Pendeldecoupeerzaag

PendeldecoupeerzaagEen decoupeerzaag is een van de meest gebruikte zaagmachines die er zijn. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat deze zaagmachine heel multifunctioneel is. Met behulp van de decoupeerzaagmachine kun je een groot deel van de klussen rondom en in je huis uitvoeren. Daarnaast kun je met deze machine erg eenvoudig en secuur rechte zaagsneden maken, maar het zagen van bochten is ook geen enkel probleem.

Om het zagen van bochten nog eenvoudiger te maken, kun je bijvoorbeeld de pendelstand gebruiken. Een decoupeerzaag met pendelstand wordt ook wel een pendeldecoupeerzaag genoemd. In deze blog kom je precies te weten wat de pendelstand doet, en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Pendeldecoupeerzagen vergelijken?
Meer informatie

Wat doet een pendeldecoupeerzaag?

Zoals je misschien al weet beweegt het zaagje van een decoupeerzaagmachine van boven naar beneden. Met behulp van de pendelstand kun je aangeven dat het zaagje ook van voor naar achter moet bewegen. De meeste pendeldecoupeerzagen beschikken over 3 tot 6 pendelstanden. Je kunt de pendelstand meestal aan de zijkant van deze machine instellen. Hoe hoger de stand, hoe meer de zaag van voor naar achter zal bewegen.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het zagen een stuk sneller gaat als je de pendelstand hoger zet. Dat is ook het geval, maar hierdoor ontstaan er wel een aantal nadelen. Decoupeerzagen zijn namelijk niet voor niets zo ontworpen dat het zaagje alleen van boven naar beneden beweegt. Dit zorgt namelijk voor de mooiste en fijnste zaagsneden. Als je sneller zaagt komen er meer oneffenheden in het materiaal, waaronder meer splinters.

Waar kun je de pendelstand voor gebruiken?

Het is lastig om voor een specifiek soort materiaal de juiste pendelstand te vinden. Bij zwaarder materiaal, zoals metaal of kunststof, zal de pendelstand al gauw grove zaagsneden veroorzaken. In dit geval voelt het misschien lichter en gaat het zagen vlotter, maar het resultaat is een stuk minder mooi. Geduld is dan een schone zaak, wat tevens ook geldt bij elke andere zaagmachine. Daarom kun je de pendelstand beter bewaren voor de wat lichtere materialen. Zo is een dunne MDF plaat bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het zagen met pendelstand.

Als je een bocht wilt gaan maken tijdens het zagen, dan kan een pendeldecoupeerzaag zeker goed van pas komen. Omdat er stukjes aan de voorkant van de zaaglijn verdwijnen is het eenvoudiger om een bocht te maken. In dit geval zal de zaag niet vastklemmen in het te zagen materiaal. Vaak is het toch al lastig om een bocht te zagen. Het resultaat is meestal niet erg mooi, en meestal moet de zaagsnede worden geschuurd. Daarom is het niet zo’n probleem als de pendelstand voor extra oneffenheden zorgt.

Het komt natuurlijk, zoals wel vaker, neer op je eigen ervaring. Sommige materialen reageren nou eenmaal beter op snel zagen dan andere. Je kunt de pendelstand uitproberen en steeds wat hoger zetten, totdat het punt is bereikt dat de zaaglijn écht niet meer fijn is.

Pendeldecoupeerzaag
3.4 (67.06%) 17 votes

2 gedachten over “Pendeldecoupeerzaag

  1. Hallo Bart,

   Ik heb het even uitgezocht, maar eigenlijk 1 op de 6 decoupeerzagen die je tegenkomt heeft een pendelfunctie. Een aantal types die het niet hebben zijn:

    Bosch PST 650
    Bosch PST 700 E
    Bosch AdvancedCut 50
    Bosch Blauw GST 90 BE
    Bosch Easycut 50
    Ferm JSM1026
    Powerplus POWC2010

   Dat hoeft niet alleen te maken hebben met kwaliteit, want sommige zagen, zoals easy- of advancedCut van Bosch zijn speciaal ontworpen om recht te zagen (pendelfunctie is juist bedoeld voor scherpe bochten). Bij een zaag van minder dan 50 euro kun je vaak alleen zagen zonder extra functies.

   Tip! Pendelfuntie zit vanaf de zijkant gezien rechts van de zaag, dus op een afbeelding valt het meteen op of deze wel of niet met pendelstand geleverd wordt.

   Hoop dat je hier wat mee kunt!

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *