Verstek zagen met decoupeerzaag

Verstek zagen met decoupeerzaagEr zijn steeds meer mensen die zoveel mogelijk klussen in huis zelf willen doen. Klussen is voor veel mensen een aangename hobby en kan bovendien een hoop geld besparen. Vaak geldt dat hoe meer ervaring je hebt met klussen, hoe lastiger de klussen die je uit kunt voeren. Een lastige klus is voor veel klussers verstek zagen van bijvoorbeeld plinten met een decoupeerzaag. Er is weinig over deze klus geschreven en daardoor weten alleen ervaren klussers hoe je dit het best kunt doen. In deze tekst gaan we het daarom hebben over de klus.

Hulpmiddelen om verstek te zagen
Meer informatie

Wat is verstek zagen

Verstek zagen is het zagen van latten of bijvoorbeeld plinten in een bepaalde hoek. Deze hoek wordt bijvoorbeeld aangehouden omdat de latten op een bepaalde manier aan elkaar moeten worden aangesloten. Verstek zagen kan op een aantal manieren gebeuren. De goedkoopste en meest gebruikte manier is door gebruik te maken van een verstekbak. Dit is een bak waarin je de latten kunt leggen om ze in een bepaalde hoek te zagen. De hoeken waarin je latten in de verstekbak kunt zagen zijn meestal 45 en 90 graden, soms kun je echter meerdere hoeken zagen. Verstek zagen met een verstekbak kun je doen met een normale kapzaag. Nadeel is dat je in een verstekbak meestal alleen kleine latjes en plinten kunt zagen door de relatief kleine breedte van de bak.

Er bestaan ook elektrische verstekzagen, figuurzagen en afkortzagen met vaste geleiders om verstek te zagen. Maar ook met een normale decoupeerzaag is het mogelijk om verstek te zagen. Hoe je dat kunt doen vertellen we in het volgende deel van deze tekst. Een kleine algemene tip bij verstek zagen is om de zaagsnede af te plakken. Dit zorgt voor minder versplintering waardoor je een strakkere en mooie zaagsnede zult krijgen.

Plinten verstek zagen met decoupeerzaag

Wanneer je plinten op een goede manier op elkaar wilt laten aansluiten, is het in de meeste gevallen noodzakelijk om verstek te zagen. Het verstek zagen van de plinten met een decoupeerzaag is voor de ervaren klusser goed te doen. Eerst verstel je de decoupeerzaag tot op 45 graden. Vervolgens ga je precies op de 45 graden lijn zagen, precisie en recht zagen zijn hierbij vereist. Als je bang bent dat je het niet direct onder de knie hebt, is het verstandig het verstek zagen met de decoupeerzaag op de 45 graden lijn eerst te oefenen. Wanneer je de plinten vervolgens beiden onder deze hoek hebt gezaagd, zullen ze op elkaar aan moeten sluiten.

Er zijn ook een aantal speciale hulpmiddelen voor plinten om verstek te kunnen zagen met een decoupeerzaag. Zo zijn er verschillende zaagstations van bijvoorbeeld Bosch die je bij verstek zagen kunnen helpen. Ook zijn er speciale zolen die je op jouw decoupeerzaag kunt monteren. Deze zolen maken het eenvoudig mogelijk om recht verstek te zagen onder een bepaalde hoek.

2 gedachten over “Verstek zagen

 1. Heb je voor het verstek zagen daadwerkelijk een hulpmiddel nodig, zoals bijvoorbeeld een zaagstation? Of hebben jullie nog een creatieve tip ;)?

  1. Hallo Timo,

   In principe niet, maar een zaagstation maakt het zagen een stuk eenvoudiger. Je zou de machine ook kunnen combineren met een geleider, en dan de machine verstellen naar de juiste hoek. Tevens wordt soms een eigengemaakte verstekbak gebruikt. Dus mocht je handig zijn, dan is er altijd wel een creatieve oplossing te vinden.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *