ReciprozaagReciprozagen (ook bekend als ‘schrobzaagmachines‘) zijn afgeleid van het Latijnse woord ‘reciprocus’. Wat staat voor ‘op zichzelf terugslaand’ of ‘heen en weergaand’. Waarin een grote overeenkomst is te zien met de welbekende decoupeerzaag. Beiden werken namelijk met een langwerpig vlak zaagblad die met een grote snelheid van voor- en naar achteren beweegt. Wanneer je de vraagt stelt ‘wat is een reciprozaag?’. Dan kan dit worden uitgelegd als: ‘een elektrische zaagmachine die inzetbaar is voor het gebruiken in huis-, tuin- en sloopwerkzaamheden‘. Denk daarbij aan: houten balken, metalen buizen, steen en het afzagen van takken. Ook kun je met een flexibel reciprozaagblad uitstekend buizen gelijk met de muur afzagen.

Vergelijk de 30 beste reciprozagen
Meer informatie

Wat is een reciprozaag?

Een reciprozaag wordt ingedeeld onder de elektrische zagen die geschikt is om metalen, kunststoffen en hout doormidden te zagen. De machine heeft daarmee veel kenmerken van een alleszaag, maar onderscheidt zich door de bouwvorm. De inzetbaarheid van de machine zie je vaak terug in de bouw- of sloopwerkzaamheden.

Een alleszaag die inzetbaar is in huis- tuin- en sloopwerkzaamheden

Ook is de machine te gebruiken bij tuinonderhoud door bijvoorbeeld het zagen van takken en bomen die niet dikker zijn dan 300 mm. Dankzij opzetstukken, zoals: vijlen, borstels en raspen kan een grote inzetbaarheid worden gegarandeerd! Een aantal voor- en nadelen over deze machine zijn in onderstaande opsomming te zien:

Voordelen

 • Flexibel werken
 • Krachtige machine
 • Grote inzetbaarheid
 • Geschikt voor huis en tuin
Nadelen

 • Geen figuren zagen
 • Geen nauwkeurige zaagsneden
 • Zware machine
 • Prijzig t.o.v. decoupeerzaag

Reciprozaagmachine aanbieding

Wanneer je een reciprozaag kopen wilt is het belangrijk om de aanbiedingen in de gaten te houden. Er zijn een aantal interessante aanbiedingen die tot wel 25% korting kunnen realiseren op de aankoopprijs. Daarnaast kun je ook kijken naar andere aanbiedingen, zoals: gratis accessoireset, cash-back actie of een jaar extra garantie. Deze acties vind je bij bouwmarkten of online webshops. In sommige gevallen hanteren bouwmarkten een prijsverschil tussen een online- of fysieke aankoop. Denk daarbij aan bouwmarkten, zoals: Gamma, Praxis en Karwei. Mocht je geduld hebben? Dan kan het altijd het overwegen waard zijn om te wachten tot een Lidl of een Aldi weer een goedkope reciprozaagmachine in hun tijdelijke assortiment opneemt. In onderstaande top 3 zie je de bestverkochte en beoordeelde reciprozagen van dit moment.

Makita JR3050Makita JR3050

Al vanaf: € 129,-

De Makita JR3050 is een 1010 watt recipromachine met een zaagslaglengte van 28 mm en een zaagcapaciteit van 255 mm in hout. Ook kan de machine tot wel 2800 slagen per minuut behalen.

Meer informatie

Bosch PSA 700 EBosch PSA 700 E

Al vanaf: € 82,-

De Bosch PSA 700 E is een 710 watt elektrische schrobzaag die geschikt is om hout met een dikte van 150 mm te verzagen. Wil je in metaal zagen? Dan kan een diepte van 10 mm worden behaald.

Meer informatie

Powerplus POWX0396Powerplus POWX0396

Al vanaf: € 59,95

Een goed betaalbare recipromachine is de Powerplus POWX0396 met een vermogen van 720 watt. De zaagdiepte is 115 mm en kan zelfs in metaal tot 8 mm zagen. Ideaal voor de budget klusser!

Meer informatie

Accessoires recipromachine

Bij een zaagmachine worden standaard een aantal accessoires meegeleverd, maar het is ook mogelijk om extern een aantal accessoires bij te bestellen. De bekendste accessoires voor een reciprozaag zijn de opzetstukken. Het meest bekende opzetstuk is een reciprozaagblad, maar het is ook mogelijk om opzetstukken, zoals: borstels, vijlen en raspen te gebruiken. Andere mogelijkheden zijn koffers, zaagbladen en voetstukken voor meer grip op het zaagoppervlak. We beginnen met het behandelen van de reciprozaagbladen.

Reciprozaagbladen

Reciprozaagblad steenReciprozaagbladen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten. Je hebt zaagbladen voor kunststof, ijzerhoudende metalen, hout, non-ferrometaal en steen. Ook kun je onderscheidt maken in stijve en flexibele zaagbladen. De stijve zijn geschikt voor een rechtere zaagsnede terwijl de flexibele handig buizen vlak met de muur kunnen afzagen. De grootste zagen van dit moment zijn geschikt voor: baksteen, cement en cellenbeton. Hiervoor wordt dan ook zeker een zaagmachine geadviseerd met voldoende power. In het plaatje is goed te zien welke zaagbladen hiervoor gebruikt worden.

Reciprozaag merken

Een recipromachine (oftewel alleszaag) kan worden ingedeeld in veel verschillende klassen. Bedoeld voor professionals, fanatiek doe-het-zelvers en natuurlijk de af-en-toe klussers. Iedere klusser heeft dus een eigen karakter en dan zoek je natuurlijk gereedschap die aansluit op dit persoonlijke karakter. Het ene merk legt de focus op kwaliteit wat weer aansluit op de professionele klusser. Merken zoals Bosch of Makita zijn weer ideaal voor de fanatiekelingen. Mocht je toch eens in de zoveel tijd klussen? Dan kan het merk Powerplus, Einhell, Ferm of Black & Decker uitkomst bieden. Meer over een aantal veelbesproken merken vind je hieronder of maak gebruik van de inhoudsopgave:

Reciprozagen Bosch

Het merk Bosch levert zowel de Bosch blauw als groene variant. De Bosch blauw (GSA) reciprozagen zijn geschikt voor de professionele klussers. Ben je een doe-het-zelver aan huis? Dan kan de groene Bosch (PSA) uitkomst bieden. Daarnaast levert Bosch ook een reciprozaag met een zeegroene uitstraling vanuit het bosch-garden pakket. Deze KEO zaagmachines zijn ideaal voor snoeiwerkzaamheden in de tuin mede door het opzetstuk voor meer zaaggrip. Mocht je flexibel willen zagen in en rondom je huis? Dan kan een Bosch accu recipromachine de ideale oplossing zijn. Verkrijgbaar in een 10,8, 12 of 18 volt variant. Meer over de drie varianten van Bosch in onderstaande opsomming. De gebruikersmogelijkheden van dit merk zie je in dit filmpje.

Inzetbaarheid van de 18V accu en 230V net zaagmachines van Bosch

Bosch PSA

Bosch PSA reciproDe Bosch PSA zaagmachines vallen onder de bosch-do-it en zijn verkrijgbaar met een vermogen van 710 of 900 watt. Daarnaast kan deze ook in accu-variant worden besteld met een krachtige 18 volt (2,5Ah) accu. Ideaal om zaagdieptes te bereiken van 150 tot wel 200 millimeter in hout. Zelfs zagen in staal is mogelijk van 10 tot zelfs 20 millimeter. Een ideale reciprozaag voor de doe-het-zelver en profesionele klusser. De prijzen variëren van 60 tot 150 euro wat goed betaalbaar is voor de gemiddelde consument. PSA producten die Bosch levert zijn:

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Zaagdiepte (staal)
PSA 700 E 710 W 150 mm 10 mm
PSA 900 E 900 W 200 mm 20 mm
PSA 18 LI 18 V 100 mm 20 mm

Bosch GSA

Bosch GSA reciproIn de bouw- en kluswereld zijn de Bosch blauwe GSA reciprozagen niet meer weg te denken. Deze machines zijn verkrijgbaar met een 1100 en 1300 watt motor, maar ook als 12 en 18 volt accureciprozagen. De zaagdiepte in hout ligt tussen zo’n 200 en 230 millimeter. Wat de machine geschikt maakt voor de professionele klussers. Waar de aankoopbedragen niet om liegen als je kijkt naar de prijzen die al snel liggen tussen de twee- en vijfhonderd euro. Kortom meer dan geschikt voor een hoge en krachtige kwaliteit! GSA producten die Bosch levert zijn:

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte
GSA 18V-32 Professional 18 V 230 mm 32 mm
GSA 12V-14 Professional 12 V 65 mm 14,5 mm
GSA 18 V-LI C Professional 18 V 200 mm 21 mm
GSA 18 V-LI Professional 18 V 200 mm 21 mm
GSA 1100 E Professional 1100 W 230 mm 28 mm
GSA 1300 PCE Professional 1300 W 230 mm 28 mm

Bosch KEO

Bosch KEO reciproDe Bosch KEO reciprozaag is specifiek bedoelt voor werkzaamheden in de tuin. Momenteel alleen te bestellen in accu-variant en kan met de A-Grip klembeugel de takken vasthouden tijdens het zagen. De dikte van de takken mogen oplopen tot 80 millimeter en de machine kan er hier zo’n 30 tot wel 190 per acculading mee verwerken. Ideaal om binnen een dag een mooie slag te maken aan jouw tuin. Al te bestellen voor een bedrag gelegen rond de tachtig euro. Meer over de KEO producten in onderstaande tabel.

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte
BOSCH KEO 10,8 LI 10,8 V 80 mm 20 mm

Recipromachines Makita

Makita beschikt momenteel over zo’n tien reciprozaagmachines waarvan er vijf gevoed worden door een accu. Met een accu voeding die van 10,8 V Li-ion kan oplopen tot een 18 V of zelfs 2 x 18 V accu. Wat voldoende vermogen geeft om te concurreren met een netspanning zaagmachine. Om wat meer onderscheidt te maken tussen de verschillende machines van Makita kan de volgende indeling worden gemaakt: 10,8V Li-ion, AVT-systeem, LXT 18V, LXT 2 x 18V en een schrobzaag. Deze worden hieronder verder uitgewerkt. Ook vind je in het filmpje meer informatie over het onderscheidt tussen de 18V en 2 x 18V machine.

Verschil tussen 18V DR186, 18V DR187 en 2x18V DR360

10,8 V machine

10,8 volt MakitaDe 10,8 V Lion accu reciprozagen worden geleverd met twee accu’s die beschikbaar zijn met 1.3, 2 of 4 ampère uur. De kracht van de machine ligt lager dan een zaagmachine die gevoed wordt door netspanning. Toch kan je met deze elektrozagen een zaagdiepte in hout bereiken van 50 mm. De oplaadtijd variéert met het aantal Ampères  dat beschikbaar is. De machine is daarmee ideaal geschikt voor de kleine klussen in en rondom huis. Al te koop voor een bedrag gelegen rond de 180 euro. De accuzaagmachines van 10,8V die Makita momenteel levert zijn hieronder in de tabel te zien.

Product Ampère Zaagdiepte (hout) Slaglengte
JR100DWE 1,3 Ah 50 mm 13 mm
JR102DWE 1,3 Ah 50 mm 13 mm
JR103DSAE 2,0 Ah 50 mm 13 mm
JR103DSME 4,0 Ah 50 mm 13 mm
JR 103DZJ Geen accu 50 mm 13 mm
JR105DSAE 2,0 Ah 50 mm 13 mm
JR105DSME 4,0 Ah 50 mm 13 mm
JR105DZJ Geen accu 50 mm 13 mm

18 V machine

18 volt MakitaDe 18 V schrobzagen van Makita zijn inzetbaar voor wat zwaardere werkzaamheden. De reciprozaag wordt gevoed met een 5,0 Ah accu wat voldoende vermogen geeft om een maximale zaagcapaciteit van 255 mm in hout te behalen. De slaglengte is 32 mm en in sommige gevallen wordt een accu, lader en koffer meegeleverd. Een machine die zeker ideaal is voor een breed scala aan werkzaamheden. Ook ligt het gewicht rond de 3,3 a 3,6 kg wat de machine geschikt maakt om langdurige op te tillen wanneer je met twee handen werkt. In onderstaande tabel zie je een snelle vergelijking over de eigenschappen.

Product Ampère Zaagdiepte (hout) Slaglengte
DJR186RTE 5,0 Ah 255 mm 32 mm
DJR186ZK Geen accu 255 mm 32 mm
DJR187RTE 5,0 Ah 255 mm 32 mm
DJR187ZK Geen accu 255 mm 32 mm

36 V machine

36 volt MakitaDe 36 Volt recipromachines van Makita beschikken over een dubbel koppelsysteem voor 2 x 18 volt accu’s. Wat hem qua vermogen en kracht even sterk maakt als een reciprozaag op netspanning. Ook beschikt de machine over een 5,0 Ah accu en kan met de snel lader een snelle oplading worden gegarandeerd. De zaagcapaciteit ligt even hoog als een 1x 18 volt en dit geldt voor de 32 mm aan slaglengte ook. Meer over de producten die beschikbaar zijn in deze categorie worden in de tabel getoond.

Product Ampère Zaagdiepte (hout) Slaglengte
DJR360PT2 5,0 Ah 255 mm 32 mm
DJR360ZK Geen accu 255 mm 32 mm

230 V machine

230 volt MakitaDe bestverkochte reciprozagen van Makita zijn nog steeds de 230 V zagen. Deze zagen leveren direct een hoog vermogen van 340 tot 1510 watt. Waarmee een zaagcapaciteit in hout van 55 tot wel 255 mm is te bereiken. Iets wat opvalt is de M4500, want dit is een machine die als enigste in het rood is uitgevoerd. Erg grote verschillen zijn er niet alleen dat die een kabellengte heeft van 2 meter i.p.v. 3 meter. Meer informatie over de 5 Makita 230 V zaagmachines vind je in onderstaande tabel.

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte
JR1000FTK 340 Watt 55 mm 14 mm
JR3050T 1010 Watt 255 mm 28 mm
JR3060T 1250 Watt 255 mm 32 mm
JR3070CT 1510 Watt 255 mm 32 mm
M4500 1010 Watt 255 mm 28 mm

Dewalt reciprozaagmachines

DeWalt heeft 9 reciprozagen ontwikkeld die verkrijgbaar zijn in 230 volt of accuvariant. Onderscheiden kan DeWalt zich als geen ander, want hun zaagcapaciteit in hout kan soms wel oplopen tot 300 mm. Dit komt door hun accuvoeding van 18 volt, 54 volt of een 1200 Watt motor. De reviews zijn lovend en de machines zijn dan ook geschikt voor professionele werkzaamheden. Wel betaal je al snel meer dan tweehonderd euro om een DeWalt machine te bemachtigen. De reviews geven goed weer welke recipromachines er zijn en hoe goed deze door klussers beoordeeld zijn. Het filmpje laat goed zien hoeveel power deze machine heeft in het verzagen van steen of houten balken.

De DeWalt DWE305PK 1100 Watt in de test

DeWalt 230 volt

DeWalt 230 voltWanneer je een DeWalt reciprozaag wilt kopen in 230 volt variant dan heb je keuze uit zo’n 3 machines. Het vermogen ligt daarmee tussen de 1050 en 1200 Watt. Dit is meer dan voldoende om een zaagcapaciteit in hout te behalen van wel 280 tot 300 mm. De prijzen lopen al snel op van honderd tot wel driehonderd euro. Wat de machine in sommige gevallen te prijzig maakt voor de doe-het-zelfklusser. De drie zaagmachines die er momenteel worden geleverd staan in de tabel. Wat opvalt is dat de DW311K goed beoordeeld wordt onder klussers en deze dan ook goed is aan te raden dankzij zijn hoge capaciteit.

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte Beoordeling
DW311K 1200 Watt 300 mm 28 mm 10
DWE357K 1050 Watt 280 mm 29 mm 9,5
DWE305PK 1100 Watt 280 mm 29 mm 8,5

DeWalt accu reciprozaag

DeWalt accu reciprozaagBen je opzoek naar een kwalitatieve accu reciprozaag? Dan kan DeWalt uitkomst bieden, want hier worden zo’n zes machines gevoed met een accu. Zelfs hier is dankzij de 54 volt accu een zaagcapaciteit van 300 mm te behalen. Dit is meer dan voldoende om zelfs extreem dikke balken te verzagen. De prijzen voor een 18 volt machine kunnen oplopen van 100 tot wel 450 euro. Voor de 54 volt reciprozaagmachines betaal je al snel meer dan 350 euro. In de tabel is goed te zien welke machines DeWalt aanbiedt en wat de beoordeling is door klussers. Kortom! Een machine die zeker de moeite waard is om te kopen wanneer je op zoek bent naar kwaliteit.

Product Vermogen Zaagdiepte (hout) Slaglengte Beoordeling
DCS380N 18 V 28,6 mm 7,7
DCS380M2 18 V 28,6 mm 8,7
DCS310D2 10,8 V 75 mm 14 mm
DCS387NT 18 V 28,6 mm 8
DCS388N 54 V 300 mm 28,6 mm 8
DCS388T2 54 V 300 mm 28,6 mm

 

Aanbieders

Er zijn een groot aantal aanbieders als het gaat om reciprozaagmachines. Een aantal veel gezochte bouwmarkten en zelfs supermarkten zijn hieronder weergegeven. Dit zijn: Gamma, Aldi, Lidl, Praxis en Karwei. Bij de bouwmarkten zijn de zaagmachines altijd op voorraad, maar dit is bij de supermarkten, zoals Lidl en Aldi toch een ander verhaal. Deze nemen elektrische gereedschap namelijk op in hun tijdelijke assortiment. Om je wat meer te vertellen over de merken die verkrijgbaar zijn en de prijzen waaraan je kunt denken behandelen we elke aanbieder hieronder apart. Dit geeft jou een goed overzicht om de voordeligste verkoper te vinden in de buurt.

Gamma

Gamma recipromachineWanneer je bij Gamma een reciprozaag wilt kopen dan kom je al snel terecht bij hun huismerk. Gamma heeft namelijk een combinatie van eigen gereedschap en externe merken, zoals: Bosch en Black & Decker. Hun eigen merk is al verkrijgbaar voor zo’n tachtig euro en draagt de naam ‘RS-650HP’. Daarnaast levert Gamma ook eigen reciprozaagbladen deze zijn verkrijgbaar in hun online webshop of bij een Gamma bouwmarkt bij jou in de buurt. In de foto aan de rechterzijde is goed te zien hoe de machine is opgebouwd.

Praxis

Praxis biedt ook een aantal reciprozagen aan. Een groot verschil met bijvoorbeeld Gamma is dat deze bouwmarkt geen eigen merk heeft uitgebracht als het om recipromachines gaat. Merken die Praxis wel in hun assortiment hebben opgenomen zijn bekende, maar ook geheel onbekende merken. Als het over de bekend merken gaat kun je denken aan: Bosch, Ferm, DeWalt, Hitachi en Black & Decker. Minder bekende merken zijn: Batavia, Worx en Wesco. De prijs komt erg overeen met andere bouwmarkten en kan in sommige gevallen in een korting van 25% vallen.

Karwei

Karwei heeft een online webshop waar ze inderdaad reciprozagen verkopen, maar dit is een erg beperkt aanbod. De machines die momenteel worden aangeboden door Karwei zijn een Bosch, LUX en Black & Decker. Wellicht is dit aanbod in hun winkels groter, maar ook hier is de kans klein. De prijzen zijn daarentegen wel redelijk en kunnen dankzij de 20% korting daarom goed betaalbaar zijn. Kortom! Mocht je niet zoveel eisen stellen dan kan er zeker een reciprozaagmachine voor jou tussen zitten.

Aldi

Aldi reciprozaagWanneer je spreekt over elektrotechnisch gereedschap moet je nou niet gelijk denken aan de supermarkt Aldi. Toch is de Aldi een bedrijf wat een erg interessant assortiment heeft die bestaat uit voedselwaren, maar ook elektrische producten die behoren tot het tijdelijke assortiment. Dit assortiment wisselt continue af, maar herhaalt zich ieder jaar weer opnieuw. Reciprozagen die Aldi weleens heeft aangeboden zijn: TOPCRAFT, DURO en zelfs het bekende merk Bosch. De prijzen van een TOPCRAFT reciprozaag liggen vaak rond de dertig euro. Prijzen die voor een beginner goed betaalbaar zijn!

Lidl

Lidl reciprozaagmachineZelfs de supermarkt Lidl kan niet achterblijven als het gaat om elektrisch gereedschap. Ze hebben daarmee een soort gelijke marktstrategie als de Aldi hanteert. Wel is het assortiment wat ze aanbieden als het gaat om schrobzaagmachines een stuk kleiner. Een merk wat wel vaker is teruggekomen bij de Lidl is ‘parkside’. Dit merk is niet heel bekend, maar ziet er robuust en goed uit en is al te verkrijgen voor een bedrag van 40 euro. Ook hier moet je helaas veel geduld hebben tot deze elektrische zaagmachines weer in het assortiment worden opgenomen. Wees er dan op tijd bij, want het aanbod is maar beperkt!

Reciprozaag
2.3 (45.88%) 17 votes

4 gedachten over “Reciprozaag

 1. MM, is dit echt een objective vergelijking ??
  Heb de grote reciproke zaag van Parkside. Na een jaar ( gebruik deze zelden, maar af en toe is het gemakkelijk als je er met de circelzaag niet bij komt…) en slechts enkele uren gebruiktijd is de as gebroken. Geen reparatiedelen of garantie..ga dus gewooon weer een Bosch kopen…

  1. Hallo Bart,

   Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad waar dat bij het kopje ‘aanbieders’ reciprozaagmachines staan die inderdaad qua kwaliteit niet op kunnen tegen de grotere merken, zoals Bosch en Makita. Dat is ook wel te begrijpen als je je voorstelt dat ze in een supermarkt worden verkocht.

   Wel erg vervelend dat de Parkside machine die jij had gekocht het al naar een paar keer liet afweten…. Een Bosch is daarop wel een goede vervanger die je vaker kunt gebruiken.

   P.s. voor iedereen die dit leest! Het kopen van onbekende merken gaat vaak gepaard met slechte kwaliteit (er zijn uitzonderingen) maar er moet altijd één de eerste zijn.

   Als er nog vragen zijn hoor ik het wel.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

  1. Hallo,

   Het is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren of het een beetje aangenaam is om met één hand deze machine te bedienen.
   Gewicht: hoe zwaar is de machine, want te veel gewicht tillen met één hand geeft arm- of rugklachten.
   Schakelaar: waar zit de schakelaar? Is dit in het handvat dan heb je voldoende controle over het aan- en uitzetten.
   Lichaamskracht: hoe sterk jezelf bent in het bedienen van de machine.

   Natuurlijk is het aan te raden om de machine altijd met twee handen te bedienen vanwege veiligheidskwesties. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat bij het doorzagen van het werkstuk de tegendruk wegvalt en de machine al zagend richting je benen of andere lichaamsdelen beweegt.
   Hoop je hiermee een duidelijk antwoord te hebben gegeven!

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *