DecoupeerzaagjesDecoupeerzaagbladen zijn geschikt voor het snel zagen van bochten en vormen waar een cirkelzaag of handzaag je in de steek laat. Er bestaan een heleboel verschillende decoupeerzaagjes. Ieder decoupeerzaagje heeft zijn eigen unieke karakter. Bedoeld voor het zagen van harde- en zachte materialen, zoals kunststof, hout en ijzer. Dat betekent dat elk zaagje weer anders is opgebouwd. Om je te helpen bij de aankoop van decoupeerzaagbladen hebben we een samenvatting gemaakt met alles wat je moet weten over decoupeerzaagjes. Van de soorten decoupeerzaagjes tot de toepasbaarheid en tips. Zo kom je als koper niet voor onnodige verassingen te staan en zullen de werkzaamheden fijn en soepel verlopen.

Vergelijk 19 decoupeerzaagjes
Meer informatie

Soorten decoupeerzaagjes

Het werd al een beetje duidelijk dat voor elk materiaal en afwerking andere decoupeerzaagjes nodig zijn. Daarbij kun je 5 verschillende eigenschappen van een decoupeerzaagblad onderscheiden. Dit zijn: schachttype, tandzetting, kwaliteit, te zagen materiaal en breedte. In onderstaande zullen we dieper ingaan op deze eigenschappen. Je zult merken dat het juiste zaagje veel kan toevoegen aan de kwaliteit en snelheid.

Schachttype

De schachttype zegt iets over hoe de decoupeerzaagjes worden bevestigd in de decoupeerzaag. Er bestaat een U-schacht en een T-schacht. De U-schacht heeft aan de bovenkant een ronde inham (oftewel U-vorm) en de T-schacht uitsteeksels (oftewel T-vorm). Wat het makkelijk maakt om een decoupeerzaagje te verwisselen. In de afbeelding zie je de vorm van de U- en T-schacht. De meest gebruikte schacht is de T-schacht, maar bij veel decoupeerzagen zijn beide schachten toepasbaar. In de tabel zie je welke schachten merken standaard hanteren.

T-schacht U-schacht
T-schacht U-schacht
Bosch Ferm*
Makita Black & Decker*
Festool Einhell*
DeWalt
Metabo
Skil
Hitachi
Wolfcraft

* Tegenwoordig beschikken (bijna) alle nieuwe producttypes over een T-schacht

Tandzetting

De tandzetting zegt iets over hoe de tanden van de decoupeerzaagjes zijn geplaatst. De zetting levert een effect die weer geschikt is voor bepaalde werkzaamheden. Je kunt drie tandzettingen van elkaar onderscheiden. Dit zijn de positieve, neutrale en negatieve tandzetting. Hieronder meer over deze drie tandzettingen en de toepasbaarheid.

Positieve hoek

Positieve hoekWil je erg snel zagen? Dan kan een decoupeerzaagje met een positieve hoek uitkomst bieden. De punt van de tanden wijzen naar de decoupeerzaag toe. Het voordeel hiervan is dat de tanden van de zaag bij een teruggaande beweging zich in het hout vast happen. Waardoor het zagen een stuk sneller gaat. Het nadeel is wel dat aan de bovenzijde veel splinters zichtbaar worden.

Neutrale hoek

Neutrale hoekBij een neutrale hoek wijzen de tanden niet naar boven en onderen, maar naar voren. Je kunt zeggen dat de tanden dan recht op het zaagblad staan en dat de tanden aan beide kanten geslepen zijn. Deze decoupeerzaagjes komen vrij weinig voor. Wel hebben ze als voordeel dat ze zich niet in het hout duwen of eruit trekken. Hiermee is het zagen van materiaal wat splintergevoelig is nog makkelijker.

Negatieve hoek

Negatieve hoekAls je een decoupeerzaagje met een negatieve hoek hebt betekent dat de zaag naar het hout toewijst. De zaagsnelheid is dan een stuk lager, maar de splinters aan de goede zijde worden daardoor wel voorkomen. Belangrijk is dat je de decoupeerzaag goed aandrukt. Want door het happen van de tanden in hard hout kan de decoupeerzaag omhoog worden geduwd.

Line

Decoupeerzaagjes onderling hebben niet allemaal dezelfde kwaliteit. Om de kwaliteit te onderscheiden is een benaming gegeven aan deze decoupeerzaagbladen. Namelijk de eco- en Profi-line decoupeerzaagjes. De ‘eco-line’ staat voor de economische lijn. Wat betekent dat deze decoupeerzaagjes vaak een goede kwaliteit hebben, maar dan tegen een zeer scherpe prijs. De ‘Profi-line’ oftewel Professionele lijn is gericht op langdurige kwaliteit. Deze zaagjes zijn intensief getest en staan daarom garant voor een lange levensduur. Weeg deze twee decoupeerzaagjes tegen elkaar af en bepaal wat je werkelijk nodig hebt.

Breedte

Een decoupeerzaagje staat bekend om zijn soepele en slingerende beweging. Dit kan voordelen hebben, maar ook nadelen. Vooral bij het zagen van rechte lijnen is een lichte slinger in je zaaglijn niet te voorkomen. Gelukkig kun je dit met het juiste decoupeerzaagblad veranderen. Het is namelijk zo dat een breed decoupeerzaagblad ideaal is voor het zagen van rechte lijnen. Een goed voorbeeld van zo’n zaagje is de ‘DeWalt Decoupeerzaagblad DT2074’. Voor het zagen van bochten kun je gebruik maken van een dun zaagje. Let op! Dunne zaagjes hebben een kleine tandafstand en zijn dus alleen geschikt voor dun plaatmateriaal.

Materiaal

Het materiaal wat je gaat zagen is ook belangrijk. Zo kun je twee categorieën decoupeerzaagjes onderscheiden. Dit is ‘hout’ en ‘metaal’. Ook bestaan er universele decoupeerzaagbladen die geschikt zijn voor beide materialen. Handig wanneer er veel spijkers voorkomen in houten planken. De vijf tandvormen die we kunnen onderscheiden worden hieronder weergegeven.

Vijf verschillende tandvormen

 • Gevreesde en gegolfde tanden
 • Gefreesd en gezette tanden
 • Geslepen en gezette tanden
 • Gevreesde tanden met een vrije snijhoek
 • Geslepen tanden met een vrije snijhoek

In onderstaand filmpje wordt haarfijn uitgelegd wanneer je welke decoupeerzaagbladen het beste kunt gebruiken.

Als je gebruik maakt van een gefreesd blad dan is deze erg geschikt voor grof zaagwerk in zachte en middelharde materialen. Een geslepen blad daarentegen is weer ideaal voor zuiver en nauwkeurig zagen in zachte en middelharde materialen. Daarbij komt ook nog eens kijken dat een gefreesd blad een langere levensduur heeft dan een geslepen blad. Veel mensen gebruiken een decoupeerzaagje met gegolfde en gefreesde tanden alleen voor metaal. Toch mag je dit zaagje ook gebruiken voor hout. De reden dat dit blad gegolfd is komt omdat de tanden te klein zijn om te zetten. Toepasbaar op plaatmateriaal met een maximale dikte van 4 mm. Als je platen wilt zagen die dikker zijn dan 4 mm dan gebruik je een blad met gezette en gefreesde tanden.

De dikte van het materiaal bepaalt welk zaagje het meest geschikt is. Een handige vuistregel die je kunt aanhouden is dat er minimaal 3 tanden tegelijk in het te zagen materiaal moeten zitten. Dus voor dun plaatmateriaal kies je een kort zaagblad met een kleine tandafstand en een grote tandafstand gebruik je bijvoorbeeld voor het zagen van balken en dikkere platen.

Je kunt ook kijken naar de afwerking die je wilt realiseren. Zo kun je met een gezette en gefreesde tand een grovere afwerking realiseren in bijvoorbeeld hout met een grove nerf, maar in MDF juist weer een mooie afwerking. Om toch in hout met een grove nerf een fijne afwerking te realiseren kun je een geslepen tand met vrije snijhoek gebruiken.

decoupeerzaagjes
3.9 (78.46%) 13 votes

6 gedachten over “decoupeerzaagjes

 1. Goede middag,

  Ik moet met een Kinzo decoupeerzaag in 10cm dik polystyreen gaan zagen. Welke zaagjes kunt u aanbevelen?

  Bedankt en groet

  Peter Hannemann

  1. Hallo Peter,

   Zelf heb ik geen ervaring met polystyreen, maar het heeft vast veel weg van piepschuim is het niet? Hiervoor kun je een ijzerzaagje gebruiken, maar deze zal de zaagdiepte van 100mm waarschijnlijk niet kunnen halen. Een andere optie is een fijn houtzaagje die zijn namelijk langer (weinig speling tussen tanden). Dit zal nog steeds erg grof zijn voor het materiaal wat je wil zagen, maar waarschijnlijk met het laagste toerental wel te doen. Aantal tips:

    1. Test even een metaal- en houtzaagje uit in wat restmateriaal met verschillende toerentallen.
    2. Laat de zaag het werk doen, niet teveel kracht zetten.
    3. Koop een decoupeerzaagje met de juiste aansluiting, T of U verbinding (zie blogbericht)

   Wanneer het veel weg heeft van massief kunststof kan een houtzaagje met een hoog toerental worden ingezet.

   P.s. Mocht ik wat verkeerd hebben begrepen of onduidelijk zijn geweest laat het ons weten.

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 2. Laatst de 4351FCTJ decoupeerzaag van makita gehaald. Kreeg toen met een actie 30 van die zaagjes erbij. Kan ik er weer een tijdje tegenaan :p

  Actie: 30 Makita decoupeerzaagjes

  1. Hallo Dennis,

   Mooi pakket inderdaad! Veel verschillende zaagjes voor verschillende werkzaamheden. Kun je er inderdaad weer een tijd tegengaan.

   Bedankt voor het delen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

   1. Hallo Ido,

    Bedankt voor je reactie! Wat je zegt is zeker waar, want veel oude producttypes maakten nog gebruik van de U-schacht (dit is de voorloper van de T-schacht). Bij bijna alle nieuwe producttypes welke weer worden uitgebracht door merken zie je dat deze alleen ondersteuning bieden aan de T-schacht decoupeerzaagjes. Deze is namelijk toepasbaar voor een snelle zaagwissel. Kortom heb het weer aangepast in de blog!

    Mochten er meer vragen of opmerkingen zijn laat het gerust weten.

    Met vriendelijke groet,

    Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *