LintzaagEen lintzaag (oftewel bandzaagmachine) heeft zijn intrede gedaan in de eerste zagerijen van eind 16e eeuw, waarmee een stuk sneller kon worden gewerkt. In deze tijd werd de machine nog aangedreven door een waterrad of molen. Tegenwoordig worden de lintzagen (niet te verwarren met de figuurzaagmachines) aangedreven door elektromotoren, wat de lintzaagmachine niet alleen interessant maakt voor grote houtbewerkingsbedrijven, maar ook voor particulieren.

De prijzen zijn steeds meer aantrekkelijker geworden en als hobbyist zijnde is het al mogelijk om over een lintzaag te beschikken van ongeveer 150 euro. Professionele bedrijven betalen voor een hoge kwaliteit lintzaagmachine veel meer.

Vergelijk de beste lintzaagmachines!
Bekijk in winkel

Wat is een lintzaag?

BandzaagmachineDe lintzaag werkt, zoals zijn naam al duidelijk maakt, met een zaaglint. Dit zaaglint wordt om twee verticaal geplaatste wielen gespannen (zie afbeelding). Waarbij het onderste wiel van de bandzaagmachine wordt aangedreven, zodat het lintzaagblad in een hoog tempo begint rond te draaien. Het zaagblad is zo geplaatst dat de richting van bewegen altijd naar de zaagtafel toe is. Dit zorgt ervoor dat het te zagen materiaal altijd goed tegen de zaagtafel wordt aangedrukt. Om te zorgen dat het lint niet van de wielen afraakt moet deze worden uitgelijnd. Bij veel lintzaagmachines wordt er gebruik gemaakt van geleider wieltjes. Deze zijn aan de achter- en zijkanten van het zaaglint geplaatst.

Inzetbaarheid

De lintzaagmachine kan het beste worden ingezet wanneer lange platen moeten worden gezaagd. Daarnaast heeft de machine ook veel mogelijkheden als het gaat om vormen of flauwe bochten. Een belangrijke factor voor het zagen van bochten is de breedte van de lintzaag. Hoe smaller het lintzaagblad hoe scherper de bochten kunnen zijn. Een aantal breedtes met radiussen zijn in onderstaande tabel weergegeven:

Breedte zaaglint Zaagradius
19 mm 100 mm
13 mm 56 mm
10 mm 38 mm
6 mm 19 mm

Welke lintzaagmachine kopen?

Het zal je vast verbazen, maar lintzagen worden momenteel ook online aangeboden. Dankzij de goede service en snelle levering kan een lintzaagmachine al de volgende dag in huis zijn. Om je een beetje te helpen heeft Decoupeerzaagkopen.nl een top 3 samengesteld van de beste lintzagen. Dit zijn lintzaagmachines die al verkrijgbaar zijn voor 120 euro, maar voor de wat betere kwaliteit betaal je al snel 500 euro. De volgende merken zijn opgenomen in onze top 3: Powerplus, Einhell en Metabo. Er is gekozen voor deze drie, vanwege de prijs- kwaliteitsverhouding en de lovende recensies. Een lintzaag kopen hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Soorten lintzaagmachines

Niet elke lintzaagmachine is natuurlijk hetzelfde. Zo kun je een aantal machines onderscheiden van elkaar. Twee machines, die we hieronder behandelen, zijn metaal- en houtlintzagen. Beide machines maken gebruik van een zaagband, maar toch verschillen ze van elkaar. Niet alleen vanwege de vorm, maar ook door het materiaal dat ze kunnen zagen. Over het algemeen deelt men de houtlintzaag in onder de lintzagen.

De metaallintzaag draagt ook al snel de naam ‘bandzaag’ of ‘handbandzaag’. In het filmpje komt goed naar voren wat je bijvoorbeeld met een houtlintzaagmachine precies kunt zagen. Het valt goed op dat de machine meer kan dan je in eerste instantie denkt. De lintzaagmachine is dus geen doorsnee machine, maar een echte alleskunner als het gaat om zagen.

Metaallintzaag

MetaallintzaagWanneer je een lintzaag voor metaal (bekend als metaallintzaagmachine) zoekt dan kom je al snel terecht bij de bandzagen. Dit zijn zagen die zowel verkrijgbaar zijn als handzaag of stationaire machine. De machine werkt net als de lintzaag met een draaiende zaagband die in een hoog tempo doorloopt. Ideaal te gebruiken voor het zagen van ijzeren buizen, balken of smalle platen. De machine heeft daardoor veel weg van een afkortzaagmachine en kan zowel verstek als schuin zagen.

Ideaal in werkplaatsen waar veel met metalen wordt gewerkt. De lintzaagbladen zijn daardoor ook speciaal ontwikkeld om alleen te gebruiken bij metalen. Let op! Deze zagen zijn horizontaal uitgevoerd en niet verticaal, zoals de houtlintzagen. Er bestaan lintzaagapparaten die dit kunnen, maar deze zijn erg prijzig en niet geschikt voor particulier gebruik. Kortom een prima lintzaagmachine.

Houtlintzaag

HoutlintzaagDe houtlintzagen zijn de meest bekende lintzagen. Uitgevoerd als een verticale lange en smalle kast waarin een zaagband in een hoog tempo ronddraait langs twee wielen. Deze machine is ideaal voor het zagen van flauwe of rechte zaaglijnen. De lintzaagbladen voor hout kun je laten slijpen, maar het is ook mogelijk om gewoon een nieuwe te halen (over het algemeen voordeliger). Mocht je een wat duurdere lintzaag zoeken, dan kan het interessant zijn om op zoek te gaan naar een tweedehandse machine. Over het algemeen heb je als hobbyist al voldoende aan een bandzaag van rond de 300 euro. Merken die hieronder vallen zijn: Metabo, Einhell of Powerplus. Over het algemeen kiezen de meeste klussers voor een lintzaag, welke geschikt is voor het zagen van hout.

Lintzaag accessoires

Er zijn een aantal accessoires die je kunt gebruiken om het zagen met een tafellintzaag te vereenvoudigen. Eén van de bekendste accessoires zijn wel de lintzaagbladen. Deze zijn het meest aan onderhoud onderhevig en moeten daarom eens in de zoveel tijd worden vervangen. Andere handige hulpmiddelen zijn: werkstukgeleiders en een slede. Te beginnen met de bladzagen van de lintzaagmachine. Deze zijn los verkrijgbaar bij bouwmarkten of online speciaalzaken.

Lintzaagblad

LintzaagbladJe hebt speciale zaagbladen voor lintzagen. Deze bladen hebben een lengte die ligt rond de 1,5 meter. Een belangrijke eigenschap van de zaagbladen is de breedte van het blad. Hoe breder het blad hoe minder scherp je de bocht kunt maken. Het is daarom handig om meerdere bladen te hebben. Ideaal voor: bochten, figuurzaagwerk, langszagen, afkorten en voor het zagen van verschillende materialen. Te denken aan hout, kunststof en metaal. Ook wordt onderscheid gemaakt als het gaat om de tandzetting, zoals: schuine-, spits- en ruimtand. Daarnaast zou je nog een onderscheid kunnen maken voor de band- of houtlintzaag. Hier is namelijk een groot verschil in de lengte van het zaagblad of het merk waar deze voor geschikt is. Daarnaast is een lintzaagblad de belangrijkste accessoire van iedere lintzaagmachine.

Lintzaagbladen vergelijken?
Vergelijk hier!

Werkstukgeleiders

WerkstukgeleiderDe lintzaag is ideaal om lange rechte zaagsneden te maken. Toch is het wel lastig om dit uit de hand te doen. Hiervoor kun je dan een hulpmiddel gebruiken die de naam ‘werkstukgeleider’ draagt. Dit hulpmiddel ligt parallel naast de zaaglijn om zo een zelf instelbaar aantal milimeter van de plaat in te korten. Het werken gaat niet alleen nauwkeuriger, maar ook een stuk sneller, dan wanneer je dit zonder werkstukgeleider doet. Dit hulpmiddel zet je makkelijk en snel vast met een aantal klemmen. Let op! Soms worden deze hulpmiddelen al standaard meegeleverd met deze tafelzaag. Een ander vergelijkbaar hulpmiddel is de ‘slede’. Hier leg je het werkstuk op en schuift deze bijna vanzelf naar het zaagblad toe. In het voorgaande filmpje wordt dit duidelijk weergegeven.

Lintzaagmachine merken

Er zijn veel verschillende lintzaagmachines, maar het grootste verschil zit hem in het merk. Ieder merk heeft een eigen visie en strategie die ze hanteren. Zo zijn er merken die de focus leggen op kwaliteit terwijl andere merken zich meer richten op de prijs. Iets wat je ook veel terugziet is het produceren van erg voordelige machines. Deze komen meestal uit het oosten en leveren jammer genoeg onnodig veel problemen op, omdat de kwaliteit lager is. Twee merken die bij klussers erg populair zijn: HBM en de Metabo lintzaag. Hier meer over in onderstaande beschrijving. Om te beginnen met de HBM lintzaagmachine.

HBM lintzaag

HBM lintzaagmachineHBM is een merk die geschikt is voor zowel de particulier als houtbewerkingsbedrijven. De prijzen variëren van drie- tot vijfhonderd euro. Hierbij leveren ze bandzagen, maar ook lintzagen. Over het algemeen wordt er lovend gepraat over deze machines. Wel is het lastig om een aanbieder te vinden die deze producten verkoopt. Een aantal handige voordelen van dit merk is het vermogen van rond de 1000 watt, kantelbaar tafelblad, uitlading van 340 mm en een maximale zaaghoogte van 225 mm. Kortom! Een lintzaagmachine die veel professionaliteit levert voor weinig geld. Dus zeker de moeite waard om te bestellen wanneer je kwalitatief elektrisch gereedschap zoekt. Een HBM lintzaag beschikt kortom over de nodige voordelen en functies.

HBM lintzaag bestellen?
Bestel nu

Metabo lintzaag

Metabo lintzaagHet merk Metabo is erg bekend in veel verschillende markten en begeven zich nu dan ook in de markt van de lintzagen. Zo is het mogelijk om de Metabo BAS 261 of BAS 318 te kopen. De prijzen variëren daarbij tussen de twee- en zeshonderd euro. Ook kun je rekenen op een zaaghoogte van 170 mm en een doorlaatbreedte van 307 mm. Dit is meer dan voldoende voor een beginner- en gevorderde hobbyist. Mocht je nog meer professionaliteit zoeken dan is de BAS 317 een uitkomst. Voor onnodig veel stof kan het afzuigapparaat Metabo SPA 1200 worden gebruikt. Een Metabo lintzaag is dus een goede keuze voor iedere klusser.

Metabo lintzaag bestellen?
Bestel nu

Heb je na het lezen van deze lintzaag review nog vragen of op- en aanmerkingen? Dan helpen wij je graag verder. In dit geval mag je hieronder een reactie achterlaten.

6 gedachten over “Lintzaag

 1. Ik wil een zaagmachine halen. Eén waar ik beide handen kan gebruiken om het materiaal te bewegen, maar wat kan ik beter kopen een lintzaag of een tafelzaag? Zit er een groot verschil tussen deze twee?

  1. Hallo Romy,

   De lintzaag en tafelzaag hebben veel overeenkomende eigenschappen. Toch zitten er een aantal verschillen die voor jou de doorslag maken voor een definitieve keus. Het grootste verschil is dat een lintzaag ook flauwe bochten kan zagen. Iets wat een tafelcirkelzaag zeker niet kan. Je kunt de lintzaag dus qua flexibiliteit tussen een decoupeerzaag en cirkelzaag in plaatsen. Wil je recht zagen dan is een geleider altijd vereist, maar ditzelfde wordt ook aangeraden voor een tafelcirkelzaag. Een groot nadeel van een lintzaag is wel dat je geen super brede platen kunt zagen. Dit komt omdat de lintzaag namelijk aan de zijkant van de arm weer terugloopt naar het onderste wiel. Over het algemeen is een tafelcirkelzaag ook sterker, maar ook duurder.

   Hoop dat je hier wat aan hebt.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 2. Kunnen jullie mij meer vertellen over de Parkside lintzaagmachine, welke de Lidl aanbiedt? Is deze qua prijs- kwaliteitsverhouding een beetje goed en vergelijkbaar met andere lintzagen?

 3. Ik ben op zoek naar een zaaglint voor metaal, hoeveel zaagtanden zijn gewenst? Is dit afhankelijk van het soort metaal?

  Gr,

  Bas

  1. Hallo Bas,

   Dit is afhankelijk van de diameter van het werkstuk en het aantal tanden berekenen per inch. De spaanhoek waarin de tanden staan hoeft minder agressief (schuin) te staan bij eenvoudige staalsoorten. Wat moeilijkere en zwaardere metalen vergen een tandhoek die veel scherper en agressiever is.

   Een vuistregel is: tijdens het zagen moeten er minimaal 3 tot maximaal 22 tanden in het werkstuk staan.

   Mocht je nog meer vragen hebben laat het ons gerust weten.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *