FiguurzaagmachineEen figuurzaagmachine wordt omschreven als een elektrische figuurzaag. Deze machine is geschikt om extra scherpe en nauwkeurige zaagsneden te maken. Niet te verwarren met de lintzagen, want deze machines werken namelijk met een zaagband. Figuurmachines daarentegen werken door middel van een op- en neergaande beweging, zoals de welbekende decoupeerzagen ook doen. De figuurzaagmachine zie je voornamelijk terug in handvaardigheidslokalen op school, dit vanwege de veilige opbouw van het apparaat.

Houtsoorten (max. diepte 50 mm), zoals: triplex , MDF of multiplex worden gebruikt tijdens het zagen. De machine valt daarom echt onder de categorie hobbygereedschap. Bijvoorbeeld te gebruiken bij het uitzagen van hout, aluminium, plastic of plexiglas voor de modelbouw van een vliegtuig, boot of trein.

Vergelijk de beste figuurzaagmachines!
Bekijk in winkel

Wanneer een figuurzaagmachine kopen?

Een figuurzaagmachine is het ideale gereedschap om precieze en nauwkeurige zaagsneden tot op de millimeter te maken. Te gebruiken bij het uitzagen van patronen of tekeningen op een dun plankje die niet dikker is dan max. 50 mm (verschilt per machine). Aan te raden voor de creatieveling (zowel voor mannen als vrouwen) om de mooiste creaties te maken voor binnen- en buitenshuis.

De kracht van de machine zit hem in de veiligheid, want dankzij de veiligheidsmaatregelen is de kans op letsel zeer klein. Daarmee is het zaagje zo dun dat er vrij weinig schade kan ontstaan in een gevaarlijke situatie. Wat de machine perfect maakt om zelfs jonge kinderen kennis te laten maken met houtbewerking. Een aantal voor- en nadelen worden hieronder weergegeven:

Voordelen

 • Veilig werken
 • Zagen van scherpe bochten
 • Weinig geluidsproductie
 • Goedkoop in de aanschaf
 • Makkelijk hanteerbaar
 • Makkelijk op te bergen
Nadelen

 • Niet geschikt voor dikke platen
 • Beperkte zaagbreedte (vanwege stang)
 • Niet geschikt voor harde materialen (staal etc…)

Welke elektrische figuurzaag kopen?

De elektrische figuurzaag is al verkrijgbaar voor tachtig euro, maar er zijn ook professionele merken, zoals Hegner Multicut die al snel meer dan duizend euro kosten. Voor de gemiddelde hobbyist volstaan een figuurzaag op elektriciteit van rond de honderd euro prima!

Een aantal belangrijke functies die zeker worden aangeraden zijn: zaagsnelheidsregeling, voldoende zaagcapaciteit, blaasfunctie, plastic beschermkap, kantelbare zaagtafel (schuin zagen) en vingerbeschermer. Vooral de beschermkap en vingerbeschermer worden sterk aangeraden wanneer de machine gebruik wordt door kinderen rond de tien jaar. In onderstaande top 3 staan de beste figuurzaagmachines die door ons worden geadviseerd.

Accessoires

Zelfs wanneer je beschikt over de beste figuurzaagmachine ben je er nog niet helemaal. Er zijn namelijk ook een aantal accessoires die van pas kunnen komen tijdens het gebruiken van een figuurzaagmachine. Denk bijvoorbeeld aan figuurzaagjes of andere hulpmiddelen die het zagen vereenvoudigen. Hieronder worden deze accessoires uitgebreid beschreven om jou bewuster te maken tijdens de aankoop. Allereerst te beginnen met de figuurzaagjes. Deze zijn namelijk verkrijgbaar in vele soorten en maten.

Figuurzaagjes

Gewone figuurzaagjes zijn er in zes grofheden. Nummer één is fijn en zes is grof. Voor dik hout neem je een grof zaagje en voor dun hout een fijn zaagje. Zaagjes kun je wisselen als deze stomp zijn. Het is ook mogelijk om een gekanteld zaagblad te nemen. Hiermee kun je ook vanaf de zijkant hout zagen in de zaagmachine. Dit kan van pas komen wanneer de uitlading erg beperkt is.

Wil je een zaagje vervangen, omdat deze geknapt is of bijvoorbeeld aan vervanging toe is? Neem dan onderstaande stappen door of bekijk het filmpje. Daarin wordt namelijk meer verteld over de zaagjes en hoe je de figuurzaagjes eenvoudig kunt vervangen.

 1. Ontspan met deze schroef het zaagje;
 2. Draai de opsluitschroef zover los dat je de bovenste zaagklem uit de houder kunt nemen;
 3. Neem de onderste zaagklem uit zijn houder;
 4. Hang het nieuwe zaagje op zijn plaats;
 5. Span het zaagje op je gehoor of op je gevoel;
 6. Tenslotte draai je de opsluitschroef aan, maar niet helemaal, want de zaagklem moet nog kunnen bewegen.

Figuurzaagplankje

FiguurzaagplankjeWanneer je gebruik maakt van een handfiguurzaag is het altijd lastig om goed te werken. Dit komt omdat je meestal met één hand het werkstukje moet vasthouden. Een oplossing hiervoor is een figuurzaagplankje. Dit is een plankje met een inkeping in het midden, zodat het zaagje vrij kan bewegen tijdens het zagen. Dit plankje kan worden vastgezet aan de werktafel of in een draaibank. Veel scholen maken gebruik van deze figuurzaagplankjes.

Figuurzaagklem

Figuurzaagklem

Een figuurzaagklem wordt gebruikt om het figuurzaagplankje vast te zetten. Ook kun je deze klem gebruiken om het werkstukje aan de tafel vast te zetten. Hiermee heb je als beginneling twee handen vrij om je goed te concentreren op het zagen. Dit maakt het zagen niet alleen eenvoudiger, maar ook een stuk plezieriger. Dit hulpmiddel is al verkrijgbaar voor een paar euro.

Figuurzaag merken

Nu zijn er verschillende fabrikanten die een figuurzaagmachine op de markt hebben gebracht. De één nog beter dan de ander, maar welke is dan geschikt voor jou? Over het algemeen zijn dure machines beter, maar heb je werkelijk al deze kwaliteit nodig?

Om je hier een beetje mee te helpen vertellen we wat meer over vijf bekendere en veel gekochte merken. Hierdoor krijg je een beter beeld van het karakter van dit merk en/of deze wel voldoet aan jouw eisen. De merken die we behandelen zijn: Hegner, Proxxon, Excalibur, Dremel en Ferm. Om te beginnen met de prijzigste merken, welke ook een goede kwaliteit kenmerken.

Excalibur

Excalibur figuurzaagmachineDe naam van dit merk straalt al kracht uit, maar ook als het om design gaat heeft de machine veel pluspunten. Iets waar de machine zich sterk in onderscheidt is de uitlading van maar liefs 762 mm. Dit houdt in hoeveel zaaglengte je hebt tussen de zaag en de zaagarm.

Ook kan je niet 50, maar zelfs 52 mm diep hout zagen. Met als klap op de vuurpijl het kantelmechanisme die naar de ene kant 38 graden kan behalen en naar rechts zelfs 45 graden. Een machine die 44 kg weegt, maar veel te bieden heeft voor klussers! Voor de professionals is dit zeker een aanrader waar je op de lange termijn zeker plezier van zult hebben. Helaas is de machine niet meer verkrijgbaar in Nederland en België.

Hegner figuurzaag

Hegner figuurzaagDe prijzigste elektrische figuurzagen zijn wel die van Hegner. Dit merk is goed te herkennen aan een rode/oranje uitstraling met blauwe zaagarm. Het vermogen van deze machines ligt rond de 100 Watt en heeft een zaagdiepte van max 50 mm. Ook is het mogelijk om de machine te combineren met een bijbehorend onderstel.

Andere handige eigenschappen zijn: traploos toerental, kantelbare zaagtafel, snelspaninrichting en blaasfunctie. Dit verschilt per type, maar over het algemeen mag je hierop rekenen. Kortom! Een prijzige machine die wij zeker niet aanraden voor beginners, maar wel voor de professional. Dit komt omdat de prijzen van de Hegner figuurzagen al snel oplopen naar meer dan duizend euro.

Proxxon figuurzagen

Proxxon figuurzagenEen betaalbaarder merk is wel Proxxon. Dit merk is namelijk al verkrijgbaar voor minder dan vijfhonderd euro. Daarnaast is deze machine ideaal voor handvaardigheidslokalen in school, want deze machine is erg veilig uitgevoerd. Zo beschikt die over een vingerbescherming en is er een blaasfunctie voor meer zicht op je werkstuk.

Ook kun je een externe stofafzuiging aansluiten om vrijgekomen stof op te vangen. De zaagdiepte is 50 mm en in 45 graden kun je alsnog 25 mm zaagdiepte behalen. De machine onderscheidt zich door zijn uitlading van maar liefst 400 mm. Dit houdt de afstand in die je hebt tot de zaagarm.

Dremel elektrische figuurzaag

Dremel elektrische figuurzaagDremel heeft dan niet echt een groot assortiment als het om elektrische figuurzagen gaat, maar toch kunnen ze zich goed onderscheiden. Dit komt namelijk door hun figuurzaag met stationair koppelstuk. Hiermee heb je de flexibiliteit van een handfiguurzaag en het zaaggemak van een stationaire elektrische zaagmachine.

De machine is daarmee prima voor beginners en heeft een zaagdiepte van 18 mm. Ook kun je met de uitlading van 250 mm voldoende materialen zagen voor de modelbouw of andere hobbysituaties. Jammer genoeg kun je niet in een hoek zagen van 45 graden bij deze machine. Wel krijg je een stevige kunststofkoffer meegeleverd en is de Dremel figuurzaagmachine al verkrijgbaar voor een bedrag rond de 100 euro.

Ferm figuurmachine

Ferm figuurmachineEen wat minder dure zaagmachine die zeker geadviseerd kan worden voor de beginner is de Ferm zaagmachine. Deze machine heeft een zaagdiepte van 45 mm wat prima is om zelfs balkjes te kunnen zagen. Wel is de uitlading wat aan de korte kant en beschik je niet over ledverlichting. Toch maakt dat de machine niet onbruikbaar, want voor tachtig euro heeft die precies wat je nodig hebt. Verkrijgbaar bij de bekendere webwinkels, zoals: Bol.com, Coolblue en natuurlijk Google shopping. Kijk daarom zeker eens naar een Ferm figuurzaagmachine!

Ferm figuurzaagmachine SSM1005
Bestel direct

Heb je vragen over bijvoorbeeld een specifieke figuurzaagmachine? Dan mag je hieronder een reactie achterlaten, wij van Decoupeerzaagkopen.nl helpen je graag verder.

Figuurzaagmachine
3.4 (68.57%) 21 votes

10 gedachten over “Figuurzaagmachine

 1. Wat is beter om te kopen een figuurzaag of decoupeerzaag? Zie nog niet goed wat uiteindelijk het verschil is tussen deze twee. Je kunt toch met beide bochten zagen?

  1. Hallo Roos,

   Er zit wel degelijk een groot verschil tussen een decoupeerzaag en figuurmachine. Het grootste verschil zitten hem in de veiligheid. Een figuurmachine kan namelijk ook veilig gebruikt worden door kinderen. Dit komt door de ingebouwde beveiliging en het dunne zaagje die niets- tot een klein schrammetje kan veroorzaken. Dit heeft ook direct een keerzijde, want de machine kan namelijk alleen dunne mdf-platen zagen en is niet geschikt voor grof en zwaar werk. Dus echt te gebruiken voor hobbyisten die graag willen knutselen.
   Wanneer je kiest voor een decoupeerzaag heb je voldoende vermogen voor grote werkzaamheden. Je kunt dikke planken tot wel een dikte van 130 mm verzagen en dat maakt de machine ideaal voor op de bouw. Veiligheid is wel geboden, want wanneer je in contact komt met het zaagblad kunnen er vervelende en gevaarlijke wonden ontstaan! Kortom een professionele machine die alleen geschikt is voor mensen die weten hoe ze ermee om moeten gaan.

   Hoop dat je aan deze informatie voldoende hebt.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 2. Beste redaktie,

  Waarom staat het merk FAR TOOLS er niet bij?

  Of is er geen importeur in Nederland voor dit merk, dewelke ook onder de € 100. ligt?

  Ik heb hiervan een voorbeeld gezien in Frankrijk,maar wil graag een nederlands avies hierover.

  Met vriendelijke groet,

  Rodolfo Zeijdel

  1. Hallo Rodolfo,

   Bedankt voor je reactie! Dat is een goeie vraag, want het merk FAR TOOLS was ik nog niet eerder tegengekomen. Na even wat research gedaan te hebben op het internet kwam ik één FAR TOOLS figuurmachine tegen. Dit was de ‘Fartools figuurzaag PSL150 150 W’ die ongeveer 150 euro kost.

   Vermogen: 150 W
   Maximale zaagdiepte: 40 mm
   Gewicht: 24,9 kg
   Materiaal: Metaal en gietijzer
   Garantie: 2 jaar

   Wie weet wordt de figuurzaag van FAR TOOLS binnenkort opgenomen in de vergelijking.

   Als je nog meer vragen hebt dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

   1. Dag,

    Ik ben op zoek naar een nieuwe figuurzaagmachine, heb nu de Proxon. Goede machine, maar met een zeer groot nadeel. Als het zaagje gebroken is dan is het een echte crime om de onderzijde los en vast te maken. Ook de schroeven voor de blokjes waar de zaagjes inkomen breken regelmatig af, waardoor je de schroef moet uitboren of voor veel geld weer een nieuw blokje moet aanschaffen. Mijn vraag is: “Weet iemand een merk en type waar de zaagjes bij wijze van spreken door een kind te verwisselen zijn m.a.w. dat je er heel gemakkelijk bij kunt en zonder dat de zaak afbreekt?

    Ik hoor het graag.

    Mvg,

    Henk

  1. Hallo Karen,

   Het grote verschil tussen de elektrische figuurzaag en lintzaag is voornamelijk de ‘zaagcapaciteit’. Waar een figuurzaagmachine inzetbaar is voor de kleine hobbymatige klussen kan een lintzaag al snel worden ingezet voor grote werkzaamheden. Bijvoorbeeld het zagen van lange platen. In onderstaande opsomming zie je de voordelen van beide:

   lintzaag:

    Zagen van flauwe bochten;
    Zagen van lange platen;
    Snel verwerken van materiaal;
    Beide handen om materiaal vast te houden;
    Lintzaag vervangen kost tijd;
    Machine heeft een grote inhoud;
    Lintzaag is prijzig;
    Veel lawaai.

   figuurzaag

    Zagen van scherpe bochten;
    Zagen van kleine plaatjes;
    Veilige manier van werken;
    Beide handen om materiaal vast te houden;
    Figuurzaagje vervangen gaat snel;
    Figuurzaagjes zijn voordelig;
    Machine is makkelijk op te bergen en ergens neer te zetten;
    Kan alleen kleine plaatjes zagen, omdat de zaagarm in de weg zit;
    Niet super veel lawaai.

   Hoop dat je met bovenstaande eigenschappen een goede vergelijking kunt maken tussen beide machines.

   Met vriendelijke groet,

   Decoupeerzaagkopen.nl

 3. Hallo,

  Als beginner ben ik op zoek naar een figuurzaag van rond de 100/125 euro.

  Kunt u ook aangeven hoeveel lawaai de figuurzagen maken. Zit daar veel verschil in?
  Ik woon in een flat en wil geen ruzie met m’n boven- en onderburen. 🙂

  1. Hallo Wilma,

   Dat is een goeie vraag en moet even bedenken hoe ik dit aan je duidelijk maak. Uhm kijk dit filmpje eens (of alleen het stuk waar er wordt gezaagd):

   Opzich maakt een figuurzaag niet super veel geluid, maar tja het ligt ook een beetje aan je buren hoe mild zij zijn. Het enige verschil wat tussen figuurzaagmachines kan zijn qua geluid is het geluid dat de machine zelf maakt zonder dat je zaagt, maar wanneer je hem wel aan hebt. Het geluid bij het zagen van materiaal is voor zover ik weet gewoon bij elke machine hetzelfde.

   Mocht je meer vragen hebben laat het gerust weten.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *