Decoupeerzaagje verwisselen

decoupeerzaagje verwisselenEen decoupeerzaagje verwisselen werd eerder als een groot probleem gezien. En dat was ook niet zo raar als je weet wat voor bevestigingsmanieren er werden gebruik. Voor veel klussers onder ons is deze tijd nog goed te herinneren. Het moment dat een decoupeerzaagje werd vastgezet door middel van een inbus boutje. Gelukkig is door de jaren heen de techniek sterk verbeterd. Dat is ook goed terug te zien bij merken zoals Makita, Bosch of Festool. Wel kan het nog voorkomen dat de oude bevestigingsmanieren worden toegepast bij de wat minder bekende merken decoupeerzagen. Denk bijvoorbeeld aan Top Craft of Ferm. Welke bevestigingsmanieren er nu worden gebruikt en waar je op moet letten bij hun zaagwissel wordt hieronder weergegeven.

Decoupeerzaagjes vergelijken
Meer informatie

Inhoudsopgave

Tips bij de zaagwissel

Hoewel bij de nieuwe merken decoupeerzagen er vaak geen onduidelijkheden bestaan over de zaagwissel toch even een aantal tips. Deze tips helpen onnodige gevolgen te voorkomen waar jij misschien niet direct aan hebt gedacht. Zo geeft Decoupeerzaagkopen.nl drie handige tips.

Zaagblad is heet

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het zaagje na lange werkzaamheden heet kan zijn. Raak daarom het zaagje niet aan met je hand of laat het eerst afkoelen. Bij merken zoals Festool springt het zaagje er automatisch uit wanneer je deze ontgrendeld. Bij andere merken waar dit niet het geval is kun je gebruik maken van de zwaartekracht of werkhandschoenen.

Type zaagje

Er zijn twee verschillende soorten zaagjes. De T- en U zaagjes. De T en de U beschrijven de vorm van de bevestigingskant van het zaagje. In bijna alle gevallen wordt er gebruik gemaakt van T-zaagjes. Let bij de aankoop van nieuwe zaagjes op de bevestigingstypes die jouw decoupeerzaag ondersteund. Meer over de type decoupeerzaagjes en welke merken wat ondersteunen in ‘decoupeerzaagjes’.

Afstellen

Bij sommige merken zoals Festool en Protool moet er na het vervangen van het zaagje nog het één en ander worden afgesteld. Vaak is dit het bekje waar het zaagje inligt. Dit bekje ondersteund het zaagje tijdens de zaagwerkzaamheden. Bij Bosch en Makita wordt automatisch de ondersteuning met het wieltje bijgesteld.

Soorten zaagwissels

Er zijn meerdere wegen die naar Rome lijden. Zo is het ook met de bevestiging van decoupeerzaagjes in een decoupeerzaag. Toch is goed te zien dat veel fabrikanten elkaar nauw in de gaten houden als het gaat om techniek. Zeker als je kijkt naar de overeenkomende manieren van bevestiging. Zo hebben Makita, Bosch (blauw) en Protool ongeveer dezelfde zaagwissel. Bij de Mafell, Bosch (groen) en Festool gaat dit op een iets andere manier. Meer over het vervangen van zaagjes bij verschillende merken in onderstaande gedeelte. Wil je de zaagwissel van verschillende merken door middel van een demonstratie zien? Bekijk dan het filmpje waarin verschillende decoupeerzagen worden getest.

Bosch

decoupeerzaagje-verwisselen-boschBosch maakt bij het wisselen van hun zaagjes in de PST decoupeerzagen gebruik van een SDS systeem. Hiervoor klik je de zaagjes aan de onderkant in het gleufje zonder hiervoor enige boutjes voor aan te draaien. Bij het eruit halen haal je de rode schuifhendel naar boven toe en kun je het zaagje eruit pakken. Een andere techniek die wordt toegepast bij de blauwe Bosch is dat het beschermkapje naar voren wordt gehaald voor de zaagwissel. Het vervangen van het zaagje gaat dan net zoals bij de Makita.

Protool

Het decoupeerzaagje verwisselen gaat bij Protool snel dankzij de Fastfixtool. Hiervoor klik je de oranje beugel aan de voorzijde naar voren en kan het zaagje worden verwijderd. Bij het vervangen van het zaagje moet de beugel naar voren worden gehouden om het nieuwe zaagje in het gleufje te plaatsen. Wanneer je de beugel loslaat zal het decoupeerzaagje geankerd zijn. Wel moet het bekje achter het zaagje opnieuw worden ingesteld.

Festool

decoupeerzaagje-vervangen-festoolOm bij de Festool het decoupeerzaagje te verwisselen moet eerst de voet worden losgekoppeld dit kan in één simpele klik. Met de zwarte schuifknop aan de zijkant wordt het zaagje gelanceerd. Een nieuw zaagje wordt schuin in het sleufje gedrukt en daarna recht gedraaid tot je een vergrendelende klik hoort. Het wisselen tussen verschillende zaagjes kan betekenen dat de ondersteuning achter het zaagje opnieuw moet worden ingesteld.

Makita

De makkelijkste zaagwissel is die van Makita. Hiervoor moet je de doorzichtige beugel aan de voorzijde die direct dient als beschermkap naar voren halen. Het zaagje is nu in één handeling te vervangen met het nieuwe zaagje. Wel moet de beugel (beschermkap) naar voren worden gehouden in de tussentijd dat het nieuwe zaagje wordt geplaatst. Bij de Makita past de ondersteuning achter het zaagje zich automatisch aan. Let op de Makita instapmodellen beschikken in veel gevallen nog over een inbusbevestiging, zoals de JV183D.

Mafell

decoupeerzaagje-vervangen-mafellDe Mafell heeft een bijzondere zaagwissel ten opzichte van andere merken decoupeerzagen. Zo moet de langwerpige knop aan de bovenzijde worden los geklikt. Beweeg het zaagje eerst een tikje op zij en haal hem uit het gleufje. Het nieuwe zaagje gaat er niet al te soepel in beweeg daarom een beetje en als hij vast zit kan de beugel worden vastgezet. Ook net als bij de Makita hoef je verder geen instellingen te veranderen.

6 Opmerkingen
  1. De Makita instapmodellen b.v. de JV183D hebben nog steeds de inbusbevestiging!

    • Hallo Lex,

      Super bedankt voor je reactie, zeker een goede opmerking! Heb het direct aangevuld in het blogbericht.

      P.s. mocht je nog meer opmerkingen of vragen hebben laat het gerust weten.

      Met vriendelijke groet,

      Team Decoupeerzaagkopen.nl

  2. Zelf heb ik drie decoupeerzaagmachines, twee van Topcraft en één van Makita. De ene is de ‘Topcraft TS-700’ en de andere ‘Topcraft TJS-800L’. Ook heb ik net een nieuwe 4351FCTJ van Makita gehaald.

    Topcraft TS-700
    Nu heeft de oude TS-700 van Topcraft nog een zaagwissel met een inbusboutje. Na een aantal keer gebruiken was deze al lam gedraaid…. Dus maar vervangen voor een boutje met sterkop. Toch ziet het er niet super veilig uit en je moet altijd het gereedschap bij de hand hebben.

    Topcraft TJS-800L
    De andere is de TJS-800L en deze heeft qua zaagwissel het al beter voor elkaar. Hier zit een schuifbevestiging boven het decoupeerzaagje. Deze hoef je alleen maar een kwartslag te draaien en dan valt het zaagje er vanzelf uit. Wanneer je hem vast blijft houden kun je het nieuwe zaagje erin stoppen en weer loslaten. Wel zit het doorzichtige afschermkapje een beetje in de weg, maar verder prima te doen.

    Makita 4351FCTJ
    De zaagwissel van Makita vind ik eigenlijk het beste van de drie. Hier zit niet echt een afschermkapje voor, maar het doorzichtige gedeelte wat kennelijk het afschermkapje moet zijn is ook direct het mechanische deel om het zaagje los te koppelen. Je hoeft deze net als bij de TJS-800L van Topcraft maar een kwartslag te draaien en het zaagje valt eruit. Wel moet je wat meer kracht zetten als de zaagarm volledig uitgeschoven is, want dan beweegt de zaagarm mee wanneer je het kapje een kwartslag wil draaien.


    Conclusie
    Vergeleken op basis van de zaagmachines die ik heb gehad vind ik dan toch echt wel de Makita zaagwissel het beste, maar ja dat was ook wel de duurste van de drie en één van de nieuwe types.

    • Hallo Wouter,

      Super bedankt voor je uitgebreide beschrijving. Veel zaagplezier met je nieuwe Makita 4351FCTJ (goeie keus)!

      Met vriendelijke groet,

      Team Decoupeerzaagkopen.nl

  3. Als ik het goed begrijp heb je bij de meeste decoupeerzagen geen gereedschap nodig voor de zaagwissel? En als dit wel het geval is, volstaat dan een schroevendraaier?

    Alvast bedankt!

    Groet,

    Pieter

    • Hallo Pieter,

      Het klopt wat je zegt! Bij de nieuwste varianten is de zaagwissel zonder gereedschap. Dit betekent dat de zaagwissel gaat met een vernuftige mechanische techniek die ervoor zorgt dat het blad vast wordt geklemd. Bij de oudere decoupeerzaagmachines kan het nog voorkomen dat dit gebeurt met gereedschap. Over het algemeen wordt hiervoor geen schroevendraaier, maar een inbussleutel gebruikt. Deze is standaard meegeleverd met de machine.

      Hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

      Met vriendelijke groet,

      Team Decoupeerzaagkopen.nl

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo