LintzaagEen lintzaag (oftewel bandzaagmachine) heeft zijn intrede gedaan in de eerste zagerijen van eind 16e eeuw waardoor een stuk sneller kon worden gewerkt. In deze tijd werd de machine nog aangedreven door een waterrat of molen. Tegenwoordig worden de bandzagen (niet te verwarren met de figuurzaagmachines) aangedreven door elektromotoren. Wat de machines niet alleen interessant maakt voor grote houtbewerkingsbedrijven, maar ook voor particulieren. De prijzen zijn daarmee sterk verlaagd en als hobbyist kan al een degelijke lintzaag worden bemachtigd in een prijsklasse van 150 euro. Professionele bedrijven betalen voor een hoge kwaliteit lintzaagmachine al snel bedragen van 10.000 euro.

Vergelijk voordelige lintzaagmachines
Meer informatie

Wat is een lintzaag?

bandzaagmachineDe lintzaag werkt, zoals zijn naam al onthult met een zaaglint. Dit zaaglint wordt om twee verticaal geplaatste wielen gespannen (zie afbeelding). Waarbij het onderste wiel van de bandzaagmachine wordt aangedreven, zodat het lintzaagblad in een hoog tempo begint rond te draaien. Het zaagblad is zo geplaats dat de richting van bewegen altijd naar de zaagtafel toe is. Dit zorgt ervoor dat het te zagen materiaal altijd goed tegen de zaagtafel wordt aangedrukt. Om te zorgen dat het lint niet van de wielen afraakt moet deze worden uitgelijnd. Bij veel zaagmachines wordt er gebruikt gemaakt van geleider wieltjes. Deze zijn aan de achter- en zijkanten van het lint geplaatst.

Inzetbaarheid

De lintzaagmachine kan het beste worden ingezet wanneer lange platen moeten worden gezaagd. Daarnaast heeft de machine ook veel mogelijkheden als het gaat om vormen of flauwe bochten. Een belangrijke factor voor het zagen van bochten is de breedte van de lintzaag. Hoe smaller het lintzaagblad hoe scherper de bochten kunnen zijn. Een aantal breedtes met radiussen zijn in onderstaande tabel weergegeven:

Breedte zaaglint Zaagradius
19 mm 100 mm
13 mm 56 mm
10 mm 38 mm
6 mm 19 mm

Welke lintzaagmachine kopen?

Het zal je vast verbazen, maar lintzagen worden momenteel ook online aangeboden. Dankzij de goede service en snelle levering kan een lintzaagmachine al de volgende dag in huis zijn. Om je een beetje te helpen heeft Decoupeerzaagkopen.nl een top 3 samengesteld van de beste lintzagen. Dit zijn lintzaagmachines die al verkrijgbaar zijn voor 120 euro, maar voor de wat betere kwaliteit betaal je al snel 500 euro. De merken die opgenomen zijn in onze top 3: Powerplus, Einhell en Metabo. Er is gekozen voor deze drie dankzij de prijs/kwaliteit en de lovende recensies.

Powerplus POWX180Powerplus POWX180

Al vanaf: € 149,-

De Powerplus POWX180 is met zijn 350 watt motor en een goede prijs/kwaliteit de ideale lintzaagmachine voor beginners. Dankzij de parallelgeleiders, maximale zaagdiepte 80 mm en een snijbreedte van 190 mm is die breed inzetbaar.

Meer informatie

Einhell TC-SB 200Einhell TC-SB 200

Al vanaf: € 129,-

Een wat voordeligere tafellintzaag is wel de Einhell TC-SB 200. Deze machine beschikt over een stofzuigeradapter, kantelmogelijkheden en kan een zaagdiepte van 80 mm behalen. Kortom! Een machine voor jou.

Meer informatie

Metabo BAS 261 PrecisionMetabo BAS 261 Precision

Al vanaf: € 399,-

Wil je wat meer power tijdens het zagen en een grote zaagcapaciteit? Dan kan de Metabo BAS 261 Precision goed van pas komen. Beschikt over een 400 watt motor, zaagdiepte 103 mm, onderstel, led verlichting en stofzuigeradapter.

Meer informatie

Soorten lintzaagmachines

Niet elke lintzaagmachine is natuurlijk hetzelfde. Zo kun je een aantal machines onderscheiden van elkaar. Twee machines die we hieronder behandelen zijn metaal- en houtlintzagen. Beide machines maken gebruik van een zaagband, maar toch verschillen ze van elkaar. Niet alleen vanwege de vorm, maar ook door het materiaal dat ze kunnen zagen. Over het algemeen deelt men de houdlintzaag in onder lintzaag. De metaallintzaag draagt ook al snel de naam ‘bandzaag’ of ‘handbandzaag’. In het filmpje komt goed naar voren wat je bijvoorbeeld met een houtlintzaagmachine precies kunt zagen. Het valt goed op dat de machine meer kan dan je in eerste instantie denkt.

Metaallintzaag

MetaallintzaagWanneer je een lintzaag voor metaal (bekend als metaallintzaagmachine) zoekt dan kom je al snel terecht bij de bandzagen. Dit zijn zagen die zowel verkrijgbaar zijn als hand- of stationaire machine. De machine werkt net als de lintzaag met een draaiende zaagband die in een hoog tempo doorloopt. Ideaal te gebruiken voor het zagen van ijzeren buizen, balken of smalle platen. De machine heeft daardoor veel weg van een afkortmachine en kan zowel verstek als schuin zagen. Ideaal in werkplaatsen waar veel met metalen wordt gewerkt. De lintzaagbladen zijn daardoor ook speciaal ontwikkeld om alleen te gebruiken bij metalen. Let op! Deze zagen zijn horizontaal uitgevoerd en niet verticaal zoals de houtlintzagen. Er bestaan lintzaagapparaten die dit kunnen, maar deze zijn erg prijzig en niet geschikt voor particulier gebruik.

Houtlintzaag

HoutlintzaagDe houtlintzagen zijn de meest bekende lintzagen. Uitgevoerd als een verticale lange en smalle kast waarin een zaagband in een hoog tempo ronddraait langs twee wielen. Deze machine is ideaal voor het zagen van flauwe- of rechte lijnen. De lintzaagbladen voor hout kun je laten slijpen, maar het is ook mogelijk om gewoon een nieuwe te halen (vaak voordeliger). Mocht je een wat duurdere lintzaag zoeken dan kan het interessant zijn om op zoek te gaan naar een tweedehandse machine. Over het algemeen heb je als hobbyist al voldoende aan een bandzaag van rond de 300 euro. Merken die hierin vallen zijn: Metabo, Einhell of Powerplus.

Lintzaag accessoires

Er zijn een aantal onderdelen die je kunt gebruiken om het zagen met een tafellintzaag te vergemakkelijken. Eén van de bekendste accessoires zijn wel de lintzaagbladen. Deze zijn namelijk vaak aan onderhoud onderhevig en moeten daarom eens in de zoveel tijd worden vervangen. Andere handige hulpmiddelen zijn: werkstukgeleiders en een slede. Te beginnen met de bladzagen van de lintmachine. Deze zijn vaak los verkrijgbaar bij bouwmarkten of online speciaalzaken.

Lintzaagblad

LintzaagbladJe hebt speciale zaagbladen voor lintzagen. Deze bladen hebben vaak een lengte die ligt rond de 1,5 meter. Een belangrijke eigenschap van de zaagbladen is de breedte van het blad. Hoe breder het blad hoe minder scherp je de bocht kunt maken. Het kan daarom handig zijn om meerdere bladen te hebben. Ideaal voor: bochten, figuurzaagwerk, langszagen, afkorten en voor verschillende materialen. Te denken aan hout, kunststof en metaal. Ook kan er onderscheidt worden gemaakt als het gaat om de tandzetting, zoals: schuine-, spits- en ruimtand. Daarnaast kun je ook  nog onderscheidt maken voor de band- of houtlintzaag. Hier is namelijk vaak een groot verschil in de lengte van het zaagblad of het merk waar deze voor geschikt is.

Werkstukgeleiders

WerkstukgeleiderDe lintzaag is ideaal om lange rechte zaagsneden te maken. Toch is het wel lastig om dit uit de hand te doen. Hiervoor kun je dan een hulpmiddel gebruiken die de naam ‘werkstukgeleider’ draagt. Dit hulpmiddel ligt parallel naast de zaaglijn om zo een zelf instelbare aantal mm van de plaat in te korten. Het werken gaat niet alleen nauwkeuriger, maar ook een stuk sneller dan wanneer je dit zonder werkstukgeleider doet. Dit hulpmiddel zet je makkelijk en snel vast met een aantal klemmen. Let op! Soms worden deze hulpmiddelen al standaard meegeleverd met deze tafelzaag. Een ander vergelijkbaar hulpmiddel is de ‘slede’. Hier leg je het werkstuk op en schuift deze naar het zaagblad toe. In het filmpje wordt er hier meer over getoond.

Lintzaagmachine merken

Er zijn veel verschillende lintzaagmachines, maar het grootste verschil zit hem in het merk. Ieder merk heeft een eigen visie en strategie die ze hanteren. Zo zijn er merken die de focus leggen op kwaliteit terwijl andere merken zich meer richten op de prijs/kwaliteit. Iets wat je ook veel terugziet is het produceren van erg voordelige machines. Deze komen vaak uit het oosten en leveren vaak onnodig veel problemen op, omdat de kwaliteit lager is. Twee merken die door klussers erg populair zijn: HBM en de Metabo lintzaag. Hier meer over in onderstaande teksten. Om te beginnen met de HBM lintzaagmachine.

HBM lintzaag

HBM lintzaagHBM is een merk die geschikt is voor zowel de particulier als houtbewerkingsbedrijven. De prijzen variëren van drie- tot vijfhonderd euro. Hierbij leveren ze bandzagen, maar ook lintzagen. Over het algemeen wordt er lovend gepraat over deze machines. Wel is het lastig om een aanbieder te vinden die deze producten levert. Een aantal handige voordelen van dit merk is het vermogen van rond de duizend watt, kantelbaar tafelblad, uitlading van 340 mm en een maximale zaaghoogte van 225 mm. Kortom! Een machine die dus veel professionaliteit levert voor weinig geld. Dus zeker de moeite waard om te bestellen wanneer je kwalitatief elektrisch gereedschap zoekt.

Metabo lintzaag

Metabo lintzaagHet merk Metabo is erg bekend in veel verschillende markten en begeven zich nu dan ook in de markt van de lintzagen. Zo is het mogelijk om de Metabo BAS 261 of BAS 318 te kopen. De prijzen variëren daarbij tussen de twee- en zeshonderd euro. Ook kun je rekenen op een zaaghoogte van 170 mm en een doorlaatbreedte van 307 mm. Dit is meer dan voldoende voor een beginner- en gevorderde hobbyist. Mocht je nog meer professionaliteit zoeken dan is de BAS 317 een uitkomst. Voor onnodig veel stof kan het afzuigapparaat Metabo SPA 1200 worden gebruikt.

Lintzaag
3.4 (68.42%) 19 votes

2 gedachten over “Lintzaag

 1. Ik wil een zaagmachine halen. Eén waar ik beide handen kan gebruiken om het materiaal te bewegen, maar wat kan ik beter kopen een lintzaag of een tafelzaag? Zit er een groot verschil tussen deze twee?

  1. Hallo Romy,

   De lintzaag en tafelzaag hebben veel overeenkomende eigenschappen. Toch zitten er een aantal verschillen die voor jou de doorslag maken voor een definitieve keus. Het grootste verschil is dat een lintzaag ook flauwe bochten kan zagen. Iets wat een tafelcirkelzaag zeker niet kan. Je kunt de lintzaag dus qua flexibiliteit tussen een decoupeerzaag en cirkelzaag in plaatsen. Wil je recht zagen dan is een geleider altijd vereist, maar ditzelfde wordt ook aangeraden voor een tafelcirkelzaag. Een groot nadeel van een lintzaag is wel dat je geen super brede platen kunt zagen. Dit komt omdat de lintzaag namelijk aan de zijkant van de arm weer terugloopt naar het onderste wiel. Over het algemeen is een tafelcirkelzaag ook sterker, maar ook duurder.

   Hoop dat je hier wat aan hebt.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *