ReciprozaagDe reciprozaag (ook bekend als ‘schrobzaagmachine‘) is afgeleid van het Latijnse woord ‘reciprocus’. Wat staat voor ‘op zichzelf terugslaand’ of ‘heen en weergaand’. Waarin een grote overeenkomst is te zien met de welbekende decoupeerzaag. Beiden werken namelijk met een langwerpig vlak zaagblad die met een grote snelheid van voor naar achter beweegt. Een reciprozaag is dus eigenlijk een grote decoupeerzaagmachine.

Maar welk antwoord krijg je eigenlijk op de volgende vraag: “Wat is een reciprozaag?”. Nou, meestal het volgende antwoord: ‘een elektrische zaagmachine die wordt ingezet bij huis-, tuin- en sloopwerkzaamheden‘. Denk hierbij aan: houten balken, metalen buizen, steen en het afzagen van takken. Ook kun je met een flexibel reciprozaagblad uitstekend buizen gelijk met de muur afzagen.

Vergelijk de 30 beste reciprozagen!
Bekijk in winkel

Wat is een reciprozaag?

Een reciprozaag wordt ingedeeld onder de elektrische zagen die geschikt zijn om metalen, kunststoffen en hout doormidden te zagen. De machine heeft daarmee veel kenmerken van een alleszaag, maar onderscheidt zich door de bouwvorm. De inzetbaarheid van de machine zie je met regelmaat terug bij bouw- of sloopwerkzaamheden.

Een alleszaag die wordt gebruikt bij huis- tuin- en sloopwerkzaamheden

Ook is de reciprozaag te gebruiken bij tuinonderhoud. Bijvoorbeeld om takken en bomen die niet dikker zijn dan 300 mm te zagen. Dankzij opzetstukken, zoals: vijlen, borstels en raspen is een grote inzetbaarheid gegarandeerd! Een aantal voor- en nadelen van deze machine is in de onderstaande opsomming te vinden:

Voordelen

 • Flexibel werken
 • Krachtige machine
 • Grote inzetbaarheid
 • Geschikt voor huis en tuin
Nadelen

 • Geen figuren zagen
 • Geen nauwkeurige zaagsneden
 • Zware machine
 • Prijzig in vergelijking tot een decoupeerzaag

Reciprozaag aanbiedingen

Een reciprozaag kopen? Dan is het belangrijk om de aanbiedingen in de gaten te houden. Er zijn een aantal interessante reciprozaag aanbiedingen die je tot wel 25% korting kunnen schelen op de aankoopprijs. Daarnaast kun je ook kijken naar andere aanbiedingen, zoals: gratis accessoire set, cash-back actie of een jaar extra garantie. Deze acties vind je bij bouwmarkten of online webshops.

In sommige gevallen hanteren bouwmarkten een prijsverschil tussen een online- of fysieke aankoop. Denk daarbij aan bouwmarkten, zoals: Gamma, Praxis en Karwei. Mocht je geduld hebben? Dan kan het altijd het overwegen waard zijn, om te wachten totdat een Lidl of Aldi weer een goedkope reciprozaagmachine in hun tijdelijke assortiment opneemt.

Bekijk alle aanbiedingen!
Bekijk hier

In onderstaande top 4 zie je de bestverkochte en tevens de best beoordeelde reciprozagen van dit moment.

Accessoires

Bij een zaagmachine worden standaard een aantal accessoires meegeleverd, maar het is ook mogelijk om extern een aantal accessoires bij te bestellen. De bekendste accessoires voor een reciprozaag zijn de opzetstukken. Het meest bekende opzetstuk is een reciprozaagblad, maar het is ook mogelijk om opzetstukken, zoals: borstels, vijlen en raspen te gebruiken. Andere mogelijkheden zijn koffers, zaagbladen en voetstukken voor meer grip op het zaagoppervlak. Meer informatie over de zaagbladen vind je hieronder.

Reciprozaagbladen

Reciprozaagblad steenReciprozaagbladen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten. Je hebt zaagbladen voor kunststof, ijzerhoudende metalen, hout, non-ferrometaal en steen. Ook kun je onderscheidt maken in stijve en flexibele zaagbladen. De stijve zijn geschikt voor een rechte zaagsnede, terwijl de flexibele bladen eenvoudig buizen vlak met de muur kunnen afzagen. De grootste zagen van dit moment zijn geschikt voor: baksteen, cement en cellenbeton. Hiervoor wordt dan ook zeker een zaagmachine geadviseerd met voldoende power. In het plaatje is goed te zien welke zaagbladen hiervoor gebruikt worden. Een reciprozaag is dus breed inzetbaar.

Reciprozaag merken

Een recipromachine (oftewel alleszaag) kan worden ingedeeld in veel verschillende classes. Bedoeld voor professionals, fanatieke doe-het-zelvers en natuurlijk de af-en-toe klussers. Iedere klusser heeft dus een eigen karakter en dan zoek je natuurlijk gereedschap die aansluit op dit persoonlijke karakter. Het ene merk legt de focus op kwaliteit, wat weer aansluit op de professionele klusser.

Merken zoals Bosch of Makita zijn weer ideaal voor de fanatiekelingen. Mocht je toch eens in de zoveel tijd klussen? Dan kan het merk Powerplus, Einhell, Ferm of Black & Decker uitkomst bieden. Meer over een aantal veelbesproken merken vind je hieronder of maak gebruik van de inhoudsopgave:

Reciprozagen Bosch

Het merk Bosch levert zowel de Bosch blauw als groene variant. De Bosch blauw (GSA) reciprozagen zijn geschikt voor de professionele klussers. Ben je een doe-het-zelver aan huis? Dan kan de groene Bosch (PSA) uitkomst bieden. Daarnaast levert Bosch ook een reciprozaag met een zeegroene uitstraling vanuit het bosch-garden pakket. Deze KEO zaagmachines zijn ideaal voor snoeiwerkzaamheden in de tuin, mede door het opzetstuk voor meer zaaggrip.

Mocht je flexibel willen zagen in en rondom het huis? Dan kan een Bosch accu reciprozaag de ideale oplossing zijn. Verkrijgbaar in een 10,8, 12 of 18 volt variant. Meer informatie over de drie varianten van Bosch vind je in onderstaande opsomming. De gebruikersmogelijkheden van dit merk zie je in het filmpje.

Inzetbaarheid van de 18V accu en 230V netspanning zaagmachines van Bosch

Vergelijk de 9 beste Bosch reciprozagen!
Meer informatie

Bosch PSA

Bosch PSA reciprozaagDe Bosch PSA zaagmachines vallen onder de bosch-do-it categorie en zijn verkrijgbaar met een vermogen van 710 of 900 watt. Daarnaast kan deze ook in accu-variant worden besteld met een krachtige 18 volt (2,5Ah) accu. Ideaal om zaagdieptes te bereiken van 150 tot wel 200 millimeter in hout. Zelfs zagen in staal is mogelijk van 10 tot zelfs 20 millimeter. Een ideale reciprozaag voor de doe-het-zelver en profesionele klusser. De prijzen variëren van 60 tot 150 euro wat goed betaalbaar is voor de gemiddelde consument. PSA producten die Bosch levert zijn:

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Zaagdiepte (staal)
PSA 700 E 710 W 150 mm 10 mm
PSA 900 E 900 W 200 mm 20 mm
PSA 18 LI 18 V 100 mm 20 mm

Bosch GSA

Bosch GSA reciproIn de bouw- en kluswereld zijn de Bosch blauwe GSA reciprozagen niet meer weg te denken. Deze machines zijn verkrijgbaar met een 1100 en 1300 watt motor, maar ook als 12 en 18 volt accureciprozagen. De zaagdiepte in hout ligt tussen zo’n 200 en 230 millimeter. Wat de machine geschikt maakt voor de professionele klussers. Waar de aankoopbedragen niet om liegen als je kijkt naar de prijzen die al snel liggen tussen de twee- en vijfhonderd euro, dus een wat prijzige reciprozaag. Kortom meer dan geschikt voor een hoge en krachtige kwaliteit! GSA zagen die Bosch levert zijn:

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte
GSA 18V-32 Professional 18 V 230 mm 32 mm
GSA 12V-14 Professional 12 V 65 mm 14,5 mm
GSA 18 V-LI C Professional 18 V 200 mm 21 mm
GSA 18 V-LI Professional 18 V 200 mm 21 mm
GSA 1100 E Professional 1100 W 230 mm 28 mm
GSA 1300 PCE Professional 1300 W 230 mm 28 mm

Bosch KEO

Bosch KEO reciproDe Bosch KEO reciprozaag is specifiek bedoelt voor werkzaamheden in de tuin. Momenteel alleen te bestellen in accu-variant en kan met de A-Grip klembeugel de takken vasthouden tijdens het zagen. De dikte van de takken mogen oplopen tot 80 millimeter en de machine kan er hier zo’n 30 tot wel 190 per acculading mee verwerken. Ideaal om binnen een dag een mooie slag te maken aan jouw tuin. Al te bestellen voor een bedrag gelegen rond de tachtig euro. Meer over de KEO zagen vind je in onderstaande tabel.

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte
BOSCH KEO 10,8 LI 10,8 V 80 mm 20 mm

Recipromachines Makita

Makita beschikt momenteel over zo’n tien reciprozaagmachines waarvan er vijf gevoed worden door een accu. Met een accu voeding die van 10,8 V Li-ion kan oplopen tot een 18 V of zelfs 2 x 18 V accu. Wat voldoende vermogen geeft om te concurreren met een netspanning zaagmachine.

Om wat meer onderscheidt te maken tussen de verschillende machines van Makita kan de volgende indeling worden gemaakt: 10,8V Li-ion, AVT-systeem, LXT 18V, LXT 2 x 18V en een schrobzaag. Deze worden hieronder verder uitgewerkt. Ook vind je in het filmpje meer informatie over het onderscheidt tussen de 18V en 2 x 18V reciprozaag.

Verschil tussen 18V DR186, 18V DR187 en 2x18V DR360

Vergelijk de 9 beste Makita reciprozagen!
Vergelijk hier

10,8 V machines

10,8 volt Makita schrobzaagDe 10,8 V Lion accu reciprozagen worden geleverd met twee accu’s die beschikbaar zijn met 1.3, 2 of 4 ampère uur. De kracht van de machine ligt lager dan een zaagmachine die gevoed wordt door netspanning. Toch kan je met deze elektrozagen een zaagdiepte in hout bereiken van 50 mm. De oplaadtijd varieert met het aantal ampères dat beschikbaar is. De machine is daarmee geschikt voor de kleine klussen in en rondom het huis. Al te koop voor een bedrag gelegen rond de 180 euro, wat een prima prijs is voor een reciprozaag. De accu zaagmachines van 10,8 V die Makita momenteel levert zijn hieronder in de tabel te zien.

Product Ampère Zaagdiepte (hout) Slaglengte
JR100DWE 1,3 Ah 50 mm 13 mm
JR102DWE 1,3 Ah 50 mm 13 mm
JR103DSAE 2,0 Ah 50 mm 13 mm
JR103DSME 4,0 Ah 50 mm 13 mm
JR 103DZJ Geen accu 50 mm 13 mm
JR105DSAE 2,0 Ah 50 mm 13 mm
JR105DSME 4,0 Ah 50 mm 13 mm
JR105DZJ Geen accu 50 mm 13 mm

18 V machine

18 volt MakitaDe 18 V schrobzagen van Makita zijn inzetbaar voor wat zwaardere werkzaamheden. De reciprozaag wordt gevoed met een 5,0 Ah accu wat voldoende vermogen geeft om een maximale zaagcapaciteit van 255 mm in hout te behalen. De slaglengte is 32 mm en in sommige gevallen wordt een accu, lader en koffer meegeleverd. Een machine die zeker ideaal is voor een breed scala aan werkzaamheden. Ook ligt het gewicht rond de 3,3 a 3,6 kg wat de machine geschikt maakt voor langdurige werkzaamheden, bij het zagen met twee handen. In onderstaande tabel zie je een snelle vergelijking over de eigenschappen.

Product Ampère Zaagdiepte (hout) Slaglengte
DJR186RTE 5,0 Ah 255 mm 32 mm
DJR186ZK Geen accu 255 mm 32 mm
DJR187RTE 5,0 Ah 255 mm 32 mm
DJR187ZK Geen accu 255 mm 32 mm

36 V machine

36 volt MakitaDe 36 Volt recipromachines van Makita beschikken over een dubbel koppelsysteem voor 2 x 18 volt accu’s. Wat hem qua vermogen en kracht even sterk maakt als een reciprozaag op netspanning. Ook beschikt de machine over een 5,0 Ah accu en kan met de snel lader een snelle oplading worden gegarandeerd. De zaagcapaciteit ligt even hoog als een 1 x 18 volt en dit geldt voor de 32 mm aan slaglengte ook. Meer over de producten die beschikbaar zijn in deze categorie worden in de tabel getoond.

Product Ampère Zaagdiepte (hout) Slaglengte
DJR360PT2 5,0 Ah 255 mm 32 mm
DJR360ZK Geen accu 255 mm 32 mm

230 V machine

230 volt MakitaDe bestverkochte reciprozagen van Makita zijn nog steeds de 230 V zagen. Deze zagen leveren direct een hoog vermogen van 340 tot 1510 watt. Waarmee een zaagcapaciteit in hout van 55 tot wel 255 mm is te bereiken. Iets wat opvalt is de M4500, want dit is een machine die als enigste in het rood verkrijgbaar is. Erg grote verschillen zijn er niet alleen dat die een kabellengte heeft van 2 meter i.p.v. 3 meter. Meer informatie over de 5 Makita 230 V zaagmachines vind je in onderstaande tabel.

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte
JR1000FTK 340 Watt 55 mm 14 mm
JR3050T 1010 Watt 255 mm 28 mm
JR3060T 1250 Watt 255 mm 32 mm
JR3070CT 1510 Watt 255 mm 32 mm
M4500 1010 Watt 255 mm 28 mm

DeWalt reciprozaagmachines

DeWalt heeft 9 reciprozagen ontwikkeld die verkrijgbaar zijn in 230 volt of accuvariant. Onderscheiden kan DeWalt zich als geen ander, want de zaagcapaciteit van haar machines in hout kan soms weleens oplopen tot 300 mm. Dit komt door de accuvoeding van 18 volt, 54 volt of een 1200 Watt motor.

De reviews zijn lovend en de machines zijn dan ook geschikt voor professionele werkzaamheden. Wel betaal je al snel meer dan 200 euro om een DeWalt machine te bemachtigen. De reviews geven goed weer welke recipromachines er zijn en hoe goed deze door klussers beoordeeld zijn. Het filmpje laat goed zien hoeveel power deze reciprozaag heeft in het verzagen van steen of houten balken.

De DeWalt DWE305PK 1100 Watt in de test

Vergelijk de 9 beste DeWalt reciprozagen!
Meer informatie

DeWalt 230 volt

DeWalt 230 voltWanneer je een DeWalt reciprozaag wilt kopen in 230 volt variant dan heb je keuze uit zo’n 3 machines. Het vermogen ligt daarmee tussen de 1050 en 1200 Watt. Dit is meer dan voldoende om een zaagcapaciteit in hout te behalen van wel 280 tot 300 mm. De prijzen lopen al snel op van honderd tot wel 300 euro. Wat de machine in sommige gevallen te prijzig maakt voor doe-het-zelvers. De drie zaagmachines die er momenteel worden geleverd staan in de tabel. Wat opvalt is dat de DW311K goed beoordeeld wordt onder klussers en deze dan ook goed is aan te raden dankzij zijn hoge capaciteit.

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte Beoordeling
DW311K 1200 Watt 300 mm 28 mm 10
DWE357K 1050 Watt 280 mm 29 mm 9,5
DWE305PK 1100 Watt 280 mm 29 mm 8,5

DeWalt accu reciprozaag

DeWalt accu reciprozaagBen je op zoek naar een kwalitatieve accu reciprozaag? Dan kan DeWalt uitkomst bieden, want hier worden zo’n 6 machines gevoed met een accu. Zelfs hier is dankzij de 54 volt accu een zaagcapaciteit van 300 mm te behalen. Dit is meer dan voldoende om zelfs extreem dikke balken te verzagen. De prijzen voor een 18 volt machine kunnen oplopen van 100 tot wel 450 euro. Voor de 54 volt reciprozaagmachines betaal je al snel meer dan 350 euro.

In de tabel is goed te zien welke machines DeWalt aanbiedt en wat de beoordeling is door klussers. Kortom! Een reciprozaag die zeker de moeite waard is om te kopen wanneer je op zoek bent naar kwaliteit.

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte Beoordeling
DCS380N 18 V 28,6 mm 7,7
DCS380M2 18 V 28,6 mm 8,7
DCS310D2 10,8 V 75 mm 14 mm
DCS387NT 18 V 28,6 mm 8
DCS388N 54 V 300 mm 28,6 mm 8
DCS388T2 54 V 300 mm 28,6 mm

Aanbieders

Er zijn een groot aantal aanbieders als het gaat om reciprozagen. Een aantal veel gezochte bouwmarkten en zelfs supermarkten zijn hieronder weergegeven. Dit zijn: Gamma, Aldi, Lidl, Praxis en Karwei. Bij de bouwmarkten zijn de zaagmachines altijd op voorraad, maar dit is bij de supermarkten, zoals Lidl en Aldi toch een ander verhaal. Deze nemen elektrische gereedschap namelijk op in hun tijdelijke assortiment. Echter kun je wel gewoon een reciprozaag kopen bij deze aanbieders.

Om je wat meer te vertellen over de merken die verkrijgbaar zijn en de prijzen waaraan je kunt denken behandelen we elke aanbieder hieronder apart. Dit geeft jou een goed overzicht om de voordeligste verkoper te vinden in jouw buurt.

Gamma

Gamma reciprozaagWanneer je bij Gamma een reciprozaag wilt kopen dan kom je al snel terecht bij hun huismerk. Gamma heeft namelijk een combinatie van eigen gereedschap en externe merken, zoals: Bosch en Black & Decker. Hun eigen merk is al verkrijgbaar voor zo’n 80 euro en draagt de naam ‘RS-650HP’. Daarnaast levert Gamma ook eigen reciprozaagbladen deze zijn verkrijgbaar in hun online webshop of bij een Gamma bouwmarkt bij jou in de buurt. Op de foto aan de rechterzijde is goed te zien hoe de machine is opgebouwd.

Praxis

Praxis biedt ook een aantal reciprozagen aan. Een groot verschil met bijvoorbeeld Gamma is dat deze bouwmarkt geen eigen merk heeft uitgebracht als het om recipromachines gaat. Merken die Praxis wel in hun assortiment hebben opgenomen zijn bekende, maar ook geheel onbekende merken. Als het over bekende merken gaat kun je denken aan: Bosch, Ferm, DeWalt, Hitachi en Black & Decker. Minder bekende merken zijn: Batavia, Worx en Wesco. De prijs komt erg overeen met andere bouwmarkten en kan in sommige gevallen over een korting tot wel 25% beschikken. Een reciprozaag bij de Praxis halen is dus ook een goede optie.

Karwei

Karwei heeft een online webshop waar ze inderdaad reciprozagen verkopen, maar dit is een erg beperkt aanbod. De machines die momenteel worden aangeboden door Karwei zijn een Bosch, LUX en Black & Decker. Wellicht is dit aanbod in hun winkels groter, maar ook hier is de kans klein. De prijzen zijn daarentegen wel redelijk en kunnen dankzij de 20% korting daarom goed betaalbaar zijn. Kortom! Mocht je niet zoveel eisen stellen dan kan er zeker een reciprozaag voor jou tussen zitten.

Aldi

Aldi reciprozaagWanneer je spreekt over elektrotechnisch gereedschap moet je nou niet gelijk denken aan de supermarkt Aldi. Toch is de Aldi een bedrijf wat een erg interessant assortiment heeft die bestaat uit voedselwaren, maar ook uit elektrische producten die behoren tot het tijdelijke assortiment. Dit assortiment wisselt continue af, maar herhaalt zich ieder jaar weer opnieuw. Reciprozagen die Aldi weleens heeft aangeboden zijn: TOPCRAFT, DURO en zelfs het bekende merk Bosch. De prijzen van een TOPCRAFT reciprozaag liggen vaak rond de dertig euro. Prijzen die voor een beginner goed betaalbaar zijn!

Lidl

Lidl reciprozaagZelfs de supermarkt Lidl kan niet achterblijven als het gaat om elektrisch gereedschap. Ze hebben daarmee een soort gelijke marktstrategie als die van de Aldi. Wel is het assortiment wat ze aanbieden als het gaat om schrobzaagmachines een stuk kleiner. Een merk wat wel vaker is teruggekomen bij de Lidl is ‘parkside’. Dit merk is niet heel bekend, maar ziet er robuust en goed uit en is al te verkrijgen voor een bedrag van rond de  40 euro. Ook hier moet je jammer genoeg veel geduld voor hebben totdat deze elektrische zaagmachines weer in het assortiment worden opgenomen. Wees er dan op tijd bij, want het aanbod is maar beperkt! Een Lidl reciprozaag is namelijk zeer populair bij klussers.

Top 10 reciprozagen

Weet je na het lezen van deze review nog niet welke reciprozaag bij jou past? Bekijk dan eens de top 10 best beoordeelde schrobzagen! Deze top 10 is samengesteld door een grote webshop die naar jaren ervaring een erg concrete en duidelijke top 10 heeft gemaakt waar wij achter staan. Mocht je nog meer vragen hebben over deze zagen laat het ons dan weten in een reactie. Wij proberen vragen binnen 24 uur te beantwoorden.

Bekijk de top 10 best beoordeelde reciprozagen!
Bekijk hier

18 gedachten over “Reciprozaag

 1. MM, is dit echt een objective vergelijking ??
  Heb de grote reciproke zaag van Parkside. Na een jaar ( gebruik deze zelden, maar af en toe is het gemakkelijk als je er met de circelzaag niet bij komt…) en slechts enkele uren gebruiktijd is de as gebroken. Geen reparatiedelen of garantie..ga dus gewooon weer een Bosch kopen…

  1. Hallo Bart,

   Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad waar dat bij het kopje ‘aanbieders’ reciprozaagmachines staan die inderdaad qua kwaliteit niet op kunnen tegen de grotere merken, zoals Bosch en Makita. Dat is ook wel te begrijpen als je je voorstelt dat ze in een supermarkt worden verkocht.

   Wel erg vervelend dat de Parkside machine die jij had gekocht het al naar een paar keer liet afweten…. Een Bosch is daarop wel een goede vervanger die je vaker kunt gebruiken.

   P.s. voor iedereen die dit leest! Het kopen van onbekende merken gaat vaak gepaard met slechte kwaliteit (er zijn uitzonderingen) maar er moet altijd één de eerste zijn.

   Als er nog vragen zijn hoor ik het wel.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

     1. Hallo Aldert,

      Wij raden je aan om voor een wat bekender merk te kiezen. Denk hierbij aan de volgende reciprozagen:

      Bosch PSA 700 E (+4 zaagbladen) (met 20 euro cashback!), ongeveer 60 euro
      Makita JR3050, ongeveer 120 euro

      Deze zaagmachines kun je hier bestellen.

      Mocht je nog vragen hebben, dan horen wij dat graag.

      Succes!

      Met vriendelijke groet,

      Team Decoupeerzaagkopen.nl

   1. Ik heb mijn Lidl parkside reprozaag electrische met snoer zeker 5 jaar gehad en regelmatig gebruikt en uitgeleend makkelijk verstelbaar etc nee helaas nu wel kapot maar dat kan ook wel na zoveel jaar en veel klussen

    1. Hallo Rich,

     Bedankt voor je reactie! Mooi om te horen da je er nog zolang van genoten hebt. Ben wel benieuwd wat uiteindelijk de oorzaak was dat die stuk ging? Wellicht dat er een zwakke schakel in het apparaat van parkside zit?

     Groet,

     Team Decoupeerzaagkopen.nl

 2. Hallo,
  Moet ik een reciprozaag altijd met twee handen vasthouden of is het ook mogelijk om deze met één hand te bedienen?
  Groet!

  1. Hallo,

   Het is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren of het een beetje aangenaam is om met één hand deze machine te bedienen.
   Gewicht: hoe zwaar is de machine, want te veel gewicht tillen met één hand geeft arm- of rugklachten.
   Schakelaar: waar zit de schakelaar? Is dit in het handvat dan heb je voldoende controle over het aan- en uitzetten.
   Lichaamskracht: hoe sterk jezelf bent in het bedienen van de machine.

   Natuurlijk is het aan te raden om de machine altijd met twee handen te bedienen vanwege veiligheidskwesties. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat bij het doorzagen van het werkstuk de tegendruk wegvalt en de machine al zagend richting je benen of andere lichaamsdelen beweegt.
   Hoop je hiermee een duidelijk antwoord te hebben gegeven!

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 3. Met een reciprozaagmachine is het toch mogelijk om bijna alle materialen te kunnen verzagen? Ben namelijk van plan om zo’n machine te halen voor het zagen van met name ijzer en aluminium. Moet ik dan ook nog een speciaal zaagblad aanschaffen? Of wordt deze standaard meegeleverd?

  1. Hallo Robbert,

   Dat is zeker mogelijk met deze machine. Het is niet altijd het geval, dat het zaagblad hiervoor geschikt is. Bekijk daarom goed wat er precies wordt meegeleverd met de reciprozaagmachine. Daarnaast zijn er er speciale zaagbladen voor ijzer/aluminium, welke rond de 10 a 30 euro kosten.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 4. Lijkt mij wel een degelijke machine om over te beschikken. Zelf verzaag ik regelmatig pallets etc. voor brandhout, is deze machine dan geschikt? Heb iets robuust nodig met voldoende power.

  Hoor graag van jullie!

  Groetjes,

  Frits

  1. Hallo Frits,

   Dat is zeker mogelijk! Deze machines zijn verkrijgbaar met een zaagdiepte tot 300 mm in hout en 130 mm in metaal. Er zijn ook speciale schrobzaagbladen die zowel voor metaal als hout zijn te gebruiken. Hiermee kun je dus gewoon pallets verzagen zonder rekening te houden met mogelijke spijkers.

   Hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 5. Ik heb gehoord dat je met deze alleszaag ook in de tuin kunt gaan snoeien, maar welke kan ik dan het beste hebben? Wil namelijk gewoon lekker snel een aantal takken wegzagen.

  1. Hallo Jens,

   Dat klopt, wij raden de Bosch KEO reciprozaag aan. Deze heeft een handige klemfunctie, waardoor je takken met alle precisie door kunt zagen. Ook is het zaagblad van deze machine van RVS. Dit betekent minder kans op roest.

   Andere vragen zijn ook meer dan welkom.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 6. Is het mogelijk en toegestaan om een grotere lengte zaagblad te gebruiken dan in de specificatie van de machine staat ?
  Bij de Makita staat bijvoorbeeld een maximale zaagdiepte in hout van 255 mm. Maar er zijn zaagbladen te koop van 300 mm. Kun je die ook gebruiken ?

  1. Hallo Wil,

   Waarschijnlijk is de zaagdiepte van 255 mm gebaseerd op de zaagbladen die Makita zelf in hun assortiment hebben opgenomen. Een andere reden is natuurlijk de vergrote weerstand bij een langer zaagblad. Dit betekent dat de machine over meer vermogen/krachtigere motor moet beschikken om dit te kunnen verwerken. Een bijkomend nadeel kan zijn dat de elektronica doorbrand. Kortom! Is het mogelijk (ja), maar is het toegestaan (waarschijnlijk niet).

   Je kunt een test doen en mocht de reciprozaag het er moeilijk mee hebben dan direct stoppen. Praktisch zal het waarschijnlijk wel goedgaan, maar de duurzaamheid van de machine zal erop achteruit gaan.

   Veel succes met testen en als je vragen hebt hoor ik het wel!

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *