Soorten decoupeerzagen

Soorten decoupeerzagenJe verwacht vast dat er meerdere soorten decoupeerzagen bestaan. Bijvoorbeeld zoals bij een schuurmachine die verkrijgbaar is als band- en vlakschuurmachine. Helaas kun je de decoupeerzaag niet indelen in meerdere categorieën. Dit komt omdat je geen onderscheid kunt maken tussen decoupeerzagen. Toch kun je een decoupeerzaag wel qua vorm indelen in twee soorten. Namelijk de T-handgreep en beugelgreep decoupeerzaag.

Deze twee zaagmachines zijn ook als accu decoupeerzaagmachine verkrijgbaar, en met een hoog vermogen of pendelstand. Wel heeft de vormgeving van de ene decoupeerzaag meer voordelen dan de ander in bepaalde omstandigheden. Wil je meer weten over deze voordelen? Hieronder staat een duidelijke omschrijving van beide decoupeerzaagmachines. Ook kun je wat lezen over vergelijkbare zaagmachines.

Inhoudsopgave

Beugelgreep

Beugelgreep decoupeerzaagEen beugelgreep decoupeerzaag heeft, zoals de naam al zegt, een beugelgreep. Deze decoupeerzaag wordt het meest gemaakt en is dus onder de klussers het meest bekend. De vorm is te omschrijven als een handvat die doorloopt, waar aan de onderkant van het handvat een aan/uit knop is gemonteerd. De beugelgreep decoupeerzaag is eerder in accu variant verkrijgbaar dan de T-handgreep. Dit komt omdat de accu is bevestigd op de achterzijde van het handvat.

Het wordt aangeraden om als beginnende klusser te kiezen voor een beugelgreep decoupeerzaag. Met als reden dat de beugelgreep decoupeerzaag al verkrijgbaar is voor een bedrag onder de 50 euro. Verder bezit deze machine over een vierkante as, zodat er minder speling is op het zaagblad wat resulteert in een nauwkeurige zaagsnede.

Daarnaast zorgt het ingebouwde contragewicht ervoor dat de trillingen worden gereduceerd. Met de pendelfunctie beweegt het decoupeerzaagje niet alleen van boven naar beneden, maar ook van voor naar achteren. Handig om snel en scherpe bochten te zagen.

T-handgreep

T-handgreep decoupeerzaagDe T-handgreep heeft een handgreep in de vorm van een liggende T. Precies boven het decoupeerzaagje bevindt zich een handpalm waar je als rechtshandige de linkerhand op kunt leggen. Voor een linkshandige is dit tegenovergesteld. Iets haaks onder de handpalm bevindt zich het handvat voor je rechterhand. Op dit handvat bevindt zich een aan/uit knop. Binnenin dit handvat is de elektronica verwerkt en aan het eind is het snoer zichtbaar die de machine van stroom voorziet.

De vormgeving van de T-handgreep maakt het mogelijk om de machine ondersteboven te gebruiken. Waardoor je met een negatief decoupeerzaagblad (zaagtanden naar boven gericht) het zichtbare oppervlak van het werkstuk splintervrij zaagt. Ook heeft de vormgeving als voordeel dat je veel overzicht hebt en je makkelijk bochten kunt maken. Wat opvalt is dat bij een beugelgreep decoupeerzaag de stofafzuiging zich in de behuizing bevindt. Bij een T-handgreep is de stofafzuiging bevestigd op de aluminium voet (geldt niet voor iedere machine).

Reciprozaag

ReciprozaagEen reciprozaag heeft qua zaagtechnieken veel weg van een decoupeermachine. Beide machines maken namelijk gebruik van een langwerpig zaagblad die in een hoog tempo van voor naar achteren beweegt. Ideaal om te gebruiken voor zware sloopwerkzaamheden of het doorzagen van dikke balken.

Een nadeel is wel dat de machine, in tegenstelling tot een decoupeerzaag, geen vormen kan zagen. Ideaal om te kopen wanneer je hout, steen of kunststof wilt zagen zonder verlegen te zitten om voldoende power. In het plaatje is goed te zien hoe de machine is opgebouwd.

Figuurzaagmachine

FiguurzaagmachinesWanneer het werk te nauwkeurig en te precies wordt dan is een decoupeerzaag eerder een hinder dan een voordeel. Een belangrijke vervanging hierop is de figuurzaagmachine. Deze machine heeft een extreem dun zaagblad die verticaal heen- en weer beweegt. Je kunt de vormen zo gek niet bedenken of deze elektrische zaag kan het wel zagen.

Een nadeel is wel dat de machine niet geschikt is voor dikke balken en planken. Daarentegen is dit de ideale machine voor de doe-het-zelver die modelbouw als hobby heeft. Ook dankzij de veiligheidsfuncties geschikt voor kinderen rond de tien jaar.

Lintzaag

LintzaagDe lintzaag zou je niet snel indelen onder de decoupeerzagen. Toch is het zeker mogelijk om met een lintzaag verschillende vormen of figuren uit te zagen. Een belangrijke factor om dit te bereiken is de breedte van het zaaglint. Hoe dunner het zaaglint hoe scherper de bocht is die je kunt zagen.

Over het algemeen is de machine het meest geschikt voor zwaar werk en het zagen van lange rechte stukken of flauwe bochten. De prijzen variëren van honderden tot wel tienduizenden euro’s. Bekijk onze officiële pagina voor meer informatie over dit product.

Accu decoupeerzaag

Accu decoupeerzaagmachineWil je overal kunnen zagen, zonder dat je daarvoor netspanning nodig hebt? Dan is een accu decoupeerzaag iets voor jou. In dit geval hebben wij de accu decoupeerzagen ook ingedeeld onder de soorten decoupeerzaagmachines. Zoals je misschien al weet werkt deze machine op een accu, welke je kunt opladen na het uitvoeren van de zaagwerkzaamheden. Daarnaast worden er meestal standaard twee accu’s meegeleverd, zodat je deze kunt omwisselen en dus langer achter elkaar kunt zagen.

Weet jezelf nog een specifieke decoupeerzaag, welke niet in bovenstaand overzicht is opgenomen? Dan mag je gerust hieronder een reactie achterlaten.

5 Opmerkingen
 1. Zeer goed. Dankjewel

 2. Zelf heb ik de 4351FCTJ decoupeermachine van Makita. Voorheen had ik altijd met beugel, maar door de T-handgreep is er net wat meer overzicht, professioneler design, makkelijk bochten maken en bijsturen door de handpalmgreep. Ook met schuifschakelaar hoef je niet continue de schakelaar in te houden. Aanrader dus!

  4351 FCTJ Makita T-handgreep decoupeerzaag

  • Hallo Dennis,

   Super gaaf! Bedankt voor je reactie en ziet er inderdaad professioneel uit 🙂

   Met vriendelijke groet,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

 3. Holzher decoupeerzaag zijn die nog ergens te koop

  • Dag,

   De Holzher decoupeerzagen worden momenteel alleen nog aangeboden op marktplaatsen en veilingswebsites. Holzher zelf verkoopt alleen nog stationaire zaagmachines voor productiematige werkzaamheden.

   Succes!

   Mvg,

   Team Decoupeerzaagkopen.nl

Laat een reactie achter

Decoupeerzaagkopen.nl
Logo