanneer je beschikt over een Metabo decoupeerzaag en geleiderail is een geleide-inrichting genoodzaakt. Zie het als een koppelstuk.
   Anti-slipstrip: onder de geleiderail kan een antislipstrip geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat de geleiderail stabiel op één plek blijft zonder dat die verschuift.
   Klemset: soms is een anti-slipstrip niet voldoende. In dat geval kan er gebruik worden gemaakt van een klemset.
   Anti-splinterstrip: wanneer je splinters wilt voorkomen kun je kiezen voor een anti-splinterstrip. Festool is een merk die over deze geleiderail accessoires beschikt.
   Tas: wanneer je op klus gaat kan een tas erg handig zijn om je geleiderail in op te bergen. Makita is een merk die over zo’n tas beschikt (1,4 m).
   Verstekgeleider: een handig tooltje die in combinatie met je geleiderail is te gebruiken om verstek te zagen.

   Hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 2. Bestaan er ook universele geleiderails voor decoupeerzaagmachines?

  • Hallo Gert,

   Dat is een goede vraag, want veel merken maken een geleiderail alleen geschikt voor hun eigen machine. Natuurlijk is er voor bijna elke geleiderail een adapter nodig. Deze adapter verbindt de decoupeerzaag aan de geleiderail. Het kan zijn dat er meerdere adapters op de markt zijn gebracht die ook geschikt zijn om bijvoorbeeld een Makita met een Bosch geleiderail te koppelen.

   Een veelvoorkomend voorbeeld is dat de adapter gebruik maakt van de parallelaanslag bevestigingspunten. Hier beschikt elke decoupeerzaag wel over dus wellicht (zou je moeten testen) kun je een andere geleiderail kopen.

   Mocht je het echt willen weten geef je decoupeerzaag type en welke geleiderail je wil even door aan ons en we zoeken het uit.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 3. Ben op zoek naar een geleiderail + railset voor een Holzher decoupeerzaagmachine.
  Respectievelijke bestel nummers: 67.2335 en 67.7671
  Ben echter bang dat, geziende ouderdom van mijn machien ca. 25 jaar, deze parts niet meer leverbaar zijn.
  Een cirkelgeleider heb ik nog wel aan kunnen schaffen.
  Elke hulp is welkom.

  • Dag Robert,

   Bedankt voor je reactie. Ik ben ook bang van niet, maar er zijn ook universele geleiders. Dit staat bij de geleiders vermeld als deze universeel zijn en dus ook bruikbaar voor jouw decoupeerzaag.

   Mochten anderen nog tips of advies hebben, laat het ons weten 😉

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo